Introductie
20221101: Veel eerdere derogatie trajecten zijn nu verboden (zie details hieronder). Daarnaast strengere regels m.b.t. het VERPLICHT vooraf aanmelden van iedere derogatie bevaring en de VERPLICHTE verslaglegging daarover achteraf (details op https://www.kbkv.be/riv-wal/index.nl.php). Lees ook de hulp bij het Franstalig aanmelden van een derogatie tocht.
De Ardennen strekken zich uit vanaf de Hoge Venen zuidoostelijk van Luik tot in Luxemburg naar het zuiden en tot aan de Meuse (Maas) in het Oosten (zie de details op Wikipedia). Vanuit kanovarend en accommodatie technisch oogpunt zijn de volgende gebieden te onderscheiden:
- De hoge Venen zuid oostelijk van Luik met daaronder de Ambleve en haar zijrivieren. hier kun je bij een goede waterstand zelfs een dagtocht maken vanuit Nederland, het is net aan te rijden in 2 tot 2.5 uur. Voor een weekeinde is camping Chalet Weekend aan de Lienne een goede uitvalsbasis (ook voor mountainbiken en wandelen een schitterend gebied).
- De Lesse met haar zijrivieren en de overige zijrivieren van de Meuse in dat gebied. Vooral het centrum van dit gebied, met de boven Lesse en haar zijrivieren was vroeger (pre-vaarverbod) een geliefde locatie voor een weekeinde (ook hier 3 uur reistijd vanuit Nijmegen aanhouden) . Camping "le Roptai" in Ave et Auffe heeft als altijd een 14 persoons houten hut voor de Batavier klaar staan.
- De Oostelijk en Westelijk Ourthe en haar zijrivieren. Met een reistijd van 3 uur vanuit Nijmegen is dit een typische weekeinde lokatie. Camping Tonny (tegenwoordig na 2 november en tot 28 maart gesloten, dus daar hebben we niet meer zo veel aan) of camping Bergueme waren vroeger de geëigende overblijf locaties. Camping pont de Bergueme heeft een lange kano historie en heeft mooie blokhutten voor een schappelijke prijs gedurende het hele jaar. Als het per se moet kun je natuurlijk vanuit Chalet Weekend aan de Lienne ook makkelijk een dagje op en neer naar dit gebied.
- In Luxemburg de zijrivieren van de Sure en de Our. Ver weg en alleen interessant met een wat langer verblijf in de regio of op doorreis.
Vaarverboden/Derogatie
In de negentiger jaren en daarvoor waren de Ardennen "the place to be" voor de Nederlandse wildwatervaarder. Nog voor de eeuwwisseling kwam daar abrupt een einde aan. Geïnitieerd door de vissers lobby in Wallonië en een handje geholpen door grote groepen zich misdragende kanotoeristen werd er een vaarverbod afgekondigd voor bijna alle interessante wildwaterrivieren in België. Als Batavier zijn we sinds die tijd uitgeweken naar de de Eifel. Voor een club uit Nijmegen goed te doen, maar voor kanoclubs uit het westen van het land een te grote reis. Daarmee is wildwatervaren door Nederlandse clubs in de Ardennen nagenoeg geheel uitgestorven.
Na een aantal jaren totaal verbod heeft de Belgische kanobond het voor elkaar gekregen een bevaringsregelement af te spreken met de Waalse overheid. Deze regelgeving wordt de "derogatie" genoemd (Derogatie is een term uit het recht om de buitenwerkingstelling van een rechtsnorm te beschrijven). Details over de derogatie regeling vind je:
- op de website van de Belgische Kanobond: //www.kbkv.be/riv-wal/index.nl.php
- Op de wildwater wiki van Mark Prins: http://wild-water.nl/dokuwiki/beschrijvingen/belgie/derogatie (toppertje!)
Nederlanders vallen ook onder deze derogatie regels en we mogen die extra rivieren dus alleen varen indien:
- je lid bent van de Belgische kanobond, dat kun je voor 35 euro per jaar regelen via een gastlidmaatschap bij Nirjhara.be (onder Welkom, Inschrijven en daar kiezen voor het gast lidmaatschap)
- Je een vaar-sticker (visueel bewijs van lidmaatschap) op je boot hebt (te verkrijgen via Wim Vermeir of Gert Vertonghen van Nirjhara)
- Je het bewijs van lidmaatschap van de Belgische bond bij je hebt en (minimaal een per vaargroep) een afgedrukte kopie van het vaarreglement
- De rivieren aan de minimale waterstand voldoen (de maximale grens is sinds dit jaar opgeheven)
- Vanaf 1 oktober tot en met 15 maart (er zijn een aantal trajecten die zomer derogatie kennen, een uitzondering dus)
- Je, je houd aan de meld verplichting vooraf en verslaglegging achteraf
Zonder derogatie papieren kun je alleen maar de volgende wildwater trajecten varen:
Beneden Aisne, Beneden Salm, Midden Lesse (Pont de Barbouillon-Chanly), Houille vanaf Patignies en de Ourthe vanaf de stuwdam van Nisramont. De rest van de lage trajecten van Ambleve, Ourthe en Lesse zijn toeristische trajecten en classificeren we niet als wildwater trajecten, wel mooi. Al met al valt er zonder gastlidmaatschap van Nirjhara alleen te varen op Salm en Aisne. De rest is te ver weg en/of niet echt interessant. Dus zorg maar dat je lid wordt van Nirjhara, dan kunnen we wat mooie weekeinden in de Ardennen organiseren.
Luxemburg kent geen vergelijkbare beperkingen, wel zijn de boven lopen gesloten vanaf 1 april tot ???
Hoge Venen en Ambleve
Voor de echte revier details als instap, uitstap, waterstand e.d. verwijs ik naar de vlaamse website https://www.kbkv.be/riv-wal/index.nl.php en de wildwater wiki van Mark Prins, die heeft het allemaal al een keer in kaart gebracht en probeert het ook bij te houden.
hoewel er op de oude kaart van Gilbert Haesendonck (vroegere wildwatergod uit de Ardennen) diverse andere rivieren vermeld zijn, mogen die niet meer bevaren worden. Slechts benoemde rivieren in het derogatie reglement zijn toegestaan. Dus de Wayai, de Helle, de Soor, de Getzbeek, de Warchenne, etc. zijn allemaal verboden.
Rur: Deze ontspringt op de Hoge Venen in Belgie en is daarmee theoretisch een Ardennen rivier. De Rur mag echter aan de Belgische kant niet gevaren worden, pas in Duitsland begint het bevaarbare traject van de boven Rur dat gebied staat te boek als het randje van de Duitse Hohes Venn en de Nord Eifel. Daarmee wordt hij dus beschreven in het overzicht van Eifel en Hunsruck. Qua locatie is hij echter uitstekend te combineren met de Hoge Venen rivieren hieronder.
[Verboden] Hoegne: Op de Hoge Venen is de Hoegne de bekendste rivier. Een klassieker voor iedere die vanaf WW II-III de sprong naar WW III-IV wil maken. Bij een net bevaarbare waterstand van 70 cm kom je hier met je WW III vaardigheden nog wel uit de voeten, maar bij een stijgende waterstand kom je al snel tekort en liggen serieuze zwempartijen op de loer en valt schade voor lijf en ledematen niet uit te sluiten. Heeft de boven Hoegne net te weinig water, of juist te veel voor de vaargroep, dan is de midden Hoegne vanaf Passerelle de Belleheid een uitstekend alternatief op wildwater II-III niveau. [derogatie]
Derogatie traject: Vanaf 'Passerelle du Centenaire' te Hockai tot Solwaster (Zagerij)
Minimum peil: 70 cm op de peilschaal van Belleheid
Derogatie traject: Vanaf Solwaster (Zagerij Moulin Thorez) tot Polleur
Minimum peil: 56 cm op de peilschaal van Sethy te Belleheid
Een impressie van de Hoegne bij laag water 20081207
[Verboden] Tros Marets: Deze ontspringt vanaf dezelfde hoogvlakte, maar dan aan de andere kant richting de Warche net boven Malmedy. De Tros Marets was tot voor een tiental jaren nog onontdekt (en daarom niet ingekleurd te zien op de kaart hierboven, het is de zwarte rivier net boven Malmedy) maar sindsdien regelmatig bevaren en zelfs opgeschoond door Nirjhara. Topsloot (WW III+-IV) in combinatie met de Hoegne. Echter duidelijk sneller en smaller dan de Hoegne, dus opgepast voor bomen, vooraf altijd verkennen. [derogatie en zomer derogatie dus ook buiten de periode van 1 oktober- 15 maart toegestaan, mits de minimum waterstand overschreden wordt]
Derogatie traject: Vanaf de brug van de weg Xhoffraix - Hockay tot de samenvloeiing met de Warche. Parkeer a.u.b. geen wagens aan het instappunt
Minimum peil: 80 cm op de peilschaal van Belleheid
Unieke dag op de Tros Marets 20071207
[Verboden] Bayon: Ontspringt ook op de hoge Venen en dendert als smal riviertje (vergelijkbaar met Tros Marets maar makkelijker want minder smal en maar een enkele waterval) noordoostelijk van de Tros Marets in de Warche. De waterval is super, de rest smal snel met veel takken en bomen. Oppassen dus bij veel water (WW III). [derogatie en zomer derogatie dus ook buiten de periode van 1 oktober- 15 maart toegestaan, mits de minimum waterstand overschreden wordt]
Derogatie traject: Vanaf Longfaye tot de samenvloeiing met de Warche. Parkeer a.u.b. geen wagens aan het instappunt
Minimum peil: 80 cm op de peilschaal van Belleheid
Nog geen vaarverslagen van de Batavier, meerdere verslage op www.nirjhara.be.
[Verboden] Eau Rouge: Snel en smal riviertje met in het begin redelijke verblokking. Je start vanaf het circuit van Francorchamps. Het is een kort stukje, leuk om te combineren met een van de andere rivieren. Echter duidelijk minder spectaculair dan de overige Hoge Venen rivieren. [derogatie en zomer derogatie dus ook buiten de periode van 1 oktober- 15 maart toegestaan, mits de minimum waterstand overschreden wordt]
Derogatie traject: Vanaf de wegbrug Francorchamps-Malmédy (circuit van Francorchamps) tot de wegbrug Stavelot-Malmédy (Rue de Chefosse)
Minimum peil: 65 cm op de peilschaal op de Eau Rouge aan de brug op de weg Stavelot-Malmedy (Rue de Chefosse)
Zie ook het verslag van de Eau Rouge op 20071110
Vesdre: Deze (de Weser) is alleen interessant als er vanaf het stuwmeer water wordt losgelaten in voorjaar of najaar. Dat wordt altijd vooraf aangekondigd. [derogatie en zomer derogatie dus ook buiten de periode van 1 oktober- 15 maart toegestaan, mits de minimum waterstand overschreden wordt (via een afgesproken waterlossing van de barrage)]
Derogatie traject: Vanaf de barrage van Eupen tot de barrage van Perkiets
Minimum peil: Zodra het waterniveau aan de wegbrug op km 17,9 langs de Nationale Verviers-Luik boven de groene zone die op deze peiler staat
Waterlossing op de Vesdre in juni 2013
De Helle en Soor zijn vroeger door ons bevaren maar tegenwoordig geheel verboden. Jammer, ook dit zijn schitterende klassiekers bij hoog water op de hoge venen [totaal vaarverbod]
Boven Ambleve: schitterend lang klassiek wildwater traject. Bovenin een smalle slingerende weidebeek met verrassingspakketten (onderspoelde bochten, prikkeldraad, bruggetjes, takken, omleidingen en afleidingen), daarna in het bos een sportief traject met zelfs enige verblokkingen erin. Toen we voor de eerste keer met derogatie papieren gingen varen werden we hier ook direct gecontroleerd. [derogatie]. Lager op de Ambleve kan met hoog water heerlijk gespeeld worden op fonds de Quareux, 500 meter wildwater II-III bij veel water zelfs nog iets meer. [derogatie]. Op midden en beneden Ambleve zijn er diversie toeristische trajecten te bevaren, die laat ik hier buiten beschouwing.
Derogatie traject: Vanaf de samenvloeiing met de Moderscheiderbach te Amel,Heppenbach/amel tot de smenvloeiing met de Warche in Warche. Uitstappunt in Pont.
Minimum peil: 65 cm op de peilschaal op de Amblève te Monteneau
Boven Ambleve met hoog water in januari 2007
!!! Update 20230312: er zit een heel gevaarlijke boom zo'n 10 min voor de uitstap in Pont, details op Wildwater Kajak België
Warche: het eerste traject van het stuwmeer Bütgenbach tot het stuwmeer van Robertville loopt alleen als er water wordt losgelaten. Dat gebeurt een paar keer per jaar en wordt vooraf bekend gemaakt. Vooral in hoogzomer een amusant parcours omdat er dan normaal niets is te varen. WW I(+) snel en lastig voor beginners. [derogatie en zomer derogatie dus ook buiten de periode van 1 oktober- 15 maart toegestaan, mits de minimum waterstand overschreden wordt (via een afgesproken waterlossing van de barrage)].
Het tweede traject [derogatie] vanaf het open lucht zwembad (N68 over de Warche, op de Avenue de la Libération). Vanaf daar vaar je door en langs Malmedy. Veel leuke stuwen, bij hoogwater misschien best link, maar bij lage en normale waterstanden gewoon leuk, beetje Vesder-achtig. 1 stuw heeft een bak, wel een kleine, kun je re langs schuiven over een beton richel. (Uiteraard in geval van twijfel altijd overdragen). Dit nieuwe stuk is door de stuwen wel minder geschikt voor echte beginners. Je vaart beurtelings langs aftandse fabrieksterreinen en dan weer door mooie natuur langs rotswanden. Je kunt tot in de ambleve varen. Het originele beginners traject valt tegenwoordig onder de derogatie regels.
Wildwaterlossing op de Warche in augustus
Salm: Ook deze behoorde met boven Lesse en boven Ambleve tot de standaard trajecten van de Batavier, vaak bevaarbaar en altijd interessant tot spannend (afhankelijk van waterstand, vaar niveau en overspringende bomen). Boven het stuwmeer (vanaf de Ronce) mag je alleen met derogatie papieren varen, maar onder het stuwmeer tot in de Ambleve is de Salm vrij te bevaren bij een minimum waterstand en van 1 oktober tot 15 maart. Echter, via een lokaal verbod is instappen onder de stuw niet toegestaan, daardoor mag je zonder derogatie pas varen vanaf de volgende instap in Petit-Halleux. Je stapt dan uit op de Amblève direct na Trois-Pons. Bij 80 cm en meer is vooral de laatste 4 km een fantastisch speel parcours. Hier kun je, je helemaal leeg op varen.
Derogatie traject: Vanaf de samenvloeiing met de Ronce te Cierreux tot Vielsalm (niet echt de moeite waard, vanaf Vielsalm is hij mooie, wel enige vervuiling bij de "waterzuivering".
Minimum peil: 57 cm op de peilschaal op de Salm te Trois Ponts
Lienne: Langs de voordeur van camping Chalet Weekend (mooi uitstappunt als je daar toch verblijft). Ideaal beginners riviertje met typische Ardense uitdagingen als buitenbochten met veel takken, prikkeldraad in keerwaters bij hoog water en een paar kleine verblokkingen erin. WW I-II. Goed te combineren met Aisne, Ambleve en Salm.
Derogatie traject: Vanaf de brug op de weg Trois-Ponts naar Werbemont tot de samenvloeiing met de Amblève
Minimum peil: 50 cm op de peilschaal te Lorcé
Roannay: Deze "mag" weer in 2014/2015. Maar het is een smalle weidebeek zonder veel verval die in de buurt van Coo in de Ambleve komt. Waarschijnlijk mooier om daar te gaan fietsen dan om hem te varen. Het zou voor de Batavier wel een Erstbefahrung zijn, schat ik zo in. Alleen, als hij bevaarbaar is, dan zijn er wel mooiere trajecten te vinden.
Derogatie traject: Vanaf 'Moulin du Ruy' ('Le Neu Moulin') te La Gleize tot de samenvloeiing met de Amblève
Minimum peil: 65 cm op de peilschaal op de Eau Rouge aan de brug op de weg Stavelot-Malmedy
Lesse en Meuse zijrivieren
Voor de echte revier details als instap, uitstap, waterstand e.d. verwijs ik naar de wildwater wiki van Mark Prins, die heeft het allemaal al een keer in kaart gebracht en houdt het ook bij.
Lesse: Centraal in het gebied staat de boven Lesse, "wereld beroemd" binnen de Batavier. decennia lang waren boven Lesse en boven Rur samen de toppertjes van de Ardennen. Voor velen was het opduiken van de "Boule d'Or" de eerste ervaring met een echte verblokking. Komende van rieviertjes als Lienne, Aisne en Salm was de boven Lesse toch een graadje meer. Voor de meer beginnende vaarder was het midden Lesse vanaf Neupont-Halma een ideale aanloop naar het grotere werk bij de "stootbloksprong" net voor de grotten van Han. Dat laatste traject is ons helaas ontvallen, er mag slechts tot Chanly gevaren worden en dat maakt het midden Lesse traject weer net wat minder leuk en uitdagend. Boven Lesse van de wegbrug bij Maissin tot Pont de Barbouillon WW II-III [derogatie], midden Lesse tot Chanly WW I-II [geen derogatie, dus tussen 1 oktober en 15 maart indien bevaarbaar]. De trajecten onder de grotten van Han zijn toeristen trajecten.
Derogatie traject: anaf de wegbrug op de N899 te Villance tot aan de Pont des Barbouillons in Daverdisse
Minimum peil: 70 cm op de peilschaal op de Lesse te maissin.
[Verboden] Lhomme: Klassiek wildwater traject met veel bomen, diep in het bos (kon vroeger ook als multi day trip in combinatie met de Lesse). Vanaf Poix St Hubert tot Mirwart en vanaf daar tot en met de wegbrug tussen Lesterney en Masbourgh (uitstappen op linker oever). Absoluut weer eens een keer proberen. Ik kan me wel herinneren dat er meer bomen over de rivier lagen dan er naast stonden. Maar dat is al weer 15 jaar of langer geleden. [derogatie] Het traject hierna valt buiten de derogatie regels.
Derogatie traject: Vanaf Poix-Saint-Hubert tot en met Mirwart
Minimum peil: 41 cm op de peilschaal te Forrières
Derogatie traject: Vanaf Mirwart tot en met de wegbrug tussen Lesterney en Masbourgh (uitstappen op linker oever)
Minimum peil: 35 cm op de peilschaal te Forrières
Ruisseau d'Our: Leuke zijrivier van de boven Lesse met een mooie verblokking bij de Moulin d' Our. Tegenwoordig komen we ze wel spannender tegen maar toen vond je het al heel wat :). Ja vaart door op het laatste deel van de boven Lesse en pakt zo nog de laatste grote passages daar mee tot Pont de Barbouillon. Goed te doen als tweede rivier na de boven Lesse of na de Gembes. [derogatie]
Derogatie traject: Vanaf Our, vanaf de wegbrug van Pocheresse tot de samenvloeiing met de Lesse
Minimum peil: 65 cm op de peilschaal van Opont.
!!!Vaar update: 20230101!!!: veel bomen over de Our, ook de mooie verblokking bij Moulin d'Our zit ook dicht met hout. Heel veel omdragen en gevaarlijk voor beginners, alleen geschikt voor gevorderden in kleine groepen.
Gembes (Almache): Vergelijkbaar met de Our, maar smaller en meer lage bruggetjes en prikkeldraad (laatste keer gevaren met een kniptang in mijn zwemvest). Goed oppassen dus. Ook weer goed te doen in combinatie met Our of Boven Lesse. [derogatie]
Derogatie traject: Net stroomop van de brug 'des Rives' op de rechteroever, dit is grondgebied Porcheresse, tot de samenvloeiing met de Lesse.
We stappen enkel in op de rechteroever, net stroomop van de brug. Uitstappen kan best op de Lesse zelf, waar een prima parking langs de baan ligt
Minimum peil: 24 cm op de peilschaal van de Moulin de Daverdisse te Daverdisse.
[Verboden] Hulle: Toch ook wel een klassieker met veel Batavieren avonturen. Hier wordt je regelmatig besprongen door opgejaagde herten of wilde zwijnen. Ok lopen er wel eens boskabouters in reddingsdeken rond :). Een snelle, smalle avontuurlijke beek. Vroeger kon je er je slalomboot vaak niet keren, met de huidige generatie korte bootjes toch allemaal wat minder spannend. In het begin een mooi verblokt stuk en daarna veel bochten, bomen en snel. Je eindigt in de Houille. Vroeger zat er een hotel/kroeg aan de instap maar dat is verbouwd tot vakantiewoning, alleen interessant als we met 15 man zijn (ca. 740 euro all-in voor het weekeinde). Traject: Vanaf Pont Collin te Willerzie tot de samenvloeiing met de Houille (en van daar verder naar de uitstap). Omrijden is redelijk tijdrovend. Tijdens het varen op de Hulle kom je nooit meer een weg tegen. Klasse WW II-III(-). [derogatie]
Derogatie traject: Vanaf Pont Collin te Willerzie tot de samenvloeiing met de Houille
Minimum peil: 90 cm op de peilschaal van Sethy op de Houille te Felenne
Houille: Voor als de Hulle net te laag is, of als de groep de Hulle nog net niet aan kan. Duidelijk een klasse minder dan de Hulle, maar bij veel water hele mooie surfgolven vanaf de monding van de Hulle. Bovenin een enkele lastige stuw te bevaren. Traject: Vanaf de brandweerkazerne van Gedinne tot Vencimont [derogatie]. Vanaf Vencimont is de Houille geen derogatie meer en vrij te bevaren vanaf 1 oktober tot 15 maart, mits voldoende water.
Derogatie traject: Vanaf de brandweerkazerne van Gedinne tot Vencimont
Minimum peil: 45 cm op de peilschaal op de Houille te Gedinne.
Vresse: kort toppertje in de regio, 2 km WW III+. Smaller, smal, verblokking, stuwtjes, lage bruggetjes, walzen. Vooraf verkennen. Combineren met een dag op de Hulle. Als je echt snel bent kun je boven Lesse, Hulle en Vresse op een dag doen, maar dan moet je wel echt willen :)
Derogatie traject: Vanaf de brug 'Pont des deux eaux' waar beide armen in mekaar vloeien tot de monding in de Semois. Het is met de allergrootste aandrang dat we vragen de instapplaats te respecteren.
Minimum peil: 65 cm op de peilschaal op de Vresse te Vresse
[Verboden] Wamme: erstbefahrung binnen de Batavier nog te realiseren, hier moeten we nog een keer naartoe. Deze zou vergelijkbaar zijn met de Hulle en de Eau Rouge. 20 km WW II+.
Bovenste traject: Steilste, smalste en moelijkste deel is van Champlon (50.111293, 5.471200) tot Bande (50.161901, 5.408136) 9 km of Harsin (50.173692, 5.348167) 14 km. WW II-II+, 2 stuwen.
Onderste traject: Vanaf Harsin (50.173692, 5.348167) tot Hargimont (50.184546, 5.310316) komt er nog 4 km bij.
Minimum peil: 50 cm op de peilschaal van Hargimont - Wamme (recente ervaring leren dat deze minimum waterstand redelijk lang blijft staan als het veengebied bij Champlon goed doorweekt is, of die minimum 50 cm hoog genoeg is voor een leuke bevaring, dat moeten we nog ondervinden en ook wat dan een goede trajectverdeling is).
Manise: snelle Franse beek (dus geen derogatie) die uitkomt in de Meuse, net onder het stroomgebied van de Hulle. Moeten we nog een keer naartoe. Vergelijk het met een steile Hulle, dus weer een maatje moeilijker. Ook hier weer verkennen op bomen.
Oostelijke en Westelijke Ourthe
Voor de echte rivier details als instap, uitstap, waterstand e.d. verwijs ik naar de wildwater wiki van Mark Prins, die heeft het allemaal al een keer in kaart gebracht en houdt het ook bij.
Westelijke Ourthe: De leukste van de twee Ourthes, hier begonnen we onze kano carriere bij camping Tonny, op de Tonny in Tonny. Tonny is niet meer ,de camping in het winter seizoen niet meer open. Dus blijft camping Pont de Bergueme over. Met goede huisjes en een heerlijke kroeg. Waarschijnlijk nog steeds gerund door de dochter van Luc Zwijsen, een kanovriendelijke lokatie in de winter en voorjaar. Traject Vanaf de oude 'moulin des trois ponts' te Amberloup tot de brug van Prelle [derogatie]. Vanaf die brug buiten de derogatie regels te bevaren. Alles ongeveer WW 1.5. Denk eraan dat het laatste stuk over het stuwmeer een flink eind scheppen is op vlak water. Niet echt de moeite waard.
Derogatie traject: Vanaf de oude 'moulin des trois ponts' te Amberloup tot de brug van Prelle
Minimum peil: 35 cm op de peilschaal te Amberloup
Zomer derogatie traject: Vanaf de Brug van Berguéme tot de barrage van Nisramont
Minimum peil: 35 cm op de peilschaal te Erneuville
oostelijke Ourthe: Minder interessant traject welke ook iets meer water nodig heeft dan de westelijke Ourthe. Traject Gouvy - Houffalize, WW 1.5. Vanaf Hoeffalize tot en met het stuwmeer is, met het stuwmeer erbij best een roteind scheppen (zomer derogatie).
Derogatie traject: Vanaf de brug bij de' molen van Bistain' te Cherain (Gouvy) tot de brug van la rue Porte à l’Eau te Houffalize
Minimum peil: 49 cm op de peilschaal van Houffallize
Zomer derogatie traject: Vanaf de brug van la rue Porte à l’Eau te Houffalize tot de barrage van Nisramont.
Minimum peil: 35 cm op de peilschaal van Houffallize
Ourthe: vanaf de stuwdam Nisramont is de Ourthe vrij bevaarbaar. Nisramont - Maboge was vroeger een klassiek cursus traject bij gebrek aan water op de boven lopen. Wat hebben we hier hard aan onze conditie gewerkt :) Maar voor een beginnersgroep is het een uitstekend oefenparcours. Grote ruime keerwaters, halverwege zelfs enige verblokking die een naam mag hebben ("les Ondes").
Aisne: Deze hoort eigenlijk meer bij het vaargebied van de Ambleve, goed te combineren met de Lienne. WW I-II, stuwtjes, goede oefen rivier voor beginners, veel opener dan de Lienne. Dus overzichtelijker. Het traject Amonines - Fanzel valt onder de derogatie regels, vanaf Fanzel tot Bomal kun je ook zonder derogatie papieren varen tussen 1 oktober en 15 maart. Tip: Dit traject is de moeite NIET waard. Bevat in totaal 3 leuke passages over iets van 8-9 km. Ook 5 stuwtjes die geen enkel allure hebben, de laatste bij wat meer water zelfs gevaarlijk (helemaal links 50 cm vanaf de muur varen). Niet met beginners varen. Bij zwemmers is het lastig boten hozen doordat de kanten vaak gereguleerd zijn (lees muurtjes). Keerwaters en kanten hangen vol met prikkeldraad. Daarnaast werd er op diverse plekken geloosd een duidelijk riool stank en waarschijnlijk de oorzaak van een weekje durchlauf. Absolute afrader, zeker als je een Salm in de buurt hebt. De twee laatste speelgolven zou ik echter wat graag willen verhuizen naar de Salm.
Derogatie traject: Vanaf de samenvloeiing met de ruisseau de Sassinry te Amoinnes, Erezée, Manhay tot de samenvloeiing met de Estinée te Fanzel
Minimum peil: 50 cm op de peilschaal van Juzaine
Martin Moulin: Smalle zijrivier van de Oostelijke Ourthe, bevaarbaar vanaf de samenvloeiing met de Chevral te Achouffe (Wibrin)/Houffalize tot de samenvloeiing met de Oostelijke Ourthe. Smalle bochtige zijrivier. WW II. Goed te combineren met een van de Ourthes, wel moeilijker dan de Ourthes.
Derogatie traject: Vanaf de samenvloeiing met de Chevral te Achouffe (Wibrin)/Houffalize tot de samenvloeiing met de Oostelijke Ourthe.
Minimum peil: 60 cm op de peilschaal van Rensiwez
GPS coordinaten
lokatie | lat | lon |
Aisne - Instap Amonines | 50,26898403 | 5,560771991 |
Aisne - Instap/Uitstap Fanzel | 50,32336196 | 5,575200012 |
Aisne - Uitstap Bomal | 50,377529 | 5,526799969 |
Ambleve - Instap Amel | 50,34890003 | 6,170900026 |
Ambleve - Instap Montenau | 50,35849999 | 6,120899962 |
Ambleve - Uitstap Pont | 50,36810003 | 6,035800008 |
Hoegne - Instap Passarelle du Centenaire | 50,48815998 | 5,993299987 |
Hoegne - Instap/Uitstap Zagerij | 50,51953001 | 5,955749983 |
Hoegne - Uitstap | 50,54117125 | 5,892831394 |
Houille - Instap Gedinne Brandweer | 49,98107999 | 4,934859993 |
Houille - Uitstap Moulin de Vencimont | 50,03053003 | 4,91863003 |
Houille Boven - Instap Rue de Sart-Custinne Patigny | 50,00352002 | 4,937500041 |
Lesse - Hoog Instap | 49,97801003 | 5,18393998 |
Lesse - Hoog Uitstap | 49,99190002 | 5,154399974 |
Lesse - Instap/Uitstap Pont de Barbouillons Daverdisse | 50,01175004 | 5,128780017 |
Lesse - Uitstap | 50,07830403 | 5,153614003 |
Lienne - Instap | 50,36721004 | 5,724350028 |
Lienne - Uitstap | 50,41446998 | 5,774640022 |
Oostelijke Ourthe - Instap | 50,13459404 | 5,788431019 |
Oostelijke Ourthe - Uitstap | 50,14194899 | 5,670907013 |
Oostelijke Ourthe Instap-Uitstap | 50,13669698 | 5,722075012 |
Our1 - Instap Rue de Porcheresse | 49,96200998 | 5,123000024 |
Our1 - Uitstap Pont de Barbouillons Daverdisse | 50,01175004 | 5,128780017 |
Our2 - Instap Steffeshaussen | 50,19800004 | 6,154539976 |
Our2 - Uitstap Camping International AG | 50,14178999 | 6,141300006 |
Salm 1 - Instap Vielsalm onder stuw | 50,28870002 | 5,913399998 |
Salm 3 - Uitstap Zagerij | 50,36344003 | 5,887109991 |
Salm 2 - Instap bruggetje Grand Halleux | 50,32609002 | 5,904809972 |
Salm 4 - Uitstap na Trois Ponts (Ambleve) | 50,38085 | 5,877009965 |
Vesdre/Weser - Instap onder stuwmeer (Wesertalsprerre) | 50,61879999 | 6,088299975 |
Vesdre/Weser - Uitstap bij Frituur | 50,61009999 | 6,000700034 |
Westelijke Ourthe - Instap | 50,07552501 | 5,556472996 |
Westelijke Ourthe - Uitstap | 50,10784001 | 5,652454002 |
Camping Klein Rost | 50,22168159 | 6,000423431 |
Camping Le Roptai | 50,11077804 | 5,13046897 |
Camping Pont de Bergueme | 50,07870401 | 5,556411976 |
Châlet Week-End (Camping) | 50,41042303 | 5,769237969 |
Aisne - PeilSchaal Juzaine L54 | 50,373329 | 5,535489991 |
Aisne - PeilSchaal Juzaine L5491 | 50,37333 | 5,535489991 |
Ambleve - Peilschaal Stavelot L6510 | 50,37799998 | 5,885000015 |
Hoegne - Peilschaal Belleheid | 50,50809198 | 5,960040009 |
Lesse - Peilschaal Daverdisse | 50,04045898 | 5,128329992 |
Lienne - Peilschaal Lorce L6240 | 50,40960998 | 5,769209974 |
Our - Peilschaal Eau d'Our L5550 | 49,96187001 | 5,123149976 |
PeilSchaal Juzaine - Aisne - L5491 | 50,37333 | 5,535489991 |
Salm - Peilschaal DG | 50,36399198 | 5,876200022 |
Salm - Peilschaal Trois Ponts L6070 | 50,37151004 | 5,871889964 |
Luxemburg
Onderstaande geeft een beeld van de wildwater trajecten in Luxemburg. DAt zijn alleen de bovenlopen van de Clerve, de Wilz en de Sûre. Deze mogen bevaren worden vanaf 1 oktober tot 1 april. Er geldt geen maximum of minimum waterstand.
Clerve (Clerf): Clervaux naar Wilwerwilz (iets makkelijker en smaller dan het tweede deel, verder geen info). Wilwerwilz naar Kautenbach 10 km WW I-II. (zie verslag website, leuke beek, met speelse plekjes achter vervallen stuwtjes.
Wilz: Vanaf monding Kirrelbeek (net boven Mercols) tot de Süre. 12 KM WW II. Vanaf Kautenbach iets makkelijker. Kan redelijk wat water hebben. Rechttoe rechtaan rivier met wat verblokking, bochten, 1 stuw bij Kautenbach in een mooie vallei. Dit is denk ik het beste wildwater traject bij hoog water, anders is hij wat tam.
Sûre (Sauer): Martelange - stuwmeer, 17 km WW I+ (II bij hoog water). Bij hoog water oppassen bij de stuwen (>6). Heiderscheidgrund - Goebelsmühle, 17 km WW I+ (II bij hoog water). Bij hoog water oppassen bij de stuwen (>6). Goebelsmühle - Ettelbrück (Erpeldange), 19 km, WW I (II bij hoog water). 3 stuwen. Rivier is 10-20 meter breed. Omdat je volume hebt kan het ook wildwatertechnisch leuk worden. Het gaat hard, dus zeker geen te kort stuk kiezen. Landschappelijk erg mooi.
Nog meer info op de website van Mark Prins: https://wild-water.nl/
Accomodatie
Voor de Lesse e.o. Camping le Roptai in Ave et Auffe. Kleinere huisjes en ook een grote keet voor 14 personen.
voor 15-20 personen: Le Refuge de Trappeur
https://goo.gl/maps/UvDD4dVJaRnQ9F4b9
22, Le Cheneau, 5563, Belgium
522CHH Houyet, Belgium
Rivieren in de buurt:
- Boven Lesse (derogatie): 20 min rijden
- Midden Lesse (davendisse): 16min rijden
- Westelijke Outhe (Bergueme): 45 min rijden
- Aisne: 50 min rijden
Voordeel camping: 14 persoons blokhut en (luxe) kleinere hutjes
Nadeel camping: geen mogelijkheid tot het drogen van kanokleding
Voor Ourthe e.o. (ook te combineren met boven Lesse e.o.) camping pont de Bergueme. Mooie blokhutten voor 8 personen en een heerlijke barruimte.
Rivieren in de buurt:
- Westelijke ourhte (instappunt bij de camping)
- Midden Lesse: 50 min rijden
- Aisne: 50 min rijden
- Salm (vielsalm): 50 min rijden
Voordelen camping: speciaal drooghok voor kanokleding en de mogelijkheid om brood bij de camping te bestellen (afhalen vanaf 08.30)
Nadeel camping: elke hut heeft 4 vrij smalle dubbele stapelbeden (135x 2.00) en een wisselende kwaliteit matrassen
Voor Ambleve en Hoge Venen camping Chalet Weekend aan de Lienne. Huisjes en stacaravans te huur voor 4-5 personen.
Rivieren in de buurt:
- Salm (vielsalm): 25min rijden
- Aine (Franzel): 30 min rijden
- Lienne (derogatie): 15 min rijden (uitstappen bij decamping)
- evt Boven/ midden rur: 1 uur 15 min rijden
Voordelen camping: de gastvrijheid van Annemarie. Als we het vragen mogen we de kanokleding drogen in het toiletgebouw en mogen we in grote pannen in haar garage koken en in de kantine eten. In de kantine is een ruime selectie Belgisch bier aanwezig.
Nadeel camping: het kan koud zijn in de hutjes/ caravans, dus een warme slaapzak meenemen.
Voor boven Ambleve, Salm, Our e.o. Ferme Klein Rost in Beho, net boven Luxemburg.
Mooie tent 5 tot 12 personen goede, prijzen, Salm en Our op 15 minuten rijden. De rest wat langer. November 2015 geweest.