Wildwater in de Eifel en Hunsrück

Introductie

Rivieren Eifel

Rivieren Hunsrück

Accommodatie

Diversen

Introductie

Met de teloorgang van ons wildwater paradijsje in de Ardennen (toegestane leuke stukken bleven rond de eeuwwisseling alleen nog Boven Lesse, Salm,  Houille, Aisne) moest er gezocht worden naar meer vaar alternatieven voor de waterrijke periodes in najaar, winter en voorjaar. Het gebied rondom de Moezel, erboven de Eifel, eronder de Hunsrück, biedt een aantal wildwater trajecten die hieronder beschreven worden. 

De waterstanden waar naar verwezen wordt, zijn in detail te bekijken via de waterstanden pagina.

Referentie informatie over de rivieren vind je via onze Tochtverslagen waar zo vaak mogelijk ook de waterstanden staan vermeld. Zo kun je inschatten hoe een rivier eruit zal gaan zien.

Het gebied ziet er in vogelvlucht  als volgt uit:

Hetzelfde gebied met peilschalen

Niet op de Kaart maar interessant: de Leuk (mooie en moeilijke rivier, WW III+, links onderin op de kaart, zuidwestelijk van de Ruwer in het Saarland, naast de Hunsrück) en de Nette (boven de Elzbach, monding in de Rijn, interessant over 200-400 meter WW III-IV)

Naast het gebruikelijke google maps geeft de volgende detail kaart een goed overzicht van diezelfde rivieren in combinatie met de grotere steden waar je op zoek kunt gaan naar accommodaties: Kaart van Eifel en Hunsrück (10 MB).

terug naar de inhoud

Rivieren Eifel

Op alfabetische volgorde zijn de volgende rivieren in de Eifel beschreven:

Ahr

WW I+, geschikt voor beginners en Open Canadezentocht, bovenloop vermeiden bij hoog water. Oppassen bij een paar stuwen.

Bovenloop: Ahrhütte (50.391122, 6.727859) tot Müsch (50.389509, 6.829338). 10 km WW I. Weidebeek met bomen, bochten en prikkeldraad. Weg (258) loopt er steeds langs.

Middenloop: Müsch (50.389509, 6.829338) tot Altenahr (bij camping uitstappen). 35 km.

Benedenloop: Altenahr (50.514930, 6.985870) - Bad Neuenahr. Vroeger zat bij het Casino nog een mooie speelgolf, die is echter weg. Het is dan ook de vraag of je wel tot door de stad moet varen. Parkeren in de stad lijkt tegenwoordig geen echte optie meer te zijn. Er is een parkeerplaats een eindje voor de bebouwing (Parkplatz Josefsbrücke) of vlak na de stad (Apollinaris-Brücke Heppingen). 12 km of 19 km  WW I. Wel diverse stuwen en meerdere drempels. Oppassen bij hoog water.

Gewenste waterstand middenloop: minimaal 60 cm op peilschaal Müsch op de Ahr (telefonisch: +49 2693 19722).

We hebben deze rivier een keer met circa 73 cm Ahr-Müsch gevaren van Hönningen tot Mayschloss, 11 KM. Dat lijkt op het traject Liers - Altenahr. De waterstand van 73 cm was eigenlijk te laag voor bevaring. Was bij die waterstand dan ook totaal niet moeilijk maar zoals Gezien beschrijft, veel leuker dan de Erft.

kaart-ahr.jpg (265452 bytes)

Kaart Ahr (260 kB)

terug naar de inhoud

Alfbach

Wildwater rivier klasse I-II en een stuk III (Strohner Schlucht).

verval gemiddeld 8 promille, in de klovige stukken in de bovenloop tot 14 promille

Instap: Strohn, bij de Lava Bombe (50.107694, 6.926778)

Halfweg: wegbrug Oberscheidweiler naar Strotzbusch (50.081639, 6.950306)

Uitstap: wegbrug Niederscheidweiler naar Bausendorf (50.039673, 6.963957)

Waterstand: Goed is om peilschaal Plein op de Lieser aan te houden: 80 cm sterk stijgend lijkt een goede minimum maat (wij waren er bij 100 cm dalend en toen stond er 5 tot 10 cm te weinig water, het kon wel maar het was schrapen in de kloof). Peilschaal Plein - Lieser  (telefonisch: +49 6571 264738).

Over een stuk van Strohn (net na Gillenfeld) tot de brug na Niederscheidweiler goed bevaarbaar (15 km). Algemeen wildwater I+ met circa 800 meter kloof "Strohner Schlucht"die met goed waterstand WW III (+ bij veel water) wordt. Die vulkaan en basaltkloof, 1 km na instappunt bij de brug van Gillenfeld, moet goed verkend worden i.v.m. mogelijke bomen. Over het hele traject daarna zitten 6 stuwtjes verdeeld van 0.5 tot 1.5 meter. Allen bevaarbaar, uiteraard afhankelijk van de inschatting ter plaatse.  Je kunt vanaf Gillenfeld na de brug rechtsaf naar Strohn rijden. Daar begint de kloof (800 meter WW II snel oplopend naar stevig stuk III(+), daarna weer aflopend naar WW II). Hele kloof is langs te rijden en te verkennen over de weg. Dit kun je ook als toetje varen! Het traject tot de wegbrug Oberscheidweiler naar Strotzbusch is daarna 5 km WW I+ in een snelle weidebeek met veel overhangende bomen en struiken, veel voorovergebogen varen en hele nauwe bomen passages. Tot de Hontheimer Mühle gaat dit nog zo'n 3 km door.

Vanaf de Hontheimer Mühle (na 9 km) neemt het verval duidelijk toe, een snelle vermakelijke bos-weide beek met her en der lastig en zelfs gevaarlijk hout, na circa 5 km komt, net boven de brug tussen Niederscheidweiler en Olkenbach, nog een leuk verblokt stuk van 150 meter met diverse vervallen tot een halve meter hoog. Ook weer interessant bij forse waterstand (dan tot WW III). Het traject daarvoor en daarachter is snel WW I-II, heel afwisselend maar opgepast voor de diverse bomen. De laatste 2 kilometer wordt duidelijk vlakker en staat af en toe bijna stil.

Gezien het stevige verval, de moeilijke bovenste kloof, de smalte van de rivier en het bomenrisico: alleen geschikt voor een (licht) gevorderde groep. Bij meer water alleen Ardennen/Eifel gevorderd, dus ervaring met een smalle rivier met veel takken en bomen waar je op 6 meter afstand opeens een keerwater van 3 meter moet halen. Bij hoog water wordt vooral de weide beek na de Strohner schlucht gevaarlijk, bij een van de laatste tochten hadden we ook last van prikkeldraad en een lijn over de rivier die Koen "noodlottig" werd.

Instappunten bereik je door in Gillenfeld stroomafwaarts langs de rivier te rijden richting Strohn. In Strohn kun je instappen of vlak erna. De kloof begint dan direct. Het valt te overwegen alleen deze 800 meter te varen als toetje. Je kunt er langs blijven rijden.

Tussentijds kun je uitstappen op de weg van Oberscheidweiler naar Strotzbusch (na 6 km), bij de Hontheimer Muhle (afslag van de weg 421 van Strotzbsch naar Hontheim (9 km) of uiteindelijk bij de brug van Niederscheidweiler naar Bausendorf (15 km).

Het hele traject, 15 km lang, kun je met een goede wildwatergroep in 4-5 uur varen, maar dan moet je wel het tempo erin houden. Auto's omrijden kost hooguit een half uurtje.

Vanaf de Hontheimer mühle loopt een wandelpad op de rechter oever (wat verder weg, maar het loopt er wel) naar de uitstap.

Zie ook tochtverslagen:

Alfbach 20070303, alleen de Strohner Schlucht met peilschaal Plein op de Lieser 124 cm (1 cm per uur dalend). Midden water zou ik zeggen, moeilijkheidsgraad WW III+ in de kloof.

Alfbach 20090125, het hele traject, met peilschaal Plein op de Lieser 109 cm (1 cm per uur dalend). Dit is echter nog niet de minimum stand, maar heel veel lager moet hij niet worden. WW III in de kloof, de rest WW II met een plusje in laatste getrapte verval.

Alfbach 20120108, het hele traject

kaart-alfbach.jpg (69393 bytes)

Kaartje Alfbach (68 kB)

terug naar de inhoud

Elzbach

WW I-I+

verval 5.5 promille. Dat lijkt 3 x niks, totdat je, je realiseert dat meer dan 10% hiervan bij de Elzbach wasserfall geconsumeerd wordt. Dat is dan ook "the place to be" :), de rest van de rivier is inderdaad best vlak.

Traject Moreal (instap: 50.300039, 7.156296) tot de brug Kehrig - Düngenheim (in-uitstap: Wanderparkplatz im Elztal) 7 km WW I+.

Diverse stuwtjes en een mooi klovig stuk van een paar honderd meter. In dat stuk stevige stroming enige verblokking en stevige wals aan het einde (over de hele breedte van de kloof, het lijkt op een echte zwangspassage (-;) als er wat meer water staat. Mooie speelplaats en niet gevaarlijk indien bomenvrij. Absoluut interessant voor gevorderde beginners onder begeleiding (waterstand dan niet te hoog kiezen, lager dan 90cm  Ahr-Msch). In gehele traject 2 stuwen, meestal bevaarbaar. Ook leuke bomen (-;) Dit traject, 7 km, is echter net te kort voor een dagtocht. Of je moet heel veel spelen. Beter is om door te varen tot de brug Kehrig - Kaifenheim, nog 6 km erbij. Door de stroomsnelheid, de bomen, laaghangende takken  en de wals aan het einde van het kloofje is dit traject niet echt geschikt voor absolute beginners.

Traject brug Kehrig - Düngenheim (in-uitstap: Wanderparkplatz im Elztal) tot hotel Brückenmühle tussen Roes en Kollig (uitstap: Parkplatz Brückenmühle). 10 km WW I+

Iets van 3 bevaarbare stuwen en 20 bomen, afhankelijk van waterstand en ervaring 5 tot 10 keer bomen omdragen. Oppassen bij hoogwater i.v.m. de bomen. Ook dit stuk zeer geschikt voor gevorderde beginners onder begeleiding (Let op: wel veel bomen, dus trajecten van max 10 km kiezen, niet langer).  Bij hoog water allen vanaf beginnend-gevorderd (Tsja, waar zit dat verschil? tussen gevorderd beginner en beginnend gevorderd?).

Vanaf hier is het net meer dan 3-4 km naar de Elzbach waterval onder de wegbrug van Roes naar Pillig (uitstap: Wasserfall der Elz). Ook op dit traject mogelijk veel bomen. Kom je voor de waterval, sla het dan maar over en doe een "park and huck" sessie bij de waterval.

Waterval Elzbach: In twee trappen wordt 8 meter hoogteverschil overwonnen. Voor de waterval is links een groot keerwater, daar kun je uitstappen en verkennen c.q. overdragen en foto's maken, die zijn geld waard. 8 meter verval in 2 trappen vind je niet vaak in de buurt (-;)

De waterval is via linker en rechter doorgang te varen. Links is het beste te bevaren bij lage en middelmatige waterstand. Er zit een stevige wals in de eerste poel maar daar trek je normaliter je boot wel doorheen, gaat dat fout, dan wel snel eskimoteren, op de kop tweede verval af is niet echt leuk. Bij hoog water wordt de wals in de poel vies! Nee, niet verontreinigd, tenzij er een Batavier in blijft steken:). Met vies bedoelen we dat hij je vast kan houden, dan bij de poel een safety zetten die je eruit kan trekken.

Rechter doorgang is duidelijk steniger en alleen goed bevaarbaar bij hoog water (120 cm Ahr/Musch). Maar gaat wel in een klap door naar beneden. Meer vliegen dus. Halverwege zit echter een gevaarlijke rotspunt aan de linker kant. Dus altijd goed verkennen.

Er volgen nog 16 km tot de monding in de Moezel. Nog 4 of 5 stuwen, landschappelijk hartstikke mooie kronkelende rivier met een ruïne en een groot kasteel (Burg Eltz).

Gewenste waterstand: minimaal 65 cm peilschaal Müsch op de Ahr (telefonisch: +49 2693 19722) (75 cm lijkt realistischer om niet hard te hoeven krabben in bovenste stuk).

We hebben hem een keer (in 1995) bevaren met ca 75 cm Ahr-Müsch vanaf Monreal en dat was goed te doen, maar toch vrij laag. Is dan voor  gevorderde beginners leuk riviertje. Voor een echte leuke sloot moet je toch 90 cm hebben. Dan zijn echter de Üssbach en de Lieser veel en veel mooier.

De tweede keer in januari 2005 hebben we het stuk van Monreal naar Kehrig - Düngenheim gevaren bij 80 cm op Ahr-Müsch, dalend naar 75 cm. 2.5 uur over dit traject gedaan, 7 km.

De laatste keer, met het open canadees weekeinde in maart 2005, hebben we een stuk lager gevaren tot de Elzbachfall. Veel bomen, weinig aan voor een kano en nog steeds niet geschikt voor beginners. We zijn in het donker geëindigd. Op het filmpje staat nog een donkere waterval bevaring van Cees Faber.

Meer informatie over deze waterval via de website van Birdy

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie.

kaart-elzbach.jpg (60431 bytes)

Kaartje Elzbach (60 kB)

terug naar de inhoud

Endertbach

15 km WW II - III+.

Introductie: Zou lijken op Hoge Venen sloot a "la Hoëgne" (persoonlijk vind ik hem toch een stuk eenvoudiger en met minder getrapt verval, de uitdagingen zijn ook compleet anders). Gevaarlijke bomen, stevige verblokking, waterval 6 meter.  Verval: ik schat in 25 promille (dat geeft al aan dat dit veel minder steil is dan de Hoëgne).

Alleen geschikt voor zeer ervaren Ardennen-vaarders (boven Rur met hoog water, Hulle met hoog water, en daarbij moet je, je dan wel op je gemak voelen). Groepen van maximaal 4 personen. Werplijnen meenemen. Alles wat je niet kan overzien verkennen i.v.m. bomen. De rivier gaat  hard in een smalle racebedding naar beneden en een onvoorziene boom om de bocht met een andere vaarder vlak achter je geeft verhoogde kans op ongelukken! In de buurt van de molens is de bedding gekanaliseerd en heb je over honderden (!) meters geen keerwaters met toch nog steeds flink verval, verblokking en mogelijk bomen. Die kanaaltjes moet je verkennen, vanuit de boot ben je kansloos een boom overdwars nog te ontwijken (ik spreek uit ervaring :().

Traject: brug Mullenbach - Alflen (50.201688, 7.063494) tot Moselromantik-Hotel Weißmühle (50.160157, 7.139389), 15 km.

Na 1.5 km waterval 6 meter hoog WW III-IV afhankelijk van waterstand en bomen. Absoluut rechts aanvaren, links val je in een nauwe doorgang van 50 cm en zit je klem met heel grote kans op lichamelijke beschadigingen. De stroming stuurt je normaliter naar rechts maar toch, goed uitkijken en verkennen. Ik heb er wel eens een boompje in zien zitten. In maart 2007 was hij echter vrij. De poel is niet echt diep dus bij laag water op het einde van de glijer (waar glijden over gaat in vallen en je, je peddel nog net in het water op het randje kunt zetten om met die peddelslag je voorpunt op te trekken) toch even puntje optrekken via een goede boof-slag. Bij hoog water minder risico.  Van tevoren altijd de poel verkennen op takken e.d. (er heeft ooit een halve boom onder water vast gezeten)  Links of rechts omdragen indien gewenst.

Kom je niet speciaal voor die waterval, dan gewoon instappen op de brug Büchel - Kaisersesch (instap: 50.199951, 7.089275) , het is dan nog steeds 11 km waren en een redelijke conditieslag i.v.m. het vele verkennen en omdragen van bomen. Je kunt vanaf dit instappunt ook de boot een kilometer omhoog dragen over een goed pad naar de waterval om daarmee te starten.

Het hele traject WW II - III+ afhankelijk van waterstand. Oppassen voor bomen en wat je niet vanuit de boot kan overzien. Twee zwaar verblokte stukken zitten erin met veel verval. De eerste 3 km na de brug Büchel - Kaisersesch over 600 meter en anderhalve kilometer verderop komt nogmaals een stevig vervalstuk, direct na een schuin verval van 2 meter.

Advies: i.v.m. het vele verkennen, vooraf afspraken maken zodat je niet steeds met het hele team aan de kant staat. Je moet dan wel vertrouwen op de informatie van de verkenner :). Groepsgrootte 3-4 vaarders. Indien meerdere groepen, royaal afstand tussen de groepen en afspraken maken hoe je voorkomt dat de groepen "integreren".

Uitstappunt bij Moselromantik-Hotel Weißmühle (uitstap: 50.160157, 7.139389). 100 meter daarvoor links een "groot" keerwater. Als je doorvaart moet je toch uiterlijk bij camping voorin bij Cochem uitstappen anders ga je de tunnel onder Cochem in en die is echt lang en geen idee wat daar in kan zitten, noch of die echt vrij doorloopt naar de Moezel. De gidsjes spreken van groot gevaar als je het hotel voorbij vaart omdat er geen mogelijkheden meer zijn tot stoppen. Dat hebben we echter niet kunnen bevestigen, wij vonden nog diverse kleine keerwaters met mogelijkheden om eruit te komen.

Het pad loopt vanaf de uitstap helemaal naar het instappunt en steeds langs de rivier. Je kunt dus alles via de kant verkennen en ten alle tijde besluiten om niet verder te varen, dan wel een flink stuk lopen (-;)

Gewenste waterstand: 120 cm Peilschaal Plein - Lieser  (telefonisch: +49 6571 264738). En dan wel stabiel liefst stijgend! 

300 meter boven Moselromantik-Hotel Weißmühle zit ook een peilschaal. Minimum = 45 cm. Hoog water = 70 cm. Tijdens onze wandeltocht stond hier 35-40 cm. Dat was echt te weinig, bij onze eerste (en tot nu toe enige) tocht stond hier 55 cm en dat was een uitstekende waterstand, zeker niet te laag.

kaart-endert.jpg (59474 bytes)

Kaartje Endertbach (59 kB)

Bij laag water en een dagje vrij is het de moeite waard in dit gebied de Endertbach eens te verkennen te voet. Het pad loopt vanaf het hotel helemaal naar het instappunt en steeds langs de rivier. Het wandelverslag van 2003 geeft een goed beeld. Daar ook foto's van de waterval, de verblokkingen en de "smalte" van de rivier.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

Meer informatie over de waterval (en andere sprongen in de Eifel) via de website van Birdy

terug naar de inhoud

Enzbach

Zijriviertje van de Prum. Deze stroomt via Neuerburg en Sinspelt bij Holsthum (net boven prumzurlay) in de Prüm. De rivier zelf wordt niet herkend als interessante wildwater rivier.  Echter, in Neuerburg zit een 5 meter hoge waterval (50.013192, 6.290612). De poel eronder is diep en bevat normaliter niets raars (altijd even gaan kijken). Alleen de linker doorgang varen. Rechts in onbevaarbaar.

Gewenste waterstand:  voor een traject op de rivier: peilschaal Prümzurlay op de Prüm minimaal 100 cm. De Enzfall bij Neuerburg kun je al met veel minder water vallen (-;)

Helaas nog nooit gevaren bij de Batavier, dus hier ligt de uitdaging om een b4 erststürzung te realiseren (correct us where we are wrong).

Meer informatie over deze waterval via de website van Birdy

terug naar de inhoud

Irsenbach

WW I-II.

Bovenloop: Brug Sevenig - Roscheid (instap: 50.125659, 6.169370) tot brug B410 bij Irrhausen (uitstap: 50.079224, 6.211803), 8 km WW I-II.

Strakke smalle sloot met bomen en prikkeldraad. Geen beginnersstuk maar echt iets voor Eifel-ervarenen. Na een kilometer weidebeek verdwijnt de Irsenbach in het bos-weide gebied om daar de eerstkomende 5 km niet meer uit te komen. Pas het laatste stuk voor Irrhausen wordt weer wat opener. Na 4 km kruist een b-weggetje van Eschfeld naar Dahnen de Irsenbach (instap: 50.106059, 6.174724). Mogelijk is dit een goed instappunt als bovenloop te weinig water heeft (of niet bevalt i.v.m. het prikkeldraad).

Opgepast: Dit bovenste stuk is echt gevaarlijk! Bij alle bos-weide overgangen kun je prikkeldraad verwachten op hoofdhoogte en soms ook lager.

Middenloop:  Brug B410 bij Irrhausen (instap: 50.079224, 6.211803) tot brug vlak na Bereisenbach (uitstap: 49.999911, 6.146089), 16 km WW I-II.

Ook nu weer verdwijnt de rivier na een kilometer in het bos maar nu loopt er een met auto begaanbare weg langs de rivier. Deze start ongeveer vlak na Daleiden richting Karlshausen en loopt door tot de wegbrug bij Sevenig - Preischeid (bij de Machtemesmühle). Eventueel kun je ook hier uitstappen of een auto neerzetten. Vlak na het uitstappunt bij Bereisenbach mondt de Irsenbach uit in de Our. Dit traject hebben we nog niet gevaren maar waarschijnlijk is dit het leuke stuk waarover geschreven wordt, als er al iets over gevonden wordt.

Een redelijk onbekende wildwatersloot die waarschijnlijk alleen op de middenloop de moeite van het varen waard is. Bovenste traject zeer geschikt voor prikkeldraad junkies met scherpe ogen. De middenloop lijkt wel een goede rivier voor gevorderde beginners. Mooi te combineren met de Prüm, de Nims, de Kyll en de Lieser.

Gewenste waterstand: minimaal 80 cm op peilschaal Prümzurlay op de Prüm voor middenloop.

Voor bovenloop heb je hoogwater nodig, dus duidelijk stijgende tendens op de peilschaal Prümzurlay omdat die zich in de benedenloop van de Prüm bevindt..

De "bovenloop" hebben we gevaren tijdens het Junioren weekeinde op Nims, Irsenbach en Rur, 20080330. We dachten dat het de middenloop was, maar we begonnen in een moeras op een hoogvlakte, dus weinig kans dat dit de midden loop was :).

kaart-irsenbach.jpg (86714 bytes).

Kaart Irsenbach (85 kB)

terug naar de inhoud

Kleiner Kyll

6 km WW II+ (1 passage III afhankelijk van de waterstand).  Een leuk kort wildwatertraject in de Eifel.  Niet geschikt voor beginners.

Traject: 500 meter boven Brug Manderscheid-Meerfeld (50.099631, 6.784331) tot brug Manderscheid-Grosslittgen (50.065998, 6.806625), 6 km. 500 meter verder komt de Kleiner Kyll in de Lieser uit.

Eerst 2 km lastig, smal met veel bomen. Na de stuw bij de Heidsmühle (omdragen of over de vistrap, zie foto verslag) wordt het aanmerkelijk leuker, zeker 3 kilometer WW II (passage III, als een houten brug boven rivier ziet, uitstappen en verkennen), alles afhankelijk van de waterstand en opgepast voor bomen maar ook uitkijken voor lijnen en/of prikkeldraad in de keerwaters.

Het hele traject is te kort voor een dagtocht, dus eventueel doorvaren op de Lieser (wel een stuk tammer) of combineren met bijvoorbeeld de Alfbach (alleen de kloof bij Strohn).

Gewenste waterstand: 95 cm stijgend op Peilschaal Plein - Lieser  (telefonisch: +49 6571 264738).

Harry op de Kleiner Kyll bij 85 cm pegel Plein, met regen.

Kleiner Kyll met 96 cm stijgend op pegel Plein.

kaart-lieser-kyll.jpg (117074 bytes)

Kaart Kleiner Kyll en Lieser (115 kB)

terug naar de inhoud

Kyll

Beginners rivier WW I, door een schitterend landschap in diepe kronkelende woudkloof met burchten en Ruïnes in zicht.

Bovenloop: Stadtkyll (50.353769, 6.524173) - Gerolstein (50.223366, 6.659190), 25 km WW I, maar niets voor beginners, smal, bochtig, last van bomen en takken, 7 stuwen.

Middenloop: Gerolstein tot Densborn. 18 km WW I+. 2 stuwen. Instappen bij de b410 brug in Gerolstein (50.223366, 6.659190). Uitstappen in Densborn, mogelijk bij de brug of bij de stuw die 300 meter lager zit (50.126730, 6.600151). Dit

Benedenloop: Densborn (50.126730, 6.600151) tot Erdorf (49.999519, 6.568026), 25 km WW I+. Diep ingesleten woudkloof rondom Kyllburg met enige verblokking en trapjes (leuke surfplek bij hoogwater?).

De weg loopt van begin tot het einde steeds in de buurt van de rivier. Er zijn dus meer mogelijkheden tot in en uitstappen. Vooral het tweede traject kun je verkorten door vlak boven Kyllburg in te stappen. Na Kyllburg kom je er niet meer bij tot vlak bij Erdorf.

Gewenste waterstand: minimaal 75 cm op peilschaal Densborn op de Kyll.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

In het voorjaar absoluut geschikt voor open canadezen tochten.

kaart-kyll.jpg (104492 bytes)

Kaart Kyll (102 kB)

terug naar de inhoud

Lieser

37 km WW I-II. Leuke rivier voor beginners (vanaf de instap op de kleiner Kyll en tot middelmatige waterstand) water. 

Bovenste bovenloop:  Brug boven Trittscheid (50.152840, 6.819625) tot de brug van Niedermanderscheid (50.090941, 6.816282). 11 km, WW I+. Smal, bochtig, lastig.  1 bevaarbare stuw, schitterende boskloof. Tip voor de wandelaars, het beroemde Lieserpfad (75 km) loopt vanaf deze brug (het pad begint bij de bron van de Lieser boven Daun) helemaal langs de Lieser naar het dorpje Lieser bij de monding in de Moezel.

Bovenloop: Instappunt bij de brug van Niedermanderscheid (50.090941, 6.816282). Mooie woudkloof. 7 km verder komt de Kleiner Kyll in de Lieser. Eventueel kun je hier de Kleiner Kyll 600 meter stroomopwaarts lopen om bij de wegbrug Manderscheid-Grosslittgen uit te stappen (totaal 7  kilometer WW I-I+). 2 stuwen. Niet voor beginners, te smal en te vaak een boom.

Middenloop: Vanaf de wegbrug Manderscheid-Grosslittgen (instap: 50.066295, 6.806921) in de kleiner Kyll tot de wegbrug Grosslittgen - Schladt  (in-uitstap: 50.030473,6.829013), 8 km WW I+. Landschappelijk schitterend stuk door woudkloof met hoge leistenen wanden waar het water in de buitenbochten schitterende tollende keerwaters vormt. Keerwater walhalla. Rivier is hier breed en bevat in de vaarroute geen moeilijkheden anders dan de tollende keerwaters en af en toe een surfgolf. Ideaal trainingsstuk voor beginners bij lage tot midden waterstand. 

Benedenloop: Vanaf wegbrug Grosslittgen - Schladt (in-uitstap: 50.030473,6.829013) tot de brug in Wittlich (uitstap: 49.990194, 6.882799), 12 km. Er is eerder uit te stappen bij Pleiner Mühle (uitstap: 50.011580, 6.862951) of als de weg na Pleiner Mühle weer dicht bij de rivier komt.

Dit laatste stuk is het wildste deel van de Lieser met op een paar plekken stevige verblokking, veel steile leistenen wanden en scherpe tollende keerwaters. Afhankelijk van de waterstand tot en met WW II. Bij Pleiner Mühle mooie nauwe doorgang in rechter kanaal. In het linker kanaal een stevige wals over hele breedte. Mooie speelplaats om daarna, moe gestreden, bij Pleiner Mühle, uit te stappen (maar dan wel een biertje gaan drinken na de tocht) of tot de sportvelden vooraan in Wittlich doorvaren, hier meer water, tempo en golven. Ook zitten hier een paar stuwen die aandacht verdienen, zeker bij hoog water.

Waterstand: 70 cm stijgend op Peilschaal Lieser/Plein is een goed minimum voor de middenloop, indien lager, dan instappen op de benedenloop. 90 cm is een mooie waterstand. Daarboven zijn er andere rivieren die veel leuker worden. De Lieser is echter altijd een veilig alternatief met hoog water. Dan wel oppassen met bomen en de laatste 200 meter voor Pleiner Mühle worden dan wat verrassender.

Voor de tochtverslagen (te veel om op te noemen) zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

In Wittlich is ook een camping. En voldoende hotelletjes, appartementen en "zimmer frei".

kaart-lieser-kyll.jpg (117074 bytes)

Kaart Kleiner Kyll en Lieser (115 kB)

terug naar de inhoud

NETTE

De Nette heeft tussen Mayen (instap: 50.321927, 7.238877) en Trimbs (uitstap: 50.322723, 7.299590) mogelijk een 9 km interessant WW I traject, diverse kleine stroomversnellingen, stuwen en rotsdrempels in een eindeloos kronkelende beek. Maar als hier voldoende water is, dan zijn er waarschijnlijk interessantere rivieren in de buurt. Echter, bij Plaidt, versmalt de Nette en wordt zwaar verblokt. Deze 500 meter lange Nette schlucht (park and play: 50.388598, 7.402077) is een WW III-IV uitdaging bij de juiste waterstanden, lastiger dan de Irreler Wasserfälle. Leuk om als toetje te doen in combinatie met Endert, Alfbach, Üssbach en Elzbach.

Advies waterstand: 80 cm op peilschaal Ahr-Müsch. Maar dat geldt voor het bovenstaande traject, of dit een goede referentie is voor de Nette schlucht, dat weet ik niet, die zou dan best wel eens te hoog kunnen staan. Moeten we nog onderzoeken.

De club heeft lang geleden de Nette van Ochtendung (instap: 50.347078, 7.367826) tot Miesemheim (uitstap: 50.398698, 7.415711) gevaren bij 58 cm op peilschaal Ahr-Müsch, de Netteschlucht overgedragen. Ze vergeleken het traject met Elzbach en Midden Lesse (verslag Nette 20060218).

ALTIJD de hele Netteschlucht vooraf verkennen, er is een grote kans op bomen.

Nims

Klasse WW I met in de laatste 3 kilometer WW II als de waterstand echt hoog is (nims > 120 cm).

Bovenloop, vanaf de brug bij Schönecken (instap: 50.153178, 6.460240). Smal, snel en bochtig met omgevallen bomen en prikkeldraad. In totaal 5 stuwen tot in Rittersdorf (in-uitstap: 49.997216, 6.497181), bevaarbaar bij hoog water. 24 km WW I, maar technisch wordt een hogere graad gevraagd door de obstakels, maar ja, die zijn deels door de mens aangebracht, gaat daarmee de WW graad omhoog? Ok, Bij midden tot hoog water heb je als beginner hier niets te zoeken. 24 km is lang, halverwege komt de weg, die nagenoeg altijd aan de linker oever loopt, dicht bij de rivier en zou een uistap of instappunt kunnen zijn (in-uitstap: 50.076082, 6.494976).

Middenloop, vanaf Rittersdorf (in-uitstap: 49.997216, 6.497181), breder en meer open weidebeek met nog steeds lastige bochten en overspringende (-;) bomen. In totaal circa 10 stuwtjes tot de brug na Niederweis, 21 km WW I (in-uitstap: 49.863219, 6.461640).

Benedenloop vanaf bruggetje na Niederweis (in-uitstap: 49.863219, 6.461640) tot bij de monding in de Prüm, 4 KM WW I+. Dit is het mooiste stuk als er wat meer water op staat. Na 1 km een stuw in het bos met redelijk wat hout erin. Daarna, in het bereik van de camping continu leuke golfpassages en enige verblokking. Nog een schuine stuw 500 meter voor de monding in de Prüm. Daarna paar mooie surfgolven en als je niet achter verloren materiaal aan hoeft te zitten )-:( kun je bij hoog water hier fantastisch surfen.

Uitstappunt bereik je door, komend vanaf Bitburg, in Irrel op de rotonde driekwart rond te gaan richting Menningen. Aan de Prüm uitstappen, daar is een doodlopend stuk asfalt dat midden in een weide gelegen aan de Prüm eindigt (uitstap: 49.838858, 6.471887).

Gewenste waterstand:  Peilschaal Nims 80 cm stijgend of stabiel.

 Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

terug naar de inhoud

Prüm

WW II-III(+)

Bevaringsregeling Irreler Wasserfälle:

  • Totaalverbod van 15 maart - 31 mei en van 1 november - 31 december.
  • Daarbuiten alleen bij peilschaal Prümzurley >= 60 cm
  • alleen tussen 9 en 19 uur, in- en uitstappen in kloof verboden.

In de Prüm is voor de gevorderde wildwatervaarders  alleen het laatste deel interessant. De Irreler wasserfälle. Net boven Irrel zit 600 meter WW II - III+ en nog hoger als er maar voldoende water op staat. Of je er dan op wilt zitten is wel de vraag (zie onder voor het bevaringsreglement). 

Voor beginners en natuurliefhebbers kronkelt  de prüm vanaf Waxweiler eerst door een afwisselend weide en bosgebied. De laatste helft door een diep ingesneden dal in het bos. Waarschijnlijk lijkt dit stuk op de Lieser maar dan iets groter. Maar ook hier speelplaatsen, drempetjes en mooie rotswanden. Instappunten net na Waxweiler via de weg die naar de campings loopt (instap: 50.090835, 6.370234). Uitstappunt net na Echtershausen (uitstap: 50.023055, 6.418653) of vlak voor het stuwmeer. Maar pas op, daar zit door alle laatste kronkels nog bijna 5 km tussen, midden tussen zo'n kronkel staat Burg Hamm, daar vaar je dus links en rechts voorbij :).

Dit stuk is absoluut interessant voor een open Canadees weekeinde of als hoog water alternatief voor beginners. In totaal 5 of 6 stuwen en rotsdrempels, sommige zelfs geschikt als speelplaats? Ja hoor, maar dan wel bij 100 cm op peilschaal Prümzurlay en dan stijgend, zie Prüm van Waxweiler tot Echtershausen. Totale stuk is meer dan 20 km, de tweede helft is het leukst, oppassen bij de stuwen bij hoog water.

Toegestane minimumwaterstand dus peilschaal Prümzurlay op de prum 60 cm. Daarvoor rijdt je vanuit Nederland echter niet een dagje op en neer. Daarvoor zijn waterstanden van 80 cm en hoger aan te raden. Bij 140 cm en hoger schat ik het geheel in op WW III met een enkele  passsage iets moeilijker (de ingangspassage en de tweede trap 30 meter na de brug) WW IV. Bij 140 cm en hoger is het geheel niet echt geschikt meer voor de korte freestylebootjes (cracks daargelaten). Tempo is er niet te maken met die korte bootjes waardoor de controle weg is en je op diverse plekken geheid moet rollen. 

Voordat je het traject vaart, altijd goed verkennen vanaf het voetpad. Er zit bijna altijd wel ergens hout in en in november 2007 lagen 50 meter achter het moeilijkste deel 2 boomstammen dwars over de rivier met de takken naar de bodem (levensgevaarlijk als je er voor komt). Winter 2014 was het nog gevaarlijker. Daarnaast zit hout vaak verborgen in verzamel keerwaters en smalle doorgangen waar je normaliter niet komt maar wat je als zwemmer niet altijd kunt voorkomen.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

Route naar de Irreler Wasserfälle

terug naar de inhoud

Üssbach

[DE GEHELE KLOOF MOET VOOR EEN VOLGENDE BEVARING VERKEND WORDEN OP BOMEN, ONZE LAATSTE TOCHT WAS 1 GROTE WANDELPARTIJ]

Wildwater rivier tot en met klasse III (hoog water in de laatste kloof). Algemeen WW I-II maar op diverse stukken flinke verblokking en verval. Bij goed waterstand wordt het een pittige sloot met zuigende  keerwaters, walsen en grote golven.

Instappen bij de brug tussen Lutzenrath en Scheidweiler (instap: 50.109737, 6.981410). Eerst circa 10 km WW I+. Mooie afwisseling van weide, woud en kloofachtig terrein.

Dit deel is verlaten, er zijn geen weg-bruggen, er loopt geen wandelpad van begin tot einde. Na circa 3 kilomter komt er links een weg omlaag, die loopt een tijdje mee (Holzbacher Höft ligt aan de rivier, maar zal een "anlieger frei" pad zijn) om na 2-3 kilometer weer terug omhoog te gaan naar de weg Lutzerath - Kennfus. Dat is wel een uurtje stappen maar de enige mogelijkheid uit de boskloof te komen.

Na circa 10 km een leisteenkloofje van circa 200 meter. In kloof passages t/m WW II+. Groot blok in de ingang bemoeilijkt de invaart. Bij hoog water niets voor beginners. Uitgang van de kloof verblokt met totaal verval van circa anderhalve meter. In kloof mogelijke bomen en, bij goede waterstands, perfecte speelplekken.

Verkenning i.v.m. bomen: Vanaf de Elfenmühle kun je een wandelpad de laatste kloof in volgen (waarschijnlijk bordjes naar Burg Entersburg volgen, dit is sowieso een mooie wandeling van 5 km).

1 km verder brug bij de Elfenmühle. Dit ligt circa 1 km voor Bad Bertrich. Ook hier weer stevige verblokking  met twee walsen in bocht naar links. Achter de brug direct na de Elfenmühle uitstappen (uitstap: 50.071750, 7.025577) als je niet door het dorp vaart.

De tocht door Bad Bertrich zit vol verrassingen. Hier moet wel stevige waterstand staan, anders is het schrapen en verlies je bendes plastic. Grote golfpassages, 2 tunnels (pikkedonker, vooral de tweede) en een aantal stuwen met meters (3 en 8) verval. Net achter  Bad Bertrich langs de weg een uitstappunt zoeken bij de bussenparkeerplaats (uitstap: 50.067919, 7.039353). Totale traject circa 16 km.

Let wel: bij goede waterstand is het stuk vanaf de Elfenmühle niets voor beginners of gevorderde beginners. In Bad Bertrich is een zwempartij onaangenaam omdat je er moeilijk uit komt en er daarnaast twee donkere tunnels en twee grote stuwen in zitten. 

Peilschaal Plein op de Lieser 80 cm stijgend is minimaal, 100 cm is gemiddeld. 110 stijgend, dan wordt Üssbach pittig.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

kaart-ussbach.jpg (36309 bytes)

Kaartje Ussbach (36 kB)

terug naar de inhoud

Rivieren Hunsrück

Alfabetisch staan hieronder de volgende rivieren beschreven:

 

Baybach (Der ulimative Kick!)

[DE GEHELE RIVIER MOET VOOR EEN VOLGENDE BEVARING VERKEND WORDEN OP BOMEN, ONZE LAATSTE TOCHT IN 2007 WAS 1 GROTE WANDELPARTIJ]

WW II-III(+) . Alleen geschikt voor gevorderden.

De Baybach behoort (met de Ehrbach) tot een van de mooiste wildwater riviertjes van het Duitse Middelgebergte. Hij stroomt door een eenzaam dal en is alleen bij hoog water bevaarbaar. De rivier heeft veel verval, is stevig verblokt en biedt altijd interessante avonturen in de vorm val lage bruggetjes, omgevallen bomen en prikkeldraad. Een pad loopt er continu langs.In het Baybach kloofje bereikt, afhankelijk van de waterstand, de rivier WW III+ tot IV (heel veel water). 

KM 21: bovenste instapplaats  bij hoogwater aan de Hunsrückhohenstrasse bij  Schloss Reifenthal

KM 17: Vanaf Bickenbach kun je bij de rivier (instap: 50.133901, 7.506640) kunnen komen, zie het kaartje. Dit is de beste instapplaats. Laatste deel is anlieger frei/Forstbetrieb.

Aanvullende instapinfo: Op de 61 na Koblenz afslag 42 nemen,Emmelshausen aanhouden en daarna Kastellaun. Je komt dan over de Baybach, daar kun je instappen of even later rechtsaf naar Bickenbach en dan in het dorp rechtdoor blijven rijden tot je dorp weer uit gaat en richting  rivier door kart (bordje "Baybach tal" in het dorp volgen). Laatste 800 meter is verboden voor auto's maar wij zijn gewoon doorgereden en je komt zo bij open plek bij bankje waar je auto's kunt keren en om kunt kleden. Rivier vind je door 50 meter pad direct naast bank naar beneden te volgen.

KM 16: eerst twee verblokte trappen met en boom erin (nog steeds?). Daarna nauwe S-bocht met verval aan einde. Daarna 50 meter lange rotsige doorgang.

KM 15: Waterval 5 meter hoog. Onderwater ondiep. Alleen met hoogwater varen.  Daarna weer 100 meter kloofachtig stuk met trapjes en eventueel wat amusante houtversperringen. Af en toe maar 2 meter breed. Daarna 1 meter verval met stevige wals of golf. Daarna stuw 3 meter hoog.

KM 10: De ruïne Waldeck is links bovenop de helling te zien. 400 meter hierna een gemetselde stenen brug. Daarna stevig bochtenwerk en daarna over 50 meter lengte 5 meter verval in 6 trappen. Van tevoren verkennen ivm mogelijke bomen. Rechts loopt een pad waar je in noodgevallen ook met de auto stroomopwaarts kunt komen vanaf de uitstap.

KM 4: de weg van Burgen naar Beltheim komt bij de rivier. Hier uitstappunt zoeken (uitstap: 50.189957, 7.415562).

Al met al 13 km topsloot als er veel water staat. Alleen geschikt voor gevorderden en veel tijd voor nemen.

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 140 cm stabiel of tijgend .  Telefoon:  +49 67657856.

We hebben deze rivier een keer met circa 73 cm Ahr-Musch gevaren. Was eigenlijk te laag voor bevaring. Was bij die waterstand dan ook totaal niet moeilijk.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

kaart-baybach-ehrbach.jpg (182752 bytes)

Kaartje Baybach (180 kB)

terug naar de inhoud

Dhron

WW I-II+, komt halverwege Koblenz en Trier in de Moezel uit. In totaal duidelijk een graad moeilijker dan de Ruwer. Een echte bomenrivier, alleen geschikt voor gevorderden of beginnend gevorderd met goede begeleiding.

Instappen stroomopwaarts van Merscheid richting Rapperath (instap: 49.818105, 7.075746). 10 km tot Gräfendhron (uitstap: 49.794372, 6.984398) , eventueel nog 2 kilometer verder tot de parkeerplaats bij de Krackesmühle (uitstap: 49.796439, 6.976248). Zorg dat je 4 uur de tijd hebt voor dit stuk. Dat heb je nodig door alle bomen. In het bos loopt er permanent een wandelpad aan de rechter oever, niet altijd zichtbaar, maar het loopt er wel.

Als je vanuit de weidebeek het bos in gaat vaar je een circa 300 meter lang verblokt stuk met veel verval. Tot en met WW II+. Verder snelle licht verblokte sloot met nog 5 stuwen en een steviger verblokt stuk van 50 meter lang.

Gewenste waterstand:  Waterstand: 70 cm stabiel of stijgend op peilschaal Papiermühle-Dhron. Papiermühle ligt stroomafwaarts van het vaartraject, dus als het daar daalt, is het bovenin al veel langer aan het dalen.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitsland, of gebruik de zoek functie

kaart-dhron.jpg (186221 bytes)

Kaart Dhron (182 kB)

Goed te combineren met de Nims, Ruwer, Leukbach of Irreler Wassefälle.

terug naar de inhoud

Dünnbach (al 3 keer eerder bevaren...)

Ontspringt bij Kastellaun in de Hunsrück en mondt in de Flaumbach die kort daarna in de Moezel stroomt bij Treis-Karden, dat is ongeveer ter hoogte van de monding van de Elzbach. De Dünnbach is een wildwaterbeek met veel verval (wordt vergeleken met de Baybach) en heeft dus hoog water nodig voor een bevaring.  De Dünnbach is een lastige beek 3- 4 meter kronkelende weide- en bosbeek met stuwtjes, prikkeldraad, lage bruggetjes. De rivier wordt bijna nooit bevaren, dus zal zeker niet gekuist zijn, neem een tang en een takkenzaag mee.

Er zitten in het dal wel diverse gebouwen, oude molens of boerderijen, vandaar is er meestal wel een weg uit de vallei te vinden.

Bevaarbaar bij hoog water, peilschaal Kellenbach  (tel: 06765-7856) moet hoger dan 140 cm staan en dan zeker niet dalend want deze peilschaal zit in de benedenloop.

KM 25: ontstaat op 500 meter hoogte bij Kastellaun.

KM 20: mogelijke instap bij de wegbrug tussen Uhler en Korweiler (instap: 50.098800, 7.419150). Op Google Maps heet de rivier hier Deimerbach. Na 300 meter een stuw, 500 meter verder nogmaals een stuw. Beiden bevaarbaar, maar onderwater niet overal vrij van rotsen.

KM 17: Stuw 1.5 meter. Veel stenen in onderwater. Mogelijk niet bevaarbaar. rechts molenkanaal invaren en 20 meter verder uitstappen en terugdragen naar de rivier.

KM 12: 100 meter voor de wegbrug, verblokte trap, 2 meter hoog. Twee armen. Links zwaar verblokt onderwater, waarschijnlijk niet bevaarbaar, rechter arm 80 cm breed en mogelijk bevaarbaar. Goed opletten om tijdig rechts uit te stappen voor verkenning en mogelijk omdragen.

KM 12: wegbrug Mörsdorf - Lahr, hier mogelijk in- of uitstappen (in-uitstap: 50.111713, 7.364127)

KM 3: Steengroeve Treis.

KM 0: Monding in de Flaumbach in Treis (uitstap: 50.166638, 7.298311).

Erstbefahrung voor de b4.

terug naar de inhoud

Ehrbach (Viel Holz, viel Stacheldraht, aber es lohnt sich!)

WW II-IV, "beetje"  Hoegne-achtig, zeggen ze, maar beter vergelijkbaar met de Endertbach (wel mooier en spannender  maar Hoegne kwaliteit is het toch net niet, maar dat is slechts op basis van wandeltocht langs de rivier!)

De Ehrbach is bijna nooit bevaarbaar (en nog nooit door ons). Heeft heel veel water nodig en is te vergelijken met de Endertbach en (misschien) de Hoegne op de Hoge Venen in België. Als de Ehrbach voldoende water heeft, dan is het een smalle denderende en bochtige sloot met daarin weer het welbekende hindernis werk van lage bruggetjes, bomen en prikkeldraad. Ook nog een stevige cocktail van rotsblokken en fors verval. In de Ehrbachklamm stijgt de moeilijkheidsgraad tot en met WW IV, afhankelijk van de waterstand.

Hoogste instap: Vanaf Bahnhof Buchholz wandelpad volgen, 1.5 km indragen. Situatie ter plaatse is onduidelijk. Je komt hier 4 km boven de Ehrbachklamm en op basis van oude beschrijvingen is dit alleen maar smal en bochtig met een onbevaarbare drop van 2 meter. Het lijkt me beter iets lager in te stappen bij de Hieren Mühle (instap: 50.190284, 7.513452), daar kun je mogelijk per auto komen, vanaf Ney. Het zou een Landgasthof moeten zijn.

Als alternatief: direct boven de Ehrbachklamm instappen (instap: Waldparkplatz Ehrbachklamm, bereikbaar vanaf Mermuth, van daar is het een 500 meter lopen naar de Ehrbach).

De Ehrbachklamm wel goed verkennen i.v.m. mogelijke bomen. Het wandelpad loopt geheel door de kloof.  In de Ehrbachklamm veel verval, bomen liggen er altijd en diverse bruggetjes. Bij de derde brug in de Ehrbachklamm een 4 meter hoge waterval. Wordt als onbevaarbaar aangegeven maar bij onze verkenning in december 2003 blijkt daar niets van. Ook de 4 meter lijkt ons schromelijk overdreven. Daarna nog 4 bruggetjes en dan is de kloof ten einde.

Uitstappen ergens bij camping Brodenbach (uitstap: 50.220683, 7.444610)

Bevaarbaar bij hoog water, peilschaal Kellenbach  (tel: 06765-7856) moet hoger dan 150 cm staan (140 cm stijgend is ook ok).

Voor de b4 (en misschien wel iedere Nederlandse kanovaarder) een erstbefahrung, dus wie durft...

Duitse rivierbeschrijving:

KM 20 Quelle in der Nähe der Hunsrückhöhenstr. bei Boppard-Bucholz.

KM 12 mögliche Einstzstelle bei Ehr

KM 11 Ehrbachklamm, die Klam sollte auf der ganzen Strecke vor Befahrung besichtigt werden.

KM 3 Ende der Klamm, es ist weiter mit Baumhindernissen zu rechnen.

KM 0 Mündung in die Mosel in der Ortslage Brodenbach.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 140 cm .  Telefoon:  +49 67657856. 140 cm op de Kellenbach, en dan wel stijgend of minimaal stabiel. 140 cm komt overeen met absoluut vloedregime in alle andere streken! komt 1 keer per jaar voor en dan meestal net op de verkeerde dag.

kaart-baybach-ehrbach.jpg (182752 bytes)

Kaartje Ehrbach (180 kB)

 

terug naar de inhoud

Guldenbach (Die südlichen Hunsrückbäche sind öfter fahrbar, als die nördlichen)

De Guldenbach ontspringt in de Hunsrück op 500 m hoogte bij  Liebshausen. De bovenloop  van Rheinböllen tot Stromberg is landschappelijk zeer mooi. De beek stroomt door een smalle en steile boskloof, de weg volgt de rivier. Alle  stuwen (4) stuks, tot 2 meter hoog, kun je op zicht verkennen, mits laag water. Anders uitstappen en verkennen.

KM 23: Parkeerplaats zuidelijk van het industrieterrein Rheinböller Hütte (instap: 49.995151, 7.687525) . Vanaf hier 4  km moeilijke boskloof met hindernissen, stuwen en bomen (zie vaarverslag).

KM 15: Stromberg (uitstap: 49.944846, 7.770229), vanaf hier makkelijker maar nog steeds diverse (7) stuwen tot in de Nahe.

Bevaarbaar bij hoog water, Peilschaal Heddesheim/Guldenbach. Minimum is waarschijnlijk 75 tot 80cm dalend.

Meer info in het vaarverslag van 20240210 (Was 70cm dalend, net te weinig).

terug naar de inhoud

Hahnenbach (Immer gut!)

Traject: Hausen tot Kirn WW II (3) (18 km). 

De bovenloop heet Kyrbach. Deze begint op 550 m hoogte bij Kappel in de Hunsrück. Verval 6.3 promille.

20 KM: Instappen bij Hausen (instap: 849.872843, 7.38222), tot Rudolfshausen zou het mooiste traject moeten zijn. Google maps leert dat het nooit een echte diepe boskloof wordt, er is altijd links of rechts een weide. Diverse  (6-8) stuwen, trappen.

12 KM: Keltische burcht ruïne Smittburg

9 KM: Brug Rudolfshausen. Mogelijk  in- of uitstappen (in- uitstap: 49.831875, 7.393089). Hierna diverse stuwtjes, alles bevaarbaar.

5.6: dorp Hanhnebach, 3 stuwen, bwevaarbaar.

3 KM: schuine stuw 3 meter, rechst bevaarbaar, links stenen.

1,6 KM: Stuw, oppassen bij hoog water. Links sportvelden.

1,3 KM: wegbrug bij Kirn, 300 meter verder schuine stuw 3 meter en daarna  het zwaarste stuk wildwater: het Kyrburgkatarakt (50 M WW III).

Tot de monding in de Nahe 4 stuwen (ik telde er 6 in google maps), bij hoogwater oppassen en de laatste heeft linkst een betonblok onderin. Goed verkennen dus. Uitstappen na de monding in de Nahe (uitstap: 49.784845, 7.462928). Indien dit stuk te spannend is, mogelijk uitstappen boven het dorp Kirn, bij de sportvelden (vroege uitstap: 49.791789, 7.444804)

Waterstand: meer dan 90 cm peilschaal Kellenbach  (tel: 06765-7856)

Voor de Batavier een erstbefahrung...

kaart-kellenbach.jpg (96513 bytes)

Kaartje Hahnenbach (95 kB)

terug naar de inhoud

Kellenbach (Hunsrücker kanuverein: Unser ulimativer Hausbach)

WW I-II (3). Heet in zijn bovenloop Simmerbach en ontspring op de Hunsrück in de buurt van de A61

Bovenloop: van Simmern (49.977683, 7.517414) tot Gemünden (49.895611, 7.479661), 15 km WW I. Hier is de Kellenbach (Eigenlijk Simmernbach dus) een eenvoudige weidenbeek met 7 stuwen. WW I+. Wel oppassen voor eventuele bomen en prikkeldraad. Instappunt bij de brug aan het einde van Simmern. Uitstappen bij de stuw van Gemünden.

Benedenloop: Gemünden (49.895611, 7.479661) tot Kellenbach (49.846990, 7.492971), 10 km. Mooi verblokt wildwater met veel verval. In totaal 9 stuwen. Meestal bevaarbaar en een mooi stuk WW II+ (WW III bij hogere waterstand) over 1.5 km, precies halverwege het traject. Dit stuk noemen ze de "Lützelsoondurchbruch".

Uitstappunt zoeken bij een brug in de buurt van Kellenbach (49.846990, 7.492971) anders moet je nog 8 km doorvaren tot in de Nahe. 

Waterstand: peilschaal Kellenbach  (tel: 06765-7856) minimaal 100 cm (NW 100, MW 120, HW 140).

Duitse beschrijving:

KM 33 Kreisstadt Simmern

KM 17 Wehr Gemünden, gute Ein-und Aussatzstelle es folgen 3 Wehre bis zur Anzenfelder Mühe .

KM 13 Anzenfelder Mühle (Sägewerk), Zunahme der Schwierigkeiten

KM 12 Lützelsoondurchbruch auf 500 m WW III, danach nehmen die Schwierigkleiten ab.

KM 10 Königsau, Wehr

KM 3 Heinzenberg, 3 Meter-Wehr, bei HW Vorsicht!!.

KM 1 Wehr mit starkem Rücklauf, Brücke Martinstein, guter Ausstiegspunkt

KM 0 Mündung in die Nahe, Weiterfahrt auf der Nahe bis Martinstein.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-kellenbach.jpg (96513 bytes)

Kaartje Kellenbach (95 kB)

De Kellenbach ligt dus net aan de andere kant van de Hunsrück en is dus nog 50 km doorrijden na Koblenz.

terug naar de inhoud

Kleine Dhron

Een keer gedaan, zit niet veel in. Als er water is, ga dan gewoon naar de Dhron.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

terug naar de inhoud

Külzbach (Einmal in der Dekade fahrbar)

WW I-II

Der Külzbach entspringt in etwa 500 m Höhe im Hunsrück. Er mündet nach ca. 12 km als rechter Nebenbach in den Simmerbach bei Simmern. Er durchliet eine breites Tal, eine Strasze verluft parallel. Fahrbar bei Schneeschmelze und nach schweren Regenfallen, der Bezugspegel Gemunden muss einen Wasserstand von mehr als 130 cm aufweisen. Schwierigkeiten: Wiesenfluss ohne besondere Schwierigkeiten, max WW II. Mit Baumhindernissen, Bauschutt und Stacheldraht muss gerechnet werden.

Vor einer Befahrung oberhalb Neuerkirch wird abgeraten.

KM 8 Strassenbrücke zwischen Alterkülz und Hasselbach, mögliche Einsatzstelle bei extremem Hochwasser, Vorsicht vor Baumverhauen. 

KM 7,5 Eisenbahnwall, bei HW berheben. 

KM 7 rechts Alterkülz. 

KM 4,5 Neuerkirch, Brücke Dorfmitte bliche Einsatzstelle, zunchst ohne besondere Schwierigkeiten. 

KM 4 rechts Külz. 

KM 3 Wehr Keidelheim, links fahrbar. 

KM 2 links Kmbdchen 

KM 1 links Simmern 

KM 0 Mndung in den Simmerbach, Ausstiegspunkt bzw. Weiterfahrt auf dem Simmerbach

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 150 cm . Telefoon: +49 67657856. Zie ook online waterstanden

Erstbefahrung voor de b4...

terug naar de inhoud

Leukbach

Wordt door kanuclub merzig aangemerkt als de wildste beek van het Saarland (het gebied net onder de Moezel en naast de Hunsrück).

WW III ++

Interressante Strecke; Strassenbrücke Weiten-Faha (instap: 49.520589, 6.515843), 200m oberhalb am Wehr - bis Kollesleuken Strassenbrücke (uitstap: 49.548330, 6.512718);

Nur nach starken Regenfällen fahrbar. Vergleichspegel Ruwer mindestens 120cm. Vorsicht Bäume und im unteren Teil Weidezäune im Bachbett. Ab unterer Stegmühle: stark verblockt, wegen Baumverhauen unbedingt besichtigen. WW III-IV auf ca. 500m. Danach bis zur Aussetzstelle rechtsufrig Weiden mit Zäunen, linksufrig steilhang mit überhängendem Sandstein. Mindestens 4 Wehre auf der gesamten Strecke, davon eins mit einem Steg darüber (besichtigen).

Deze hebben we de al één keer kunnen varen. Mooie sloot, wel te veel om moeten dragen en eigenlijk had hij alweer te weinig water. Nevertheless, we were there!!!

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Zie ook: kanuclub merzig voor een verslag bij 140 cm (19 kuub) op de peilschaal Saarburg / Leuk. ps. er kan blijkbaar ook 60 kuub doorheen...

terug naar de inhoud

Morsdorfer Flaumbach (Oben hui, unten besser!)

Moet nog bekeken worden

De Morsdorfer bach komt in de Flaumbach uit. Interessante stuk, een boskloof met verblokking en verval zit tussen de wegbrug Buch-Mastershausen (50.076785, 7.361868) en de wegbrug Treis-Mörsdorf (50.120865, 7.288933).

Waterstand: peilschaal Kellenbach  (tel: 06765-7856) 140 cm

Als experiment interessant omdat het in de buurt van Cochem ligt, aan de overkant in de Hunsrück.

terug naar de inhoud

Ruwer (Der größte und sportlichste Moselzufluß des Hunsrücks.)

WW I-II+, Katerakt van Sommerau WW III-IV (afhankelijk van waterstand).

WW rivier die in het Hunsrück gebied het snelst een bevaarbare waterstand heeft.

bovenloop: WW II+. Instappen 100 meter voor de waterzuivering bij dorpje Mandern (49.611914, 6.758117). Rechts langs de weg loopt de ruwer. Stelt helemaal niets voor maar 200 meter verder komt de Mandernbach erin uit en heb je meer dan genoeg water. Nu volgt 5 km smal lastig wildwater, vooral door bomen en struiken. Na spoorbrug 200 meter verblokking. Daarna doorvaren tot de wegbrug Zerf-Frommersbach. Let op, over gehele stuk rekening houden met prikkeldraad. 

Middenloop: WW II+. Instappunt zoeken in Hentern (49.619162, 6.697556), daar zit ook de peilschaal.

Na 4 km bij bij Burg Heidermuhle zit een vistrap (wegbrug Heddert-Lampaden, 49.637940, 6.717659). Daar kun je ook instappen (hier zit het kleine zijriviertje waar je op in kan stappen).

7 km verder kun je bij wegbrug Hinzenburg - Ollmuth of Schönburg - Pluwig (dat is dezelfde brug, 49.679262, 6.727840) ook in- of uitstappen.  Dan is het nog 6 km tot  het katarakt van Sommerau. De weg loopt dit hele laatste traject langs de rivier. Je kunt hier een willekeurig uitsatappunt kiezen.

Na een scherpe bocht naar rechts bij een boogbrug zie je het katarakt. Dan kun er echter al niet meer uit door het ontbreken van keerwater. De stroomversnelling is klasse III-IV. Peilschaal moet 75 cm aangeven voor een bevaring, anders verlies je echt te veel plastic. In Sommerau 100 meter na het katarakt uitstappen bij de wegbrug of er net voor uitstappen in Sommerau zelf. Katarakt vooraf vanuit de weg door het dorp verkennen.

Benedenloop: 11 km tot de monding in de Moezel. WW I+. Mooie surfplek bij de molen van Ruwer. Bij de monding in de Moezel een brug en parkeerplaats.

Gewenste waterstand:  peilschaal Hentern op de Ruwer (+49 65877188) en de online waterstanden.

bovenloop vanaf 50 cm bevaarbaar (niet geverifieerd)

middenloop vanaf 60 cm bevaarbaar (geverifieerd en dit klopt, middenloop is dan continu WW I-II en leuk, bij 70 cm wordt hij snel en krijgt wat druk in de smallere delen).

Benedenloop vanaf 40 cm bevaarbaar.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie.

Goed te combineren met Nims, Dhron, Irreler Wasserfälle en Lieser ook de Leuk (een hoog water alternatief) is vanaf hier niet zo ver (van Hentern naar de uitstap Kollesleuken is slechts 30 minuten). Voor een weekeinde is het begin van het Ruwerdal (bijvoorbeeld Mertesdorf), vlak bij Trier het meest centrale punt, alle bovengenoemde rivieren zijn 30-45 minuten rijden.

In maart 2020 een drietal groete bomen waarvan er 1 omgedragen moest worden, de andere twee konden bij 75 cm op Peilschaal Hentern om- en overvaren worden

kaart-ruwer.jpg (319566 bytes)

Kaart Ruwer (313 kB)

terug naar de inhoud

 

Accomodatie

www.eifelrust.eu: net boven Kyllburg, 10-20 personen, oud huis, maar voldoet. goed euitvalsbasis voor zuidoostelijke Eifel en Hunsrück. Ruwer kan, maar is een uur rijden. Net boven Bitburg (club is hier geweest op 16 en 17 maart 2019).

Isi Hof: (Neuer Weg 8 • 54589 Stadtkyll - Schönfeld). Mooie accomodatie voor 6-16 personen (in overleg). Stadkyll ligt een beetje in niemandsland tussen de rivieren in. De lieser is bijna een uur, de Ruwer ook, eigenlijk is iedere rivier ver rijden. Wel een heerlijke accomondatie met een grote houtkachel.

https://www.gruppenunterkuenfte.de/Eifelvereinshaus__t11698.html: perfect qua onderkomen, goedkoop, wat noordoostelijk? Dichtbij Strohn dat is instap Alfbach. Elzbach, usbach, endert, lieser wellicht goed te doen? Dhrohn ook nog te doen 50 min. 60 min naar Irrel.

https://www.eifelboerderij.com/ net onder Manderscheid, uitstekend gelegen dus voor Kleiner Kyll en Lieser. 5 slaapkamers, 9 bedden. Op eigen website staat vanaf 3 nachten, op booking.com vanaf 2. Telefoonnummer eigenaar in logo website... We waren hier in 2023.

https://www.gruppenunterkuenfte.de/Freizeitanlage-und-Sportlerheim-DIST__t7432.html: zuidelijk bij irrel, spotgoedkoop, weinig douches maar evt gebruik omkleedruimtes sporters, grote slaapzalen, omgeving irrel ruwer,drohn; kyll, prum, nims, lieser?

https://www.gruppenunterkuenfte.de/Feriendorf-Felsenhof__i3416.html: 2x tienpersoonshuisje op park bij gerolstein

https://www.reiten-und-urlaub.net/

Groot schitterend huis in Kollig (bij de Elzbach). 10 tot 14 personen + de mogelijkheid tot neerzetten van extra bedden (weekeinde ca. 600 euro). Contact persoon: Michel
//kolligermuehle.nl/

Vakantiewoningen rondom de Moezel in de Eifel, Bijvoorbeeld rondom Wittlich. Geschikt voor tochten op Lieser, Kleiner Kyll, Kyll, Alfbach,Ussbach, Endertbach.

Neuheilenbach (boven Bitburg, dus voor Prüm, Nims, Ruwer) Huis voor 14 personen, 6 kamers, 3 douches (500 euro voor weekeinde). https://www.recreatiewoning.nl/objectdetail/DE-54597-37

Groepen accomodatie via www.gruppenhaus.de/plzbereich_54.html

Camping met chalet's in Neuerburg https://www.camping-inderenz.com/nl/  (chalet 6 personen, 130 euro/weekeinde16 maart - 31 oktober). Uitvalsbasis voor Luxemburg en zuid-west punt Eifel.

Campings in Luxemburg zijn een goede uitvalsbasis voor de prum, Nims, Irsenbach en Enz. Met wat meer moeite kom je ook snel bij de Dhron en de Ruwer:

  • Kautenbach (daar waar de Wiltz en de Cerlf bij elkaar komen) camping Nic Brandenburger (camping communal) tel. 950303 Gehele jaar geopend
  • Diekirch Camp op der Sauer.www.campsauer.lu
  • Boursheid (aan de oever van de Sure) Camping Bel'AIR cat1 tel: 99019
  • Boursheid (aan de oever van de Sure) Camping um Gritt Tel: 990449
  • Boursheid (aan de oever van de Sure) Camping du Moulin 990331

Camping Nimseck in Irrel. Vakantiehuisjes (2-4 persoons) te huur.

Waldjugendlager / Köhlerhütten in Irrel (Duitsland, Eifel) Spartaans, maar spotgoedkoop. Vooral leuk in de iets warmere perioden.

Campings of huisjes zoeken via "Hallo Urlaub"

Waldferienpark ligt aan de rand van het idyllische stadje Gerolstein. Ze heben bungalows voor 4 of 6 personen voor 180 euro per weekeinde (voor de 6 persoons chalet).

Eifel Tourismus, zoeken naar vakantiewoningen.

terug naar de inhoud

Diversen

Wildwater veiligheid

Kanoclub in de buurt is de Hunsrücker Kanusportvereins met de informatie over hun rivieren, net aan de overkant van de Moezel. Inclusief peilschaal informatie.

Kanoclub in de buurt is Kanoclub Merzig. Daar komt, onder andere, de info over de Ruwer, Leukbach en de Dhron vandaan.

terug naar de inhoud

op naar de erstbefahrungen,

Menno