Naar de film van de boven Salm en van de Salm.

Ok, ok, ik schrijf wel ff. Ik moest zonodig de boot die Hein te koop had uittesten. En ja, die heeft een ander dopje dan mijn boot. Dus dat gaat mis.

De grootste uitdaging van dit weekend was niet het water, maar de logistiek. We hadden derogatie en niet-derogatievaarders. We hadden heel veel auto's. We hadden veel eisen (vooral Marjolein die wilde uitslapen).

Er was een voorstel van Hans op groepsapp: de cracks varen eerst ff gauw de Boven-Salm, daarna stappen die nat in de auto naar Grand-Halleux en varen tot aan de bushalte, en dan sluiten de niet-derogatievaarders aan.

Als we iets geleerd hebben van Hans is dat je goede plannen vooral moet torpederen. Dus dat hebben we gedaan. We zaten namelijk aan het meer bij de uitstap van de Boven-Salm, dus hoe tof zou het zijn om aan het eind van de middag uit te stappen bij je eigen huisje?

Dat vraagt wel moeilijke logistiek, want dan heb je dus derogatie, niet-derogatie, derogatie…

 

Uiteindelijk is het allemaal daadwerkelijk gelukt met slechts hier en daar een kwartier vertraging. Dat is dan weer totaal on-Bataviers. Om 16:30 zaten we al thuis aan de warme chocomel…

Ohja, ik krijg ook nog feedback dat er wellicht nog wat over het water geschreven mag worden.

Traject Grand-Halleux->Bushalte is achteraf niet zo interessant. Is dan wel derogatie, maar waarom eigenlijk? In traject Bushalte->Amblève zit veel meer. Vooral veel meer speelplekjes, wat meer verblokt, meer hoogteverschil. Je kan je er urenlang Bataviers vermaken. Natuurlijk is bijvoorbeeld de Boven-Lesse stoerder, maar als je echt overal wil spelen vind ik de Salm altijd wel tof.

De Boven-Salm vonden we allemaal een leuk toetje. Lekker snel en smal. Wel een echt toetje om ff af te raggen: er zitten nauwelijks plekken in om te spelen. 1 duidelijk zichtbare beverdam die we omgelopen hebben.

ww salm 20240217 15

 

ww salm 20240217 16

Bijna onderaan een watercentrale met een metalen constructie waar je doorheen moet en die afhankelijk van de waterstand helemaal niet kan. Het is goed om dat van tevoren te bekijken, dat kan vanaf de brug 'Pont de Perches' in Vielsalm.

Bram

Daar zit ik dan…… op een lelijke bank in een knus huisje in Vielsalm - met een biertje of twee op - en na erg veel jaren niet op het wildwater gezeten te hebben. Alles ging voorspoedig. Super verkouden, kut geslapen, een klein beetje spanning enz. enz….. maar toen ik de Ardennen binnen reed begon ik me ineens toch lekkerder te voelen. Ik kreeg een warm welkom en dito koffie bij aankomst en was blij dat het grootste deel van de groep alle plannen al scherp had. Ze ware er op vrijdagavond immers al een paar uur mee bezig geweest.

De realiteit was anders, want overdag was er toch nog best veel overleg nodig om een en ander ook echt 'vaarbaar' te maken. Maar het lukte wel en uiteindelijk waren we op het startpunt. Even geparkeerd, boten eraf, spatzeilen, peddels, helmen - en niets aan de hand gewoon. Geen paniek omdat toch iemand weer eens iets niet had.

We gingen weg; hoppa naar het eindpunt. Je weet maar nooit dacht ik. Nog even de locatie opslaan waar ik was. De anderen al de weg op; okay. Snel locatie opslaan, tel. weg en gas erop om ze niet kwijt te raken. Dat duurde geen halve meter, want ik hoorde iets, dus op de rem. Marjolein zat links naast mij buiten op een bootje (zij bleef wachten bij het instappunt).

Raampje open: "hey Marjolein, wat was dat?". "Je staat met je voorwiel op een boot". "Dat meen je niet, potverdr. enz……Snel achteruit eraf, even kijken, deukje (dikke deuk, red.) en geen scheur. Marjolein ging proberen hem uit te deuken en ik zei, "okay, tot straks". Mooi k*tbegin dacht ik, maar - je mag je dag niet bij voorbaat laten bederven door een "oepsie'.

Dus ik bleef goed gehumeurd en licht gespannen ondanks een eenvoudig ww-I-II-tochtje. Auto's heen, mijn auto terug, boot vanzelf uitgedeukt en een werkelijk heerlijke dag gehad. Ik moest er even in komen, maar het ging toch vrij soepel al met al. Het varen duurde uiteindelijk zelfs vrij kort, maar Guido kende een brouwerijtje in de buurt en dat was heerlijk nagenieten.

De derogatievaarders kwamen zo uiteindelijk precies met ons 'thuis' aan.

Aanvulling na opbouwende feedback:

Het werd van belang geacht te benoemen dat we vandaag 1 zij-instromer hadden (Dirk, vanuit de kanopolo), 2 herintreders (Koen en ik).

ww salm 20240217 2

ww salm 20240217 1

ww salm 20240217 11

Ook ben ik vergeten te vermelden dat we een tennisbal uit de rivierbedding hebben gevist en daar veel lol mee hadden.

Ook noemenswaardig, schiet me dan nu zo te binnen, is dat Hein en Koen op zo'n trajectje dan toch ongewild nog even omgaan (maar - met succesvolle rol, dat dan weer wel).

Terence

 

ww salm 20240217 3

 

ww salm 20240217 4

 

ww salm 20240217 5

 

ww salm 20240217 6

 

ww salm 20240217 7

 

ww salm 20240217 8

 

ww salm 20240217 9

 

ww salm 20240217 10

 

ww salm 20240217 12

 

ww salm 20240217 13

 

ww salm 20240217 14

 

ww salm 20240217 17

Waterstand: 70cm
Trajecten:
A: Boven-Salm (derogatie)
B: Grand-Halleux -> Bushalte (derogatie)
C: Bushalte -> eerste brug op de Amblève

Vaarders:
Traject A+B+C: Eva, Bram, Bas, Marlou, Hans, Martijn (derogatie-groep)
Traject C: Guido, Terence, Koen, Dirk, Hein, Marjolein (niet-derogatie groep)

 film boven Salm

Film Salm