Intermezzo Bruno:

 

Tuesday we had sun again and for our last day in Valsesia, we certainly wanted to check Gronda and Sorba. Contrary to what was usually the case, water level on the Gronda turned out to be lower than assessed during the hike in. With nice rapids but nearly always falling on rock and not enough water for clean approach lines, this was a quite back crunching experience. Next time, I hope to hit this section with some more juice or will have to substantially improve my boof success ratio. Surprising how fast this section drops after rain. Low water on Gronda means medium level on Sorba and this section proved much smoother and fluent and as a result, way more satisfying. Some rapids had significantly changed since I last run this section resulting in several crap lines on my behalf. 

Bruno

vw grondasorbasermenzina 20120522 40

topper van de Gronda!

'snacht tikkelt het nog een beetje op de tent maar 'sochtends bij het ontbijt komt het zonnetje erdoor, snel de stoeltjes buiten en genieten.

vw grondasorbasermenzina 20120522 1

Vandaag proberen we te profiteren van de regen van gisteren door Gronda en Sorba te varen en daarna hopelijk nog Sermenzina of Egua.

vw grondasorbasermenzina 20120522 2

De Gronda komt bij Rassa in de Sorba en heeft een klein nadeel, je moet hem inlopen. Er loopt een asfaltweg langs maar die is voor toeristen verboden. Omkleden, boot op de schouder en lopen. Voor Erik ook nieuw, indragen en daarna zijn eerste steile beek.

 

vw grondasorbasermenzina 20120522 17

vw grondasorbasermenzina 20120522 7

eerste steile beek voor Erik 

Menno

Intermezzo Erik:

Inderdaad voor de eerste keer zo'n stenen-stuiterbeek. De 'Nirjhara-vuurdoop'... gelijk drie rivieren op 1 dag... de Gronda, de Sorba en de Sermenzina.

vw grondasorbasermenzina 20120522 9

 

Maar naast de stenen en het er tussendoor laveren, en soms eentje ;-) raken, zijn er soms ook werkelijk prachtige passages waar je letterlijk in een flow gaat. Bijvoorbeeld een heerlijke s-bocht waar je doorheen vliegt, of de tong waar je letterlijk door de lucht vliegt aan het einde van de Gronda en vervolgens gelijk weer een drop af. 

vw grondasorbasermenzina 20120522 10

Dit in een onder het toeziend oog van een prachtige oude toogbrug... dat moeten toch prachtige foto's worden... En dit alles eindelijk onder een heerlijk zonnetje, maar liefst 15 graden warmer dan de vorige dagen.

vw grondasorbasermenzina 20120522 34

vw grondasorbasermenzina 20120522 33

Ondanks de beschermmaterialen op ellebogen en handen, is er niemand meer zonder schade aan deze ledematen.

vw grondasorbasermenzina 20120522 28 

vw grondasorbasermenzina 20120522 39 

vw grondasorbasermenzina 20120522 38

Erik

Intermezzo Jan:

Hoera! Ik ben dag 4 en 5 zonder zwemmen doorgekomen. Met toch wel stevig water op de agenda.

vw grondasorbasermenzina 20120522 13 

Lekker geen verslag van mij dus voor de beneden Sesia (ik verdenk Bruno van gepland leedvermaak toen hij ons allemaal kort op mekaar de Baldinges af liet varen), de Egua (waar in één van de tofste passages mijn spatzeil loskomt maar waar ik met een volle boot toch overeind blijf (red: en niet vertellen he! lees ik nu pas!)) en de Landwasser waar ik letterlijk uit een wals getrokken wordt door Jorg (en ik had echt niets gevraagd).

vw grondasorbasermenzina 20120522 16

Dag 6 is het dus weer van dat...

De Gronda doe ik nog zwemloos... Het is opnieuw een zeer steile beek. De auto's staan aan de uitstap en we lopen met de boot op de schouder het te varen stuk omhoog langs een privé asfaltweg.

We zetten na een paar km in en varen opnieuw in groepjes. 

vw grondasorbasermenzina 20120522 23 

vw grondasorbasermenzina 20120522 19

Wim zou de Gronda niet meevaren en het is dus best wel grappig om hem even later toch op het water te zien. Op het einde van de Gronda zitten een paar fantastische drops waar je even het gevoel krijgt te vliegen.

Na de lunch staat de Sorba op het programma. Wim vaart niet meer mee (ziekjes) en Menno gaat enkel de slides van de Sorba nog doen. Ik vind dat een prima idee en sluit me aan bij Menno. Die slides zien er immers knap uit.

vw grondasorbasermenzina 20120522 41

Bij de tweede slide loopt het echter mis genoeg om het verslag te mogen schrijven: ik hoor iets van links aanvaren en dan links weet ik wat. Ik dus links maar in plaats van op het einde van de slide nog een goede slag te geven draai ik traag de wals in. Een slechte eskimorol later doemt er iets geels boven mijn hoofd. 

vw grondasorbasermenzina 20120522 46

In plaats van de punt van Menno's boot te pakken stap ik uit en wordt ik 2 minuten speleoloog. Het grotje waar ik me bevind is een prima plaats om de boot te legen en terug in te stappen. Slide 3 levert geen probleem en mijn revanchegevoel is te sterk om samen met Menno hier al te stoppen. Die Sorba moet niet denken dat ze me nog eens zal doen zwemmen (Blijkt voorlopig nog te kloppen ook).

Na de Sorba hou ik het wel voor bekeken: ook ik ben al een paar dagen ziek en het Nirjhara-tempo is aan de hoge kant voor mijn wat oudere maar nog lang niet versleten lichaam (en geest).

Jan

vw grondasorbasermenzina 20120522 8

vw grondasorbasermenzina 20120522 26

Na de schitterende slotpassage van de Gronda boulderen we door over de Sorba, eten even snel en gaan dan verder.

vw grondasorbasermenzina 20120522 44

Ik heb besloten alleen nog even de 3 slides van de Sorba mee te pakken maar het kloofje niet te varen. Ik dacht dat de waterstand duidelijk hoger was dan vorig jaar en veel meer water wil ik niet hebben, dan wordt het klasse V en daar heb ik geen zin in. 

vw grondasorbasermenzina 20120522 45

De 3 slides zijn top en even later sta ik met Robert en Wim de ploeg van boven te bekijken. Spijt heb ik toch wel als ik er achter kom dat de waterstand duidelijk lager is dan de vorige keer, ik had het nu eenmaal in mijn kop om te stoppen, maar had gewoon mee moeten gaan.

vw grondasorbasermenzina 20120522 48

vw grondasorbasermenzina 20120522 49

 vw grondasorbasermenzina 20120522 50

vw grondasorbasermenzina 20120522 51

vw grondasorbasermenzina 20120522 52

vw grondasorbasermenzina 20120522 53

vw grondasorbasermenzina 20120522 54

vw grondasorbasermenzina 20120522 55

Ach, het zonnetje op de blote bast is wel top, dus zoveel spijt heb ik toch ook weer niet ;)

tegen kwart voor vier zijn we klaar met de Sorba, laden op en rijden naar de Sermenzina, de rivier die samen met de Egua de Sermenza vormt.

Intermezzo Bruno:

 

With the sun out, good water levels and a support team in full swing (thanks guys), there was nothing in the way of a final lap on the Sermenzina. We put in above the trumpet falls and Voenkel was kind enough to show that there was some push to the water, getting stuck in the very first mini stopper (see that paddle waiving downstream?). The entrance stopper above the trumpet looked a bit too meaty so we just slid in sideways in the approach channel. I forgot to tuck in and had one of my arms seriously overstretched when crashing in the pool, not so smart. The next 2m drop looked beautiful as always with a roostertail shooting off left from the boofline. All cocky, I tried to boof out over the tail which failed miserably and had me emerging from under the water jet. At least, I could just avoid the capsize, Voenkel was not that lucky. Great little section with some more 2m drops, nice cataracts and again that splendid green water, even more beautiful with the sun filtering through the trees. One portage at a rocky rapid with all the water crashing in a mid-river boulder and diverting the main line under an overhanging rock although there definitely was a line.

Bruno

vw grondasorbasermenzina 20120522 59

Sermenzina stroomopwaarts, cave drop helemaal bovenin...

Aan de instap dunt het lekker uit, slechts Bruno, Gert, Peter, Erik en ik besluiten te vertrekken. De rest zoekt een kroeg of camping op.

De Sermenzina is een schoon beekske, het lijkt laag, maar het heldere water houdt je voor de gek, er staat meer druk op dan je denkt.

Menno

Intermezzo Gert:

De instap begint al vrij sportief. Vanaf de brug konden wel al iets scouten, maar eens op het water is er toch redelijk wat hoogteverschil. Tussen de blokken door volgen we onze weg.

vw grondasorbasermenzina 20120522 60

De rivier ligt echt bezaaid met drops, steeds gevolgd door een zwembadje. Al snel zien we Wim en Jan op een rots wachten. Dit wordt de trompet.

De aanvaart ziet niemand zitten en Bruno legt als eerste zijn Salto net aan het kanaal. Hij schuift er netjes in, maakt op een laatste moment een rare slag, die wat mislukt en valt dan hard naar beneden. Hij heeft een tiental seconden om zich te recupereren tot de volgende val en heeft toch de helft ervan nodig, maar alles ok. Hierdoor besluiten er enkele om te dragen. Moedig leg ik toch aan en Bruno bevestigt mijn gevoel: proberen diep te gaan. Het lukt vrij goed en moet uiteraard eskimoteren. Fantastisch gevoel.

vw grondasorbasermenzina 20120522 61

Peter op weg naar de trompet

vw grondasorbasermenzina 20120522 58

Iemand in de trompet...

De volgende sprong moet goed geboofd worden. Bruno probeert in de spuit de duiken en zit iets te veel links, maar alles komt goed.

vw grondasorbasermenzina 20120522 62

Voor mezelf gaat het volledig mis. Ik richt me naar het juiste punt maar heb niet in de gaten dat een lichte stroming me veel te veel links duwt. Op het laatste moment moet ik beslissen: stuur ik naar rechts, zodat ik schuin val of ga ik gewoon rechtdoor? Ik ga rechtdoor, zonder boof en val in sap. Snel ondersteboven, probeer nog wel een paar keer te eskimoteren, maar met veel te weinig fut. Zwemmen dus.

vw grondasorbasermenzina 20120522 63

De boot drijft weg en ik zwem erachter en samen met Bruno krijgen we hem aan de kant. Stom, maar heel erg vind ik het niet. Het weer is nu fantastisch mooi en het water voelt warm aan. De zon streelt het groene lover en weerspiegelt vrolijk in het witte water. Wat een prachtige dag in een prachtige rivier.

Even later doe ik een tweede zwem door alweer te laks te willen eskimoteren. Twee keer is echter genoeg en ik zit actiever in m'n boot. De groep vaart ook beter gestructureerd. Netjes van keerwater naar keerwater, veilig achter Bruno.

vw grondasorbasermenzina 20120522 65

Laatste drop

Gert

vw grondasorbasermenzina 20120522 66

Die avond leren we stoemp maken met een colafles 

Lees ook:

dag 1 op de Gotthard Reuss

dag 2 op de Sermenza

dag 3 op de boven Sesia tot Piode

dag 4 op de benenden Sesia en Egua

dag 5 op de Landwasser (Bise Rosso)

dag 7 op de stura di Val Grande

dag 8 op de Stura di Ala

dag 9 op de midden en beneden Chiusella

dag 10 op de Savenca