De centrale is sinds december 2015 gesloten. Daarmee is deze unieke speelspot verdwenen.

Als alternatief is er nu geregeld te surfen op de inlaten van de Spiegelwaal, veel kleiner en eenvoudiger, maar iets is beter dan niets :)

Samenvattend: waterstand waal bij Nijmegen (zoeken op Nijmegen), waternieuws, waterstanden, midden-oost nederland en dan Nijmegen haven. Ideaal tussen 850-870 cm maar ook een kans tot 880 cm in de rechter uitlaat))

De "wildwater centrale" of de "warmwater centrale", ooit een verspreking geweest van Mark Grol en sindsdien ingeburgerd als een begrip. Sinds de komst van Rick Spaan, gedoopt tot de Batavieren Power Pit. Hoewel er bijna geen mens gaat varen heeft iedereen het er over; het enige stukje echt wildwater in de omgeving van Nijmegen: De koelwater uitlaat van de elektriciteit centrale van Nijmegen.

Het water komt met kracht uit twee gaten van 7 meter breed. Het valt  dan van een meter hoog naar beneden in de Waal. Daarbij vormt zich een vette wals waar je naar mijn bescheiden mening niet wilt zijn omdat je er op eigen kracht absoluut niet uit komt. Deze observatie is gedaan hartje zomer bij echt laag water op de Waal.

Resultaat is uiteindelijk wel een forse stroom warm water met aan weerskanten twee stevig draaiende keerwaters. Ideaal oefenwater dus, vooral in najaar en winter, het water is echt warm, de Erft is er niets bij.

Echter, is het water in de Waal te laag, dan gaat alle horizontale stromingsenergie over in vallend water met als resultaat een nutteloze wals en veel bubbels. De keerwaters zijn dan ook minder scherp.

Is de waal echter lekker hoog, dan is de drempel waarover het water naar beneden valt laag en vormen zich "gaten, walsen, golven en Paddo's  ook zijn de keerwaters geprononceerder en zijn ze, in combinatie met de hoofdstroom, ideaal oefenwater.

Wat is nu ideaal?

Een waterstand tussen de 856 en 870 cm bij Nijmegen. Dan kan er met Rodeobootjes en slalomboten naar hartelust gespeeld worden in een diepe golf/wals. Daarboven trekt de wals steeds verder naar binnen en bij 875-880 is er in ieder geval ook een goede kans om in een mooie wals in de rechter uitlaat te spelen. Ergens daarboven houdt het op. 

Af en toe is er wel een groot hart nodig, het gaat af en toe heel HARD! Zie ook onze mazzeldag op 19 maart 2006 . De exacte perfecte waterstand is ook afhankelijk van de hoeveelheid koelwater die afgelaten wordt.

In het weekeinde op zondag komt er meestal minder koelwater uit en dan staat de wals dieper in de inlaat en kun je via het keerwater rechts eigenlijk niet invaren. Bij meer uitstroom heb je meer kans om voor de golf te kunnen komen.

Onder de 855 cm hebben we nog nooit een vasthoudende golf/wals aangetroffen. Ook dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid koelwater. Dus het kan best dat er op 850 cm (met minder koelwater uitstroom) een surfbare golf aangetroffen wordt. Dat is echter nog nooit gerapporteerd.

Boven de 870 verdwijnt de wals steeds verder naar binnen, wordt steeds plakkender en invaart is dan alleen via een soort "kolkend en kerend water" in het midden te bereiken. Dan moet je wel een heel groot hart nodig hebben want in dat kerende kolkwater ontstaan spontaan walzende golven en golvende walzen ie je met boot en al waarschijnlijk naar de bodem drukken, echt diep is het er niet.

Op zondagen met weinig uitstroom is het dus niets. Maar doordeweeks met meer koelwater uitstroom heb je weer wel een kans om bij 880 cm nog steeds te kunnen surfen.

Tussen 780 en 795 cm moet er ook een surfgolf te vinden zijn omdat het water dan net over de richel van het uitlaat kanaal heen naar beneden valt en zich zo een mooie golf vormt. Zie verder hieronder voor de details.

Hieronder staan de diverse momentopnamen vermeld, waar mogelijk zelfs sfeerfoto's. De ideale speelplaats is een combinatie van de waterstand van de Waal (dat bepaalt de hoogte van het drempel verval, of zelfs het botsingsoppervlak met het uitstromende water als de Waal hoger staat dan de rand van de drempel) en de hoeveelheid koelwater die uitstroomt.

975 cm Waal:

Rick, Eef, Rick, Coen en Menno zijn 2 februari 2003 wezen varen. Water van de waal staat zo hoog dat je tot achterin de inlaat kan varen.  Overdekt cartwheelen en loopen. Lange bootjes klem tegen het plafond loopen. Er is nu geen golf in welke vorm dan ook maar waterstroom snel naar buiten zodat er voldoende interessante keerwater hoofdstroom overgangen zijn. Temperatuur van het water rond de 18 graden, ideaal voor deze tijd van het jaar dus (-;)

941 cm Waal:

Zondag 14 januari 2001 zijn Frank, Paul en ik wezen varen bij een waterstand van 941 cm bij Nijmegen.  De kribben stonden  bijna een meter onder water. De drempel was volledig overspoeld, het water stroomde direct, zonder te vallen, de Waal in. Best leuk om te spelen en te ondersnijden maar we hadden uiteraard op een mooi surfgolf gehoopt. Helaas dus.

In de linker uitlaat stroomt het snel genoeg om een Kendo op z'n achterpunt te zetten

In september was de waterstand een keer zo laag dat rondom de kribben ook circa 20 cm zandstrand zichtbaar was. Dan is het verval van de drempel 100 cm of meer en zijn er alleen maar veel bubbels en een vieze wals. De waterstand Nijmegen is dan lager dan 725 cm.

950 tot 1050 cm Waal:

Bij de centrale is nu nog even niets te doen. Je kunt op de Waal zelf wel leuk surfen net achter de kribben. Er zijn voldoende golven waardoor je zonder enige moeite bij de krib kan blijven. Met een rodeobootje zijn zelfs spinnetjes en mini-blunts mogelijk. Loops en stern-squirts (yep, ik begin de taal te leren) zijn uiteraard geen probleem. Bij 1024 cm ben ikzelf langer dan een uur wezen surfen op de krib net voor de waalbrug aan de Lentse kant. Als er nog flink wat verkeer op de Waal is worden de golven alleen maar interessanter.

 880 tot  890 cm Waal:

 Hier zal de wals steeds verder binnen de muren gaan staan waardoor je er niet meer in kunt komen.

880 cm Waal:

Oook nu heb je met veel koelwater uitstroom (doordeweeks) een schitterende surfgolf en daarnaast een wals, erin komen is een hele kluif. Lees het verslag van 25 april 2006

Op zondag zijn we hier ook een keer geweest en toen was de wals helemaal naar binnen geduwd. Invaart via het midden en bijna onmogelijk. Maar niet helemaal zoals het filmpje van mei 2013 laat zien.

877 cm Waal :

Donderdag 16 mei 2002. Heftig gat, zowel links als rechts.  Links kun je  surfen. Zie het verslag van 16 mei 2002. Stevig spatzijl is echter wel gewenst. Wordt je en front "gepakt", dan wil het zijltje wel eens tussen de benen in slaan. Ik heb al een keer met volle boot naar de kant moeten pedalen. Geloof me, dat kost daar verrektes veel moeite! In deze periode hadden we echter nog niet door dat je via het keerwater rechts voor de golf kon komen.

Ook hier weer, met minder uitstroom, in het weekeinde, heb je wenig kans op een goede golf.

870 cm waal:

Helemaal top, te gek, super golf! Zie verslag van 20060609

Doordeweeks of in het weekeinde, geen probleem.

865 cm waal:

Dit is hem wel denk ik. De ideale stand. Kijk maar naar het verslag van deze  sessie op 20060319 . We waren er in het weekeinde, op zondag en dan wordt er denk ik iets minder koelwater afgelaten dan doordeweeks. Hoe minder, hoe verder de golf/wals binnen de muren van de uitlaat gaat vallen en hoe plakkender hij wordt, denk ik... Bij deze waterstand is een helm absoluut noodzaak. Je vaart eigenlijk in de uitlaat en het beton is aan zijkant en onderzijde heel dichtbij.

Helemaal top en nog meer super op 9 maart 2008, zelf 3 man tegelijk in de golf, meer moet zelfs kunnen. Lees en kijk meer.

860 cm Waal:

Top, super en te gek. 31 maart 2007 was er een hele ochtend lang super water! Lees en kijk meer (ook met filmpje).

En ook op 9 april 2008, helemaal fantastisch een van onze allerbeste sessies. Kijk meer via onze video op Youtube...

856 cm Waal:

Aan de onderkant van de ideale waterstand. Invaart is relatief eenvoudig. Surfen nog steeds uitstekend. Lees en kijk meer (ook met filmpje)

839 cm Waal:

Woensdag 27 juni: De kribben beginnen weer  redelijk, 15 - 20 cm, boven water te komen. De waal staat nog net iets hoger dan de drempel. Spelen is nu heel lastig, er zit wel een brede golf in het midden maar daar is met een rodeoboot amper in te komen. Dit door de snelstromende randgebieden met bubbelwater.

Wel is er nu rechts en flink verval (pour-over) van water waarin je achterover, voorover kan loopen, cartwheels (bij mij maximaal 1 ronde, maar meer heb ik nog nooit gekund) zijn ook mogelijk.

 

800 cm Waal:

Zondag 17 maart 2002: De Waal staat nu precies tot onder de rand van de uitlaat. Al het water schuift zo de Waal in. Er zijn nu duidelijk minder golven. Gewoon een 'vlakke' voortdenderende sloot. aan de rechter kant zit een redelijke "pour-over", gaat echter heel hard, schuin weglopen. Links ook iets dergelijks, daar kun je nog wel wat moves maken, Zie hieronder de foto;'s van Rick die er nog redelijk uit de voeten kan:

p.s. 

als je in deze prut altijd overeind komt, dan ben je klaar voor eskimoteren in ieder alpenwater wat je je voor kan stellen. Het water trekt en zuigt, onder water wordt je eerst en beetje uitgekleed en "even" de peddel goed leggen gaat lang niet altijd goed. Geduld hebben is af en toe een schone zaak. Stap je normaliter na de eerste poging uit, dan heb je hier niet zo veel te zoeken!

793 cm Waal:

Dinsdag 21 augustus 2002: De Waal staat nu op 793 cm bij Nijmegen. Rick en ik besluiten te gaan kijken, misschien is dit de ideale stand...

Neen, helaas, het verval is nog net te laag waardoor de voorwaartse snelheid onvoldoende gecompenseerd kan worden via de zwaartekracht op de helling van de golf. Echt surfen is er niet bij. Het water moet denk ik toch nog 10 cm zakken. Je kunt er aan een kant wel in loopen en wheelen, maar dan wel heel erg snel! 

794 cm Waal, wel minder uitlaat water:

16 maar 2003

Het water van de Waal staat nu 30 cm lager dan dat van de uitlaat. Er is al een golf maar die gaat veel te hard en te vlak om iets mee te kunnen. Rechts zit een pour-over waar je je neus (relatief makkelijk) onder het vallende water kan krijgen. 

Met deze kracht is het dan meestal direct hap-slok-om-weg maar na enig oefenen komen er regelmatig mooie kaarsjes uit die lang niet altijd in een waspartij onder water eindigen.

Dat en flink wat oefenen op de stern-stall, de cartwheel en stern-squirts in de volle zon, wat wil een mens op zondagmiddag nog meer.

789 cm Waal:

Coen, Sjoerd en Wouter zijn vrijdag 2 september 2005 naar de centrale gegaan. Was voor centrale begrippen helemaal geweldig maar net niet heelgoed surfbaar (zie foto's). Hawaai sur Nijmegen!!!!!!!!!

788 cm Waal:

Floris en Maarten zijn vanochtend om 8 uur bij de centrale geweest. Voor slalomboten was het wel aardig, Voor plastic ging het waarschijnlijk te snel.

780 tot 785 cm Waal:

Hier moet dus ergens het ideale punt liggen waarop er serieus te surfen valt in de golf. Dit zoeken we nog een keer uit. Ik gok op 785 cm.

775 cm Waal:

Dinsdagavond, 775 cm voorspeld, dit moet toch wel bijna perfect zijn. Helaas, de surfgolf is me nog net iets te stijl om er in te duiken (yep, een watje). In de golven trein erachter kun je echter fantastisch surfen. Enige probleem is de invaart, die moet bijna perfect zijn wil het lukken. Zit je eenmaal op de golf, dan is het kicken. Het snelste en heftigste wildwater van het vasteland van Nederland. Jammer dat het hooguit 10 dagen per jaar zo voorkomt. Na een uurtje knallen ben je helemaal op. Nu nog de eerste  golf in durven! Volgende keer bij 785 cm gaan, dan moet het echt te gek worden.

770 cm Waal:

Een heel heftige surfgolf direct vooraan en een golftrein (4x) er direct achter. Voorin kun je, met een groot hart, super surfen (voorlopig nog maar niet gedaan). Daarachter kun je met wat moeite ook in de golven surfen. Rick maakte hier zelfs zijn eerste areal blunt van z'n carriere. Deze stand is goed, surfen kost echter veel kracht om erin te komen. Geduld hebben, wachten op het juiste moment en dan gaan! 

763 cm Waal:

De surfgolf is nu nog veel steiler. Het hart moet nu nog veel groter zijn wil je erin duiken. Echt ists voor de die-hards. Maar misschien valt het mee

 

752 cm Waal:

Helaas, helaas, ik ben er even naartoe gevaren. Er is nu een echte kuil van een meter diep. Het gaat mij echt te hard, je wordt er, denk ik, direct uit gekatapulteerd. Het water krult al terug dus alles wat de Waal nu nog lager wordt levert  een vette wals op. De huidige waterstand lijkt mij het uiterste punt waarop nog mooi gespeeld kan worden, het gaat dan echter wel heel heftig. Er moet eigenlijk iets minder water uitstromen.

!!! Opgelet !!!

Je vaart op de Waal en de stroming van het koelwater drukt je naar het midden van de Waal, dat wil zeggen dat niet zomaar moet gaan klooien. Altijd zorgen dat er voldoende ervaren vaarders mee zijn die 100% zeker eskimoteren en ook mensen en boten naar de kant kunnen varen. Zwemmen op de Waal is gevaarlijker dan zwemmen in de Ardennen! Onderkoeling in het koelwater is onwaarschijnlijk, maar verderop in de hoofdstroming van de Waal is het kouder en minder aangenaam toeven. Het dragen van een  zwemvest is verplicht en een paar vaarders met cowtails en een werplijn zijn in de groep wel noodzakelijke veiligheids attributen. Een zwemmer met boot, tegen de keerwaterstroming in, 'even' naar de kant varen kost verrektes veel energie!

Ook een helm op dus! De betonnen randen zijn altijd in de buurt!

route naar de centrale uitlaat

Menno

Achtergrond:

"In 2003 ging het om 466.792.000 m3 voor koeling. Diezelfde hoeveelheid wordt ook weer op de Waal geloosd."
466.792.000 /365 = 1278882 kuub per dag 1278882 / 24 = 53287 kuub per uur 53287 / 3600 = 14,8 kuub per seconde (gemiddeld dus)

Michiel