Rijtje

Dagje Grevelingen

8 april, een dagje Grevelingen stond op de agenda. De grootwatervaarders konden aan hun trekken komen, want er werd een behoorlijke wind verwacht; noordwest 4 met uitlopers naar 5, misschien 6.

Daardoor konden de beginnende enthousiastelingen niet mee, jammer voor ze, maar die wind gaat wel een keer liggen.

Jolien, Martin Paul en ondergetekende klonken hun boten op 2 autos. Jawel met zn drien in 2 autos. We zijn niet snel jaloers op die wilde Batavieren, maar nu wel, want die plempen met gemak 4 boten op het dak. Wij niet, maar verschil moet er zijn en daar zijn we ons terdege van bewust.

Gelukkig reed Jolien met mij mee en konden we het goed over onze kledingkeuze hebben, want elke keer weer stellen wij de vraag: wat trekken we aan vandaag? In het begeleidende beeldmateriaal kunnen jullie zien wat het is geworden, maar dat terzijde.

Naarmate we de kust naderden trok de wind aan. Op de Haringvlietdam kwam de wind van opzij. Dat gaf wel een apart effect, want elke keer nadat je een peiler was gepasseerd kreeg de auto een opdoffer. Prettig is anders.

In Ouddorp aangekomen en omgekleed Onze medevaarders Anita en Wim (van de TKBN) sloten zich bij ons aan en om 11.30 uur zaten we in het water. Martin Paul had de tocht uitgezet en voer voorop.

De wind kwam van opzij en veroorzaakte flinke rollers. We voeren om Hompelvoet heen en zetten koers naar Brouwerhaven, vanwege de MKZ onze lunchplek. Om Brouwershaven in te komen voeren we aan lager wal voor een dam. Flinke rollers van opzij en als je zit te dromen kun je gauw omliggen. Jammer Menno, net niet gebeurd; ik had de tegenwoordigheid van geest om te steunen op de golf en hield het hoofd koel en droog!!

In de haven gegeten, een uiteenzetting over de TKBN aanhoord en in de zon gezeten. Samen met Jolien gestrikt om onze  A-schein te halen tijdens het weekend Terschelling. Komt het er toch een keer van, die kans hadden we 2 jaar geleden op Texel laten liggen ( Martin Paul voelt nu de hete adem in zijn nek!).

Tussen Stampersplaat en Veermansplaat terug naar Ouddorp tegen de wind in. Om 17.00 uur arriveerden we. Wim vond het nodig om de eskimorol te proberen met de gekromde peddel van Jolien. Dat mislukte..

In het caf werd de tocht gevalueerd; we, Batavieren, voeren te snel!? Dat was de enige aanmerking op onze tochtleider.

Om 18.00 uur weer huiswaarts, Mac gescoord in Rotterdam en om 22.00 uur weer thuis; Voldaan!

Marie-Louise