Verdon, Castellane - pre-Canyon

15 km, 40m3/s

 

wacht tot de youtube video wordt getoond

of ga direct naar de film op youtube 

 

Gisterenavond leek het een goed idee, onder het eten bij Buvette du Brec. “De verloren vaardag inhalen en nog één extra dagje Verdon”. Volgens Gert zou op zaterdag 40m3/s worden losgelaten hetgeen veel, helder water, veel speelplekjes en maar een tweetal lastige passages betekent. Ik had telefonisch toestemming van het thuisfront gekregen en ook Nonja had er wel oren naar, bovendien werd het opnieuw prachtig weer. Alleen Roel, die zijn huwelijkse plichten nog een dagje uitgesteld zag, was niet meteen enthousiast. Maar ja, als de bus niet gaat, gaat ie niet. Volgende ochtend zouden we bijtijds vertrekken, ontbijten onderweg en dan dit traject varen, wel een behoorlijk lang stuk. We zouden dus niet voor 16:00 van het water zijn. Vervolgens, zo was het plan, Samen met Hans vd Staay en paar uur rijden r. Lyon en de rest rijden we zondag. Ober?! Doet u nog maar een wijntje!!

Zaterdagochtend 06:00 hoorden we Dennis vertrekken. Om 07:00 stonden we zelf  op en om 08:00 waren we op pad. Ondertussen hebben we Maarten, Morris, en Paul uitgezwaaid en ook, en Marcel en Jaques gingen huiswaarts. De ploeg bestond dus uit Menno, Sas, Erik, die zich overigens nogal rot voelde, Hans, Martijn, Tom, Nonja, Harry, Roel, Cees F, Franc, Beatrix en ik. De motivatie was ‘s ochtends een stuk minder. Roel en ik keken elkaar aan,  zullen we niet toch maar naar huis? Ook Erik was niet fris, hij was onderweg al een keer kokhalzend uitgestapt  na een relatief rustig bergtraject. Tom en Martijn waren ook niet meteen enthousiast. Kortom het moraal was laag.

koffie en ontbijt in Castellane

Roel en ik keken Nonja aan, zouden we wel… en niet… Maar Nonja wilde niet de schuld van een niet-vaardag op zich nemen, dus die zei wat mij betreft gaan we. Toch maar afladen dus. Nou ja het was wel mooi weer en de stroom ging de goeie kant op. Instappen in Castellane bij het slalomparcours. De waterstand was aanzienlijk hoger dan de laatste keer (Alpenweek 2006, 21-26 m3/s).

Bij het omrijden bleek wat een enorm toeristisch gebied dit is. Het was de zaterdag van een Frans lang weekeind dus de weg was vergeven van motoren en campers. Overigens een slechte combinatie. Het omrijden kostte dan ook de nodige tijd en de lage snelheid gaf ons de gelegenheid de enige lastige passage vanaf de weg  goed te bekijken. De bekend lastigste was de ….. een stuk om een rots heen warbij de Verdon tegen een wand werd gespoeld. Links naar rechts hard invaren, vlak langs het blok, boog offside (links),  duffec rechts en presto. Zelfs voor een C1 goed te doen.

Toen we terugkwamen lag een deel van de groep (de lammen) nog in het zonnetje langs de kant te bakken en een ander deel (de actieven) had zich de armen moegespeeld op de speelgolf van het slalomparcours. Die waren even vergeten dat er een dikke 16 km nog aan zat te komen. Ik zat samen met Roel en Erik een beetje laffig in de boot. Je kent dat wel, veilige lijnen varen, zo min mogelijk keerwaters, schrikken van elke kouwe klets water in je gezicht en vooral niet moeilijk doen, niet spelen en zoveel mogelijk drijven.    

de lammen van de dag

Anderen waren juist zeer actief speelden in elk golfje en keerwatertje. Gezegd moet worden, dat de omgeving wel erg mooi was. Ook was er genoeg vermaak in de rivier om je lekker te kunnen uitleven. Aangekomen bij het gevreesde blok besloot Martijn (met speelbootje verstandig!) over te dragen. Ik dacht, ik heb hem gezien, eitje, en Menno en een paar anderen voeren hem probleemloos voor. Dus hatsekidee, er af. Links naar rechts… hee, blijft hangen… soort van walsje middenin de passage,  waar is de balans… ehm rechts steunen! kan niet, daar bulkt 40m3 naar beneden, Links steunen, ja doei en dan omsodemieteren en voor die wand… HAP!!!, Omgesodemieterd dus…. en voor die wand uitgekomen. Water was helder en diep, dus maar even wachten tot het ergste geborrel er af is en dan … ach gatver.. tegen die wand. ….Duurt te lang, waar is mijn lus.. dan maar trekken… en jawel, hoor zwempartij 2 was een feit. Erik en Harrie achter mijn boot aan, Hans wilde me wel naar de kant peddelen. Even bij Hans aangehaakt ,maar toen kwam de volgende blokken versnelling er aan. Toch maar weer losgelagen en de zwemtheorie toegepast:. Beentjes omhoog naar voren, stroom af peddelen met de armen. Achter een blok, om rollend keerwatertje in en zo nog een paar keer tot ik aan de kant was. Dat ging goed. Ik had zelf mijn peddel en de maten, hadden inmiddels ook mijn boot aan de kant. Fijne lui toch die Batavieren. Sorry van de carabiner, Har!

Een va nde grotere blok passages in het deel waar de kloof begint

Na het instappen was ik beter wakker. De rest van het traject ging dus een stuk lekkerder en ik begon er meer lol in te krijgen. Er zat ook meer in. Als ik daarvoor zo en niet zo laf in de boot had gezeten, had ik het waarschijnlijk wel gehaald. Maar dat moet dus wachten tot een volgende keer. Nu volgde nog wat mooie golven en stenen passages, en de kloof verengde zich als voorproefje van de echte Grand Canyon du Verdon.

Tom ging in het laatste keerwater vlak voor het uitstappunt ook nog even zwemmen. Op het uitstappunt wachtte nog een laatste krachtsinspanning. Het uitstappunt was verstopt met bomen. Links daarvan bulderde de ingangspassage van de grote kloof. Hoewel je daar achter  nog een laatste kans had om er uit te stappen, wil je daar echt niet op je snuffel gaan.  

zicht op de ingang van de Grand Canyon du Verdon

We moesten dus via een zooi aangespoelde bomen en takken met boten omhoog. Daarna een steil geitenpaadje op om bij de auto’s te komen. Even zweten dus. Boven aangekomen 16:30, nog één interview met de onze web/videomaster en de Alpenweek 2009 zat er weer op. Met weemoed werd de thuisreis aanvaard.     

 

Cees C-Mental Verhoef

 

Dag 1: Sesia van onder Balmucia tot de eerste stuw voor Varallo

Dag 2: Sesia - Genova - Nice - Entrvaux

Dag 3: Verdon net onder Colmars tot ergens halverwege

Dag 4: Coulomb - Var - Camping

Dag 5: Esteron van brug bij Vascogne tot Roquesteron (achter het dorp)

Dag 6: Vesubie, vanaf St. Jean de la Revière tot monding in de Var

Dag 7: Verdon van Castellane tot pint Sublime (pre-Canyon)