Wildwatercentrale 20060425

Uiteindelijk gaan Wouter, Sjoerd en ik rond 19.30 naar de centrale. Ik heb rond 7 uur eerst nog een aanvaring met een controleur van de visvereniging. Normaal steek ik vanaf de Oosterhoutse kant over via een grote plas en steek dan door naar de Waal. Helaas vandaag niet, tijdens het instappen word ik met veel verbaal geweld, politie dreigementen en gezwaai met de officiƫle controleurskaart van het water gehaald.

Dus maar terug naar Lent en bij de spoorbrug instappen.

Vandaag is het de doopdag met de nieuwe Pyranha Burn en m'n nieuwe wokkelpeddel, dat zal wel even wennen worden.

De Burn loopt stukken sneller dan de Liquid Logic, het oversteken van de Waal gaat soepel en de deining tussen de schepen van tegen de 2 meter wordt met gemak genomen. We hebben het dan ook over een semi-creeker. Die moet wel wat turbulentie kunnen verdragen.

Bij de Centrale zijn Sjoerd en Wouter al bezig. Ze zijn nog wat huiverig voor de wals. Met de hand op mijn hart garandeer ik ze dat ze voor de wals voor de golf niet bang hoeven te zijn, het water stroomt met zo veel kracht naar buiten dat je nooit kan blijven hangen (denk ik.....)

Wouter doet een poging en gaat vol achterover.

Dan haalt Sjoerd diep adem en geeft gas, helemaal links langs de wand, door het walsachtige hoekje en dan "Sleur" door de paddo heen en hup, hij surft!

Even later wouter en ik ook. Dit is mooi! Snel neem ik wat plaatjes van boven. Ook film ik wat, maar verder dan een mooie surf van wouter komen we niet meer. Er valt eigenlijk niet door de paddo-wals-frutsooi-pourover-whatever heen te komen.

De truc is om helemaal links strak langs het wandje te varen en je op het laagste punt door die p-w-f-p-w te trekken.

Ik neem maar weer eens een aanloop, controleer niet goed, wil de de nieuwe peddel niet in de wand zetten en ben op moment dat ik bij de p-w-f-p-w kom alle snelheid kwijt, denk er wel even in te kunnen draaien en terug te varen maar wordt direct teruggezogen. De p-w-f-p-w verliest acuut zijn schaapsvacht, gooit de p, f, p en w weg en ontpopt zich als een volwassen wals. Ik zit vast, hang overdwars in het hoekie en kom niet weg. Ik hark met de peddel (auw, auw, daar schraapt alle nieuwigheid eraf) in de damwand en probeer me eruit te trekken. Dat lukt niet. Zo modder ik door, kan zelfs nog wel op de grond steunen, maar kom echt geen meter verder. Wouter kijkt het eens aan en probeert vanuit het keerwater een peddel aan te reiken, ook dat is kansloos want hij kan niet dichtbij komen, dan ligt hij er ook in. Ook half op de kop met de peddel diep naar de bodem, schrapend over de bodem (wederom auw, auw, nieuwe peddel!), geen soulaas.

uiteindelijk laat de centrale een dikke scheet en poept me op de kop uit de wals. In de frut erachter probeer ik nog te eskimoteren maar de eerste poging gaat fout en dan is de disconnect tussen verstand en gevoel compleet. Ik trek aan de lus en kom even later proestend boven. De doop van de Burn is compleet, ik zwem!

We weten nu ook weer waarom je ook hier met 3 man moet zijn, als er eentje gaat zwemmen, kan de een de boot mee pakken en de ander de zwemmer helpen. In je eentje boot en zwemmer naar de kant varen is een hele zware klus.

Sjoerd en Wouter spelen dus voor de reddertjes en na een tijdje kan ik de boot hozen.

Unieke beelden van de burndoop

Wouter en Sjoerd gaan er daarna weer vol voor, ik ben even wat rustiger (...), even bijkomen en vandaag ga ik dat hoekie niet meer in en om. Sjoerd maakt nog een paar mooie surfs maar doorsnee is er geen doorkomen aan. Heel af en toe valt er een gaatje, en met de rappe inazone van Sjoerd kun je dan net profiteren en surfen.

Waterstand: 881 cm dalend naar 879 cm.

Menno