Emswehr, listrup, Duitsland

Maandag 24 maart '08

 

Vaarders: Marrik, Koen, Harry

waterstand schat ik op 550/+

Het is 2e paasdag, en iedereen is vrij. Maar al die sufferds vinden het te koud, moeten naar familie, de golf zal niet lopen, en meer van dat soort excuses klinken door het speakertje van mn telefoon. Zelf heb ik geen zin in de meubelboulevard, eieren zoeken, of dat soort flauwekul, ik heb mn dosis stromend water nodig! Gelukkig heeft Marrik wel zin, en belt zn vaste vaarmaatje Koen, die even twijfelt, maar dan toch maar meegaat. Mooi, het was ff zweten, maar toch een ploegje. Arjan meld op het messageboard dat Listrup waarschijnlijk vlak gespoeld is, maar ik denk zelf dat dat wel meevalt. We wagen het erop en vertrekken (pas om half 1 smiddags, bij gebrek aan opjagende, vroege, mede-batavieren) naar Duitsland.

Ter plaatse is het stervenskoud, eigenlijk gekkenwerk om met deze kou in een golf te duiken. Regelmatig zal het ook sneeuwen tijdens onze sessie. We kleden ons om in de bus van Koen, heerlijk warm. Het voelt een beetje alsof we een bandit-run gaan doen, als we ineens in vol ornaat uit de bus stappen, pas op het laaste moment onze boten en peddels tevoorschijn toveren en naar het water lopen. Zoals eerder vermeld is deze spot ook illegaal, maar de vorige keer gaf de politie ons geen problemen toen ze kwamen kijken. Deze keer hebben we ze helemaal niet gezien. Er waren zowieso niet veel mensen, zal wel met de kou te maken hebben gehad. En kayakkers waren er al helemaal niet.

We gaan te water, traverseren naar het keerwater aan de overkant. Snel ff wennen aan mn nieuwe speelbootje, die ik eigenlijk alleen voor vlakwaterspelen heb gekocht, maar toch ook eens op de golf wil proberen. Dan duik in de golf in. Gelijk word ik gegrepen en ondersteboven doorgespoeld. Aaargh, wat een kou zeg... en de golf lijkt wel veel grijperiger dan de vorige keer dat ik hier was. De eerste paar keer dat ik invaar word ik gelijk gegrepen, moet ik nog ff wennen aan mn nieuwe bootje of issie toch te klein of loop ik te suffen? Maar Koen en Marrik hebben dezelfde problemen. Ik geef mn Pyranha Rev-s de sporen en vaar zo strak mogelijk de golf in. Hi Listrup! Were back! Volle bak bouncend surf ik op de turbulente golf. Telkens wordt je automatisch gelift, en zo stuiter ik voor en achteruit tot ik word doorgespoeld. Yeehaw! Dit is letterlijk rodeo-varen.

Marrik vaart in, word wederom gegrepen, en wil overeind rollen. Bij gebrek aan druk op zn peddel valt hij weer terug, en dan zwemt hij! Koen schiet te hulp, maar al vlot heeft hij zn spullen zelf al aan de kant. Marrik is toch ook een goede vaarder, en rollen is ook geen probleem voor hem.... Zijn eigen uitleg is dat zn spatzeil inklapte... waar heb ik die toch eerder gehoord? In ieder geval heeft hij een nat, maar vooral erg koud pak gehaald. Als zn bootje geleegd is voegt hij zich weer bij ons, maar zn motivatie is wel wat gedaald. Hij zat al niet zo lekker in zn bootje vandaag en geen zin hebbend in nog meer kou, vaart hij de golf vaak te passief in, waardoor hij dan weer word doorgespoeld.

Toch geeft hij niet op en probeert het nog de nodige keren. Koen en ik surfen regelmatig een leuke run, al kunnen we weinig tot geen controle krijgen over de golf en lukken de moves meestal niet. Dit ligt waarschijnlijk niet aan de golf, maar heeft meer een psychische reden, namelijk de kou. Hierdoor lijkt de golf nog dikker en we houden onze tijd onder water zo beperkt mogelijk :D. Dus voornamelijk is het frontsurfen. Maar dan wel van het spectaculaire soort. Ik wen steeds meer aan mn bootje, hij is ultralicht en ik vlieg dan ook regelmatig helemaal los van t water. Ook ga ik een keer heel mooi compleet onder de golf door, best diep, om erna weer boven te poppen. Marrik heeft het ondertussen wel gezien en fungeert als cameraman en maakt veel filmpjes van onze runs. Koen en ik varen nog even door als onze cameraman zich gaat omkleden, maar onze handen zijn steenkoud en de energie is al aardig op. Dan maken we nog een paar laatste runs en spoeden ons naar de relatief warme bus en kleden ons erin om. Koud, moe maar voldaan keren we huiswaarts.....

Happy Boatin'& Be Safe. Harry