Waterstand: 77cm, licht dalend
Instap: Reichenstein
Uitstap: waterzuivering onder Monschau
Vaarders: Rob, Eva, Martijn H, Erwin, Bram, Gert en Yoeri (HWC)

link naar de film

(en er was nog een ongeleid groepje 2 dat we op de parkeerplaats tegenkwamen en waarmee we omreden: Nienke, Nyke, Jaivi, Vera, ene Stein en ene Hans) (of eigenlijk: ze keken zo zielig dat we ze maar omgereden hebben, omdat ze zo nodig zeiden dat ze dubbel-run-dubbel-fun zouden doen. En dat deden ze uiteindelijk niet. We voelden ons een beetje gepeopled. :P)

Hmm. Niemand vergat lunch, dopjes of andere spullen. Niemand ging zwemmen. Niemand vond dus dat 'ie moest schrijven.
Tijd voor een experiment: ik maak wel een paar hoofdstukken, en iedereen is de l*l om daar wat onder te schrijven.
Ik ben benieuwd.
Bram

Voortraject
Op 6 en 7 januari stond een wildwaterweekend voor gevorderden gepland en ook vastgelegd in mijn agenda. In de kerstvakantie werd er al veel gevaren ivm de vele regen en de gold op de spiegelwaal..oa een extra weekend voor Kerst werd ingelast. Voor 6 en 7 januari was nog geen organisatie, dus ik dacht laat ik het jaar met goede voornemens beginnen en de organisatie op me nemen. Mail eruit, appgroepje opgericht. Er werd een klein groepje verzameld want we hadden "concurrentie" van de golf op de Spiegelwaal. Ivm veel regen in het midden van de week en een weersomslag naar vriesweer in het weekend, werd het besluit genomen het weekend een dag te vervroegen…dus donderdagavond na het werk al boot opbinden , boodschappen doen en op weg naar Camping Chalet Weekend.
Martijn

Annemarie
Niemand koos dit hoofdstuk. Dan ik nog maar even.
Voor mij voor het eerst in jaren weer een keer bij Annemarie. We waren weer zeer welkom. En de nieuwe, ruimere 6-persoons hut bevalt goed. Wel nog steeds met toiletpapier onder je arm naar het toiletgebouw.

Annemarie had goed nieuws: waar eerder sprake was van afsterfbeleid rondom campings langs de rivieren (lees: de huidige eigenaren mogen blijven zitten, maar ze konden hun campings niet verkopen aan een ander), is dat blijkbaar veranderd, dus ze kan de camping verkopen.

Trajectkeuze
Het weekend kwam er weer aan en de keuzes waren groot. Dinsdag had alles net water gehad. Zo wel Eifel als Ardennen hadden ruime keuzes. Maar wat is er leuk te varen? Rob zijn kennis van de Eifel ontbrak en Erwin wist alle actuele problemen op Eifelbeken op te sommen. Toen ontstond de discussie "wat is er te varen?". Discussies over de Leuk en Endert kwamen naar boven. De Leuk steeg hard op dinsdag maar daalde ook zo snel op woensdag. De Endert was al een tijd niet gevaren met een onbekend aantal bomen en nog best een hoog vaar niveau. Ondertussen had het opperhoofd besloten dat we naar de Ardennen gingen. Maar met de Rur en Lesse, beide leuke rivieren en hoog water was dit een mooie kans om deze beide te varen. Met dit voorstel in de groep ging het snel. Accommodatie boeken en gaan.
Erwin

De keuze tussen Rur en Lesse was dan wel gemaakt, maar toen kwam de existentiële keuze: welke beek het eerst aan de beurt zou zijn? Het overleg startte dus donderdagavond om 21.30 aan de bar. Alle internet-peilschalen, vaarverslagen sinds 1870 en AI van morgen werd ingebracht. De vooruitzichten waren de aangekondigde angstaanjagend hoge waterstanden van vandaag versus de abys van een mogelijke daling daarna. Het bleek moeilijk. Vaarmaatjes werden omgekocht. Sommigen met trappist. Bij anderen bleek zelfs Fanta bruikbaar als pressiemiddel. Het liep licht uit de hand. Om 24.00 waren we nog niet uit. Sommigen moesten vervolgens op de bank slapen. Anderen werd zelfs de nachtelijk toegang tot het huisje geweigerd. In elk geval werd besloten het besluit uit te stellen tot de volgende ochtend, mits we dan gezamenlijk zouden kunnen besluiten dat, indien het meer zou regen, welk van de twee rivieren de meeste kans zou maken de dag erna wellicht, mogelijk, de voorkeur hebben. De volgende ochtend 0800. Na een zware nacht was iedereen weer binnen. Slechts weinigen hadden geslapen, en dan nog slechts kort, brak het moment supreme aan. Wat gaan we varen? En zijn de randvoorwaarden van gister nog wel geldig? Na koortsachtig overleg, bij een Bourgondisch ontbijt, werd met unanieme stemmen besloten de Boven-Rur als eerste te varen.
Rob

Traject
Ik wou het eigenlijk aan m'n moeder vragen, maar die had ook geen idee (meer) wat ons op dit traject te wachten stond. Ik zou zweren dat ik hier eerder gevaren had, maar lachte er wel bij. 't Was meteen gedaan, ik kon er tegenaan, alles voooor een gooolf. Lalalalala.
Gert

Laten we toch nog wat inhoudelijks toevoegen aan dit eeh bijzondere verhaal.

Volgens Nienke en Jaivi lagen er 3 bomen vrij snel aan het begin, maar 2 daarvan vonden wij wel een beetje zoeken. Er lag wel wat, maar daar viel prima overheen te varen zonder ze te voelen. De 3e lag wel goed zichtbaar, ongeveer 1 meter boven het water. Maar was rechts afgebroken, en daar kon je - als je het wist - prima rustig langs varen.

ww rur 20240105 2

De berenklauw - onderin Monschau - kan helemaal links (maar niet zo links dat je over het rooster heen vaart) gevaren worden. Met deze waterstand wel een bak water in je bakkes, maar geen echte stopper.
Bram

Avondeten
Na een heerlijk kopje warme choco bij Annemarie (beloning van de dag!) was het tijd om te gaan koken. Gelukkig had Martijn makkelijk ingekocht. Pasta rood met gehakt en voorgesneden groente. Het was zo klaar en iedereen had honger. Net aan goed ingekocht, de pannen waren leeg. Lekkere chocolade Mouse, bruin en wit, netjes verdeeld in bakjes door Bram als toetje.
Eva