Eifel weekend 8 en 9 januari

Lieser en Ahr gevaren

Op donderdag werd ik gebeld door Cees of ik mee wilde gaan varen dat weekend. Niemand had nog ja gezegd, en eigenlijk waren mijn plannen om weer naar Nijmegen te gaan dat weekend (had een feestje thuis in Enschede) want er stonden wat ernstige tentamens voor de deur. Maar ja, ik had al zo lang niet gevaren, dus ik besloot toch maar te gaan en samenvattingen en boeken mee te nemen. 

Vrijdags als een gek de bewuste samenvattingen uitgeprint en naar het Nijmeegse gesjeesd waar ik werd opgehaald door Hans. Toen door naar Cees waar Dnis ook al was, en na een bord met macaroni reden we naar de Eifel, om precies te zijn Landkern. Ik had een blokhut verwacht maar de Frau (ben haar naam vergeten) had een enorme villa bungalow in de aanbieding, van alle gemakken voorzien en vooral van een kachel. 

Die kachel had ze alvast opgestookt, want we waren natuurlijk ontzettend bevroren als we uit de auto zouden komen, in ieder geval, het was net een sauna binnen. En toen verontschuldigde zich ook nog dat het maar zo'n klein kacheltje was, tsjakka, ng een stuk hout erin! Toen iedereen zich had genstalleerd ben ik gaan leren en werd een riviertje uitgezocht voor zaterdag. Teun werd nog gebeld of hij ook kwam, en hij kon een dagje vrij krijgen dus die zou er zaterdag ook bij zijn. Ondertussen zat iedereen in saunatenue aan de tafel en kwamen Nyke en Michiel ook aan. Die keken wel een beetje vreemd op dat wij er zo zomers bij zaten, maar het waarom werd snel duidelijk.

Zaterdag, ontzettend vroeg (want Hans was vergeten zijn telefoon op wintertijd te zetten) werd er brood gehaald en de Ussbach gecheckt (in het donker: geen water). Om half 9 zat iedereen aan een gebakken ei met spek. Een uurtje later kwam Teun, die nog ook nog moest ontbijten, maar om 11 uur of zo zaten we in de boot op de Kleine Kyll, overgaand op de Lieser. Het was mooi weer, dat zou echter snel veranderen in een regenbui, hoewel later bleek dat het in de buurt ontzettend veel harder had geregend. Er stond redelijk wat water in (72 cm) geen bodemgeschraap of zo  en er waren leuke keerwatertjes en speelplekjes voor de gevorderden.

Het eerste keerwater moest ik even weer wennen, dus ik botste erin, en toen lag een heer met een grote paarse oceaanstomer niet meer in die grote paarse oceaanstomer. Daarvoor mijn welgemeende excuses, heer! (Ook voor de ongecontroleerde peddelslag!)

Het was ook een leuk riviertje, als er niet twee illegale bomen teveel waren geweest. Gelukkig hadden ze op het eind een leuk cafeetje gebouwd, de Alte Kleiner Mhle, waar ze heerlijke heisse chocolade hadden, en waar we weer konden opwarmen. Leuke tocht, hoewel voor mij wat aan de lange kant.

Teruggekomen in onze sauna ging Hans koken. Er zat vlees en rookworst in, een halve zak aardappels, een enorme berg zuurkool en dat allemaal samen gaf een soortement van soepig geheel wat erg lekker was. Er bleef in ieder geval niks van over.

Het toetje was heel erg bijzonder, yoghurt met vruchtjes en korte of lange slagroom. Er bleek natuurlijk een voorkeur te bestaan voor de lange versie, die was veel leuker. Recept: koop een bus slagroom en spuit een meter boven de tafel de hele bus leeg in de kom yoghurt.

Na het eten kwamen de kaarten op tafel, en ik heb geprobeerd of ik kon Klaverjassen, ik zat bij Teun in het team, en hij kon het ook niet, zei hij. Hij snapte het alleen wel veel sneller dan ik, zodat ik nu een vermoeden heb van hoe je het zou kunnen spelen, en hij alle achterliggende trucs en 'gesein' doorheeft. Ik hou het wel bij pesten!

Ondertussen werd Menno gebeld om hem jaloers te maken, want er was natuurlijk enorm veel water en enorme golven op een riviertje ergens daar, en dat was gelukt, want naar het scheen klonk hij inderdaad toch wel een beetje jaloers. Dat van die golven en zo was wel nep, maar dat maakt niet uit.

De volgende dag gingen we de Ahr varen, eerst zag het er niet echt waterig uit, maar na een tijdje gereden te hebben zijn we ingestapt bij Honningen Nord. Het was ontzettend lekker weer, het zonnetje scheen en het was niet koud, en ik zou ook niet omgaan, dus het werd een heerlijk relax tochtje.

Mooi door wat bewoond gebied, leuke stadjes, niet echt spectaculair, het was eigenlijk een beetje de Amblve van het beginnersweekend maar dan stroomde het wel lekker door. Geen roeien om vooruit te komen of zo. En een leuk stuwtje, enorm spectaculair zag het eruit (door mijn beginners-ogen dan h) maar zelfs ik kon hangen in die golf en zo, echt superleuk!

We hebben wel alles van twee kanten gezien, kasteeltjes, kerkjes, en een berg met een gat erin. Toen kregen we pas echt door dat we in enorme essen voeren. Veel gevaren, terwijl het hemels breed met de auto een kwartiertje rijden was, daar kwamen we achter toen Hans beweerde dat het nog vijf minuten varen zou zijn, toen de rivier een lus maakte om een heuveltje waar de weg rechtdoor ging.

Voor de volledigheid: eindpunt is Mayschloss. Het werd meteen gebombardeerd tot nieuwe beginners tocht, want het is echt veel leuker dan de Erft. Alleen is het water veel kouder. En toen was het weekend voorbij, oh ja, ik moet nog wel even zeggen dat de volgende keer echt meer beginners mee moeten! En dan geen slappe smoezen over klussen en andere bezigheden!

Lieser: Kleine Kyll - Pleiner Mhle. Peilschaal Plein = 72 cm

Ahr: Honningen Nord - Mayschloss. Peilschaal Ahr Musch = 56 cm

Gezien