Ik wordt wakker met stippels op de tent, ik hoor de weg, een kettingzaag en een hond die rond onze tenten loopt te raggen. Ik houd het toch nog maar een half uurtje vol totdat er wat bekendere geluiden komen.

Dan is Team Nirjhara ook wakker en kom ik uit mijn tent.

Onze tenten mogen van de campingbaas blijven staan en er is zelfs nog plek voor de eettent.

Na ontbijt en wat gehang wordt er besloten de Egua te bekijken en als die niet gaat, de Sermenza te doen. Het wordt de Sermenza, op de uitstap van de Egua staan wel kanoers (Riverproof cursus) maar voor ons is het echt te laag. We stappen in op de midden Sermenza en varen door tot Balmuccia.

Nu wel in twee groepen. Bruno Birdy, Jan, Jo, Stef en ik voorop. 

ww sermenza_20120518_1

De Sermenza geht direct zur sache, Bruno weet nog wel wat lijnen van de vorige keer maar eigenlijk kun je nooit op zicht varen. Soms slechts een man uit de boot, maar bij de meeste combinatie drops staan we allemaal op de kant te kijken.

ww sermenza_20120518_6

Een veelheid van serieuze drops tot ca. 4 meter hoog met alerlei verblokking, trapjes, walzen, alles erop en eraan. Ik heb al heel wat verblokte beken gevaren, deze hoort absoluut bij de top 5 verblokking.

ww sermenza_20120518_2

ww sermenza_20120518_3

Bij elkaar hebben we 4 zwempartijen te verwerken waarvan alleen de laatste echt vervelend is, Jan gaat achterover in het kloofje van de beneden Sermenza en doet daar het langere wasprogramma en daarbij vaart Jo er nog even fijntjes overheen -;) Jan zijn boot ligt wel 10 minuten te tollen voordat Bruno en Bert die eruit hebben.

Een grote passage die onder een blok door gaat wordt overgedragen en de meeste van ons dragen er nog eentje over die Bruno, Bert en Jorg met wisselende schoonheid (Bert doet de aanloop zelfs een keer over) wel varen.

ww sermenza_20120518_19

Bruno op lijn, maar op zijn staart erdoor

ww sermenza_20120518_20

Bert op lijn zoals het echt moest

Voor mij teveel risico op een vette buts in een rots, ik geniet wel van het overige lekkers.

ww sermenza_20120518_23

Eenmaal in Balmuccia schijnt de zon volop en besluiten we dat "even doorvaren" naar de camping wel erg ambitieus was geweest, het is al tegen zessen.

ww sermenza_20120518_30

Laatste passages in de onderste kloof

Dit was een top dag op een topsloot. Lekker gevaren, alle passages zoals gepland, als ik deze lijn volhoud komt het helemaal goed deze week.

Menno

Intermezzo Jan:

Dag 2 en weer een verslag aan mijn been. Nochtans loopt alles op de Sermenza ongeveer zoals het hoort. Er wordt in 2 groepen gevaren gezien de moeilijkheidsgraad van de rivier en de grootte van de groep. Ik vaar in het eerste groepje met Bruno, Birdy, Menno, Jo en Stef.

ww sermenza 20120518 10

Jan in de ingangspassage, onder het bruggetje net boven de officiele instap

Drop pool met toch wat druk: er wordt regelmatig verkend en een aantal lijnen lijken me toch niet evident. 'Varen of omdragen' maant Bruno aan... varen dus want het ziet er allemaal te mooi uit om het niet te varen. Een drop waar je tussen 2 rotsen terecht komt na een boof vind ik later één van de mooiste passages van het verlof.

 

ww sermenza 20120518 24

Jan op weg naar wat wals-time

Maar er is nog zoveel meer. Op een valletje dat links tegen de wand aangevaren moet worden maak ik een back-flip. Ik rol onmiddellijk en zie later nog een paar man iets gelijkaardigs doen. Fijn toch dat kajakken. 

ww sermenza 20120518 4

Het traject wordt vlakker en het lijkt dat we aan het uitvaren zijn. We zijn bijna aan de uitstapplaats; nog een flinke verblokte passage en dan links het kloofje inboofen kondigt Bruno aan. De verblokte passage mag er zijn... we vechten er ons dapper door en komen aan de passage waar er links gebooft moet worden. Ik zit te veel naar rechts, boof niet genoeg en doe waarschijnlijk nog een paar andere dingen mis: resultaat is een back-flip in de wals. Ik rol en ben blij dat ik netjes boven kom. Ik lig te steunen en bedenk dat ik hier ook nog uit moet geraken. Bereidwillig als hij is komt Jo me daarbij helpen. Als laatste man van de groep vaart hij me vriendelijk omver en ik meen nog net te horen hoe hij tussen de tanden 'jan schrijft het verslag, na nana na na' lispelt.

 

ww sermenza_20120518_27

In ieder geval rol ik deze keer niet en met de hulp van reddende engel Bruno kom ik zwemmend achter zijn boot de wals uit. Het duurt nog een hele tijd voor de Fluid vrijgemaakt kan worden (met dank aan Birdy en Bruno). De laatste passage van de dag neem ik met knikkende knieën... goed dat niemand die ziet zitten onder het spatzeil.

ww sermenza 20120518 28

Stef in de laatste kloof

ww sermenza 20120518 29

Jan, zie je ze knikken? Nee toch?

Morgen beter? U leest het in aflevering 3: Jan zwemt een derde keer en houdt het even voor bekeken.

Jan

Intermezzo Pieter:

Met 12 vertrokken voor de afdeling van de Sermenza. Omdat het er nogal steil aan toe ging gaan, werd de groep in 2 gesplitst.

Onze groep vertrok met de spleet, voenkel, den beyr, 't rekkerken, Jorg en ikzelf. Om op te warmen werd gestart aan de S passage aan de brug waar ik als enige moet rollen (toch goed voor 't vertrouwen in mijne rol). 

ww sermenza 20120518 7

Stef in de ingangs S

Dan een kort plat stuk waarna het begon. Een van de eerste passages kreeg den beyr bij een zwem een mentale tik en gaf er de brui aan. Het hele stuk was prachtig en pure fun, het ene dropje na het andere.

ww sermenza 20120518 3

Birdy op mooie slide/drop

Telkens kon er goed geinspecteerd worden (uiteindelijk deden we 6 uur over 6 km). Op voorhand werd er gezegd dat alles overdraagbaar ging zijn maar dat bleek niet altijd mogelijk, waardoor we 1 sifon en 1 zware rappel gewoon moesten varen telkens zonder echte problemen.

 

ww sermenza 20120518 14

Erg krappe doorgang in een langere combinatie, kostte mij een spiegeltje

ww sermenza 20120518 15

 Boof van de drop

ww sermenza 20120518 22

Uitvaart van een andere langere cobinatie

In een matig moeilijke passage raakte ik in de problemen, de peddel schoot uit mijn handen en 't rollen mislukte. Daarna was het de beurt aan Wim...

Pieter

Intermezzo Wim:

Ik zei nog tegen pieter, ge vaart wel goed maar als ge omgaat is uw rol nog niet wat het moet zijn he. ge komt rap uit uwen boot. dat had ik beter niet gezegd. even later volgt een nasty passage (according to jorg). 

ww sermenza 20120518 16

 Boof over de eerste drop

ww sermenza 20120518 17

Kanaaltje door en de ketel in, tollend keerwater links ontwijken en rechts het gangetje door

de passage loopt goed maar bij de uitvaart ga ik om en lig ik ondersteboven te klotsen in een klein watertje. ik voel mijn hoofd overal tegenaan botsen en beslis dan toch maar te trekken. had ik maar gezwegen tegen pieter...

ww sermenza 20120518 25

Smalle drop, goed over links aanvaren, liefst boofen over de wals, enders en backloops waren talrijk

Wim

 Intermezzo Bruno:

 

Friday as first full paddling day saw low levels on the Sesia and Sermenza and rather dry conditions higher up on Egua and Sermenzina. After short debate (no, I am not going to ruin my back on a dry Egua first day) , we went for the lower Sermenza  from Piaggogne down to Balmuccia, certainly the best value for money section when everything is low: steep and complicated rock gardens, some nice drops, still enough water for reasonably clean lines and fantastic scenery. To add a little extra, we ran everything from the standard lower put-in without inspection, not sure I hit the best line at the entrance for the last gorge though...   The 6km section took us 5-6h and there was little energy left to continue further down to the campsite. Very entertaining run where we managed to reduce the number of portages to 1. For the record: Jo certainly binned the fastest wet exit of the trip when entering the airturn boof rock backwards and recovering a boat from the first drop of the last gorge is not that easy, best to just boof out to the left Jan.

Bruno

 

Lees ook:

dag 1 op de Gotthard Reuss

dag 2 op de Sermenza

dag 3 op de boven Sesia tot Piode

dag 4 op de benenden Sesia en Egua

dag 5 op de Landwasser (Bise Rosso)

dag 6 op de Gronda, Sorba en Sermenzina

dag 7 op de stura di Val Grande

dag 8 op de Stura di Ala

dag 9 op de midden en beneden Chiusella

dag 10 op de Savenca