Vrijdagavond nog snel even de waterstanden bekeken voor zondag. Mogelijk heeft de Rur smeltwater als de temperatuur daar echt omhoog gaat. Hé, de waal staat net boven de 9.5 meter en zo aan de daling te zien komt hij zondag in het bereik van 870 - 850 cm. Daar ergens, afhankelijk van hoeveel de centrale aan koelwater eruit douwt, ligt het ideale punt waarop er zich een surfgolf en/of wals moet vormen.

We hebben hem nog nooit exact getroffen, maar wie weet is het zondag zover. Snel even een mail naar de ww vaarders en dan zien we het wel.

Zaterdag voor het eerst in 4 jaar weer geklommen en gesquasht, alles doet pijn op zondagmorgen en ik ben de ww centrale alweer vergeten. Gelukkig komt er een SMS van Coen, ga je mee?

Effe checku, 870 cm, dat kan best mooi worden. Om 12.30 uur verzamelen we, Coen, Floris, Maarten en ik in de Haven. Floris en Maarten met hun slalombootjes en Coen en ik in de rodeo badkuipen.

Als Coen en ik uiteindelijk bij de uitlaat van de centrale aankomen zien we daar de slalombootjes als vliegen. De waterstand lijkt helemaal perfect. Er zit een stevige golf met wat wals verschijnselen over de hele breedte en met de slalomboten kun je vanaf de zijkanten makkelijk invaren en surfen.

Coen en ik hebben het moeilijker in onze duwboten. We komen er eigenlijk niet doorheen en moeten lijdzaam toezien hoe Floris en Maarten met grote grijnzen op hun gezicht van links naar rechts door de golf en de wals vliegen.

Dan maar een beetje foto's maken, denk ik. Terwijl ik daarmee bezig ben zie ik Coen opeens surfen. Het kan dus toch met een rodeobootje. Helemaal links langs de muur is om de zoveel tijd (de uitlaat pulseert op de dijning van de Waal, veroorzaakt door de voorbijkomende boten) een mogelijkheid om op snelheid en kracht voor de golf te komen. Surfen is dan voor een rodeoboot helemaal top!

Mij lukt het niet. Conditie tekort, te weinig kracht, niet goed tussen de oren, ik weet het niet, maar ik krijg het maar niet voor elkaar.

Ik heb ook nog eens geen helm meegenomen en we vanre nu dieper in de inlaat dan gewoonlijk. Daar zit dus een flinke betonnen plaat vlak onder de oppervlakte en een paar stevige opstaande randen aan de zijkant. Ik wil hier dus niet op mijn dank. Ook dat is een barriere om vol door te zetten.

Pas tegen de tijd dat we weer naar huis willen gaan kan ik het niet meer verdragen. Ik ga hier toch potdomme niet weg zonder echt gesurft te hebben? De dood of de gladiolen dus maar, dan maar butsen.

Even later duik ook ik helemaal links de inlaat in en warempel, ik kom er door en even later lig ik heerlijk te surfen. Volgende keer toch maar een helm meenemen.

Waterstand: 870 cm dalend naar 860 cm.

waterstand

Menno