Hierbij worden met speciaal daarvoor ontworpen zeekano's grote tochten over open water gemaakt. Hierbij spelen weer en getijden een grote rol en moet er flink wat van tevoren over stromingen, eb, vloed enzovoort geleerd worden.

"Met enorm geraas stort een muur van water zich op me. Steun zoekend met mijn peddel zet ik me schrap. Als ik proestend uit het schuim tevoorschijn kom smaakt alles zout. Vr me vang ik even een glimp op van Jolien, tot ze weer volledig in het volgende golfdal verdwijnt

De zee is vlak. Als een dun lijntje tekent Terschelling zich af aan de horizon. We varen tussen twee ondieptes door. Plots zien we tussen onze kajaks een zeehond opduiken. En nog een. En ng een. We worden omringd door nieuwsgierige koppies. Rustig glijden we verder en de zeehonden dartelen met ons mee "

Zo kan kajakken op zee zijn. Nu eens helemaal alleen in een nietig scheepje overgeleverd aan de elementen, dan weer rustig genietend van de weidsheid van de watervlakte, op weg naar een lunchplekje op een drooggevallen zandbank.

Tochten op zee kunnen dagtochten zijn, maar het leukst zijn de trektochten. Trektochten variren in lengte van een weekend tot wel enkele weken. In je kajak neem je dan alles mee wat je onderweg nodig hebt. In de waterdichte compartimenten is plaats voor een complete kampeeruitrusting en voor eten en drinken voor enkele dagen.

De Batavieren die op zee varen, vertrekken regelmatig naar de Wadden, naar Zeeland of naar het IJsselmeer. En ook elders roept de zee: Schotland en Wales zijn  een traditioneel doelwit, in het noorden trekken Zweden, Noorwegen en Groenland, in het zuiden is Kroati bezocht en ook 'Down Under' staat inmiddels op de kaart. Het vaakst wordt de zee opgezocht in het voorjaar, de zomer en in het najaar. Een enkeling vertrekt ook in januari naar bijvoorbeeld de Grevelingen, maar de winter wordt toch vooral gebruikt om de vaartechnieken in het zwembad bij te spijkeren, om de theorie van het navigeren onder de knie te krijgen of om sterke verhalen op te dissen. Die verhalen kunnen variren van "golven van toch-al-snel-een-meter-of-drie" tot waarnemingen van betoverende wezens met golvende blonde haren en geschubde staartvin

Kajakken op zee gaat trouwens niet zomaar: je materiaal, je vaartechniek en je kennis van navigatie, veiligheid en weer moeten toegerust zijn op het varen op zee. Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het getij: op plaatsen waar je met hoogwater gemakkelijk kunt varen blijf je bij laagwater hopeloos steken, of je kunt er zelfs een wandelingetje maken. Ook de weersverwachtingen en de verwachte golfhoogten worden goed in de gaten gehouden en praktische kennis van navigatie is nodig om ook werkelijk dr uit te komen waar je van plan was te belanden. En natuurlijk zijn er de fijne kneepjes van het zeekajakken, waardoor je de vervaarlijkste golf trotseert of een onfortuinlijke tochtgenoot op volle zee weer snel terug krijgt in diens omgeslagen boot. Voor absolute nieuwelingen is het varen op zee dan ook niet meteen weggelegd, maar wanneer je je goed thuis voelt in de kajak, ook op de grotere meren en bij wat langere trips, dan wordt het tijd om een keer met een beginnerstocht mee te gaan naar zee.

Zie ook archief over zeevaren