Aanmelden derogatietocht

niet iedereen (Bart en Marije in ieder geval uitgezonderd) is los op Franse taal. Hieronder wat hulp om in het Frans een derogatie tocht aan te melden bij de daarvoor bedoelde telefoonnummers (zie de lijst van trajecten):

Tussen de [blokhaken] de Nederlandse vertaling. Misschien verstandig vooraf een aantal mogelijke trajecten kant en klaar in je lokale notities op je telefoon te zetten. In de Ardennen heb je niet overal 3G/4G bereik en als je last minute toch een andere rivier wilt/moet gaan varen, is het goed de tekst lokaal te hebben (op papier kan natuurlijk ook :).

 

Bonjour, je suis (eigen naam). Je signale un voyage en kayak au nom du club de canoë Nirjhara.

[Dag, ik ben die en die en meld een kayaktocht uit naam van kanoclub Nirjhara]

Aujourd'hui/demain, nous allons naviguer en kayak avec X personnes sur la rivière Y. Nous allons embarquer a AAA et débarquer a BBB.

[vandaag/morgen gaan we met X personen varen op de rivier de XYZ. We stappen in bij ABC en stappen uit bij EFG]

Een voorbeeld voor de boven Lesse: Aujourd'hui nous allons naviguer en Kayak avec six personnes sur la rivière Lesse. Nous allons embarquer au pont routier entre Maissin et Nassogne et débarquer au Pont des Barbouillons en Daverdisse.

est ce que il y a un chasse? (of een chasse en battue/battues de chasse, dat is specifiek een drijfjacht)

[is er een jacht partij?]

à qui ai-je parlé?

[met wie heb ik gesproken]

Merci beaucoup

[dank u wel]

 

In het geval van frans terug ratelende Wallonen, dit kun je proberen te beteugelen met

je ne comprends pas, lentement  s'il vous plait

[ik begrijp het niet, langzaam astublief]

Denk er bij de gekozen trajecten uiteraard aan dat je soms twee rivieren vaart. Vaar je de Our, dan eindig je op de boven Lesse waar je doorvaart tot ponts de Barbouillons. Een zelfde iets geldt voor de Gembes/Almache. Ook de Hulle eindigt op een andere rivier, de Houille, maar dat is daar geen derogatie traject.

 

Informatie over de jacht:

https://wild-water.nl/dokuwiki/beschrijvingen/belgie/derogatie#seizoen_20192020

https://www.libin.be/nos-promenades-balisees

Verslaglegging achteraf

Noodzakelijk voor de verplichte verslaglegging achteraf (de link staat daar bovenin rechts) zijn datum, rivier en traject, aantal personen en bij wie je het aangemeld hebt. En uiteraard eventuele bijzonderheden als die zich voorgedaan hebben, een voorbeeld melding van de tocht op de midden Hoegne 2019/12/14:

Uw naam : Anke
Voor welke club doe je deze aangifte : nirjhara
Datum van de afvaart : 14-12-2019
Kies een rivier in het bekken van de Vesder : De midden-Hoegne vanaf Belleheid tot Polleur
Met hoeveel vaarders was uw groep : 5
Waterstand op de voorziene peilschaal (in cm) : 74
Naam van de agent van de dienst DNF : [naam verwijderd]
Ben je gecontroleerd? : Nee
Hoe is het contact verlopen? : hoffelijk

 

[UPDATE 2019/12/15 van Anke over de boven Lesse]

Nog iets waar ik niet helemaal uitkwam was: bij de Lesse staat er dat je met een canton moet bellen. Die vond het prima, maar zei dat ik voor de jacht nog naar Libin moest bellen. Als je op de kaart kijkt zie je dat dat heel logisch is. Dan hoef je je dus niet aan te melden, maar wel te zeggen dat je wilt varen en alleen maar wilt weten of er daar jacht is. Hoe doe ik dat? Dat was ook nog de enige persoon die echt niet meewerkte en alleen heel veel Frans terugratelde (toen ik na heel vaak bellen eindelijk iemand aan de lijn kreeg). Tegen Bart hadden ze eerder gezegd dat hij zelf maar op internet moest zoeken, want diegene zat niet achter de pc en tegen Marije zeiden ze alleen maar: "Non".

Bart vond deze site met informatie over jacht in dat gebied: https://www.libin.be/nos-promenades-balisees.
Er zijn gebieden met Lot nummers en namen van mensen die daar rechten hebben. Per maand wordt er aangegeven welke datum er gejaagd wordt. De Lesse loopt volledig door en langs lot nummer 30 en daar was gisteren dus helaas jacht.

Feedback Herman Struyf: boven Lesse tochten moeten aangemeld worden bij canton Bouillon, die moet ook rapporteren of er wel of geen jacht is.  De derogatie perikelen zijn ontstaan vanuit het Lesse gebied, daar lopen een aantal felle kano tegenstanders rond die er alles aan doen om kanoen dwars te zitten. Juist in het Lesse gebied moet de aanmelding en rapportage achteraf perfect zijn.