WW Centrale 20060609

De waal stond al een weekje boven de negen meter en ergens moet dat weer gaan dalen. *60 tot 870 cm is de perfecte zweetspot en nu maar hopen dat het op een moment komt dat de werkgever en de zon meewerkt.

Vrijdagavond was het zover, de bovengrens van de ideale waterstand, 870 cm, werd bereikt. Mail en messageboards (nu ook maar eens het kanoforum ingelicht) werden reeds dagen eerder bewerkt.

Dat resulteerde in 9 vaarders bij de centrale. Eigenlijk 10, want Bart was van 17.30 tot 19.30 uur al geweest, had alleen de pech dat er eerst te wenig water uit de centrale uitlaat kwam. Je kon wel leuk middenin naar de peiler varen, maar wals of surfgolf waren niet te vinden. Opeens begon het te veranderen en Bart zag voor zijn ogen opeens de wals en surfgolf verschijnen. De ideale stand was bereikt.

Coen, Wouter, Sjoerd, Cees en ik waren er. Het Tessin-team van Wouter, Mischa en Martijn, waren er ook en via het kanoforum messageboard hadden nog twee rodeovaarders de gok genomen om naar de centrale af te reizen (lucky basterds, de rest van kanoforum heeft de kans gemist).

Eenmaal op de dijk bij het kanaal zien Coen en ik Sjoerd en het Tessin team al staan, sommige vaarders hoef je niets te zeggen, die staan er gewoon als het bal begint...

Coen doet nog een retourtje Lent om ook zijn spatzijl te halen en wij varen met z'n vijven naar de centrale. Bart, komt ons tegemoet en vertelt dat het nu helemaal perfect staat. Hij moet Salsa dansen. Ook leuk...

Sjoerd en Wouter nemen duidelijk de lead, direct helemaal links, 30 cm van de wand, net ruimte voor je peddelblad, vol gas vooruit en ovber de kam naar binnen duiken.

Mischa, Martijn en ik volgen al snel en maken ook een surf.

Na mijn vorige zwemexperience in het putje links ga ik na de eerste geslaagde surf direct filmen, even adem halen, even genieten van het de surf en kijken hoe de rest het doet.

Het Tessin Team, Wouter, Martijn en Mischa hebben het direct door en surfen, spinnen als de beste. Sjoerd uiteraard ook, hij heeft een score van 80%, 5 keer invaren, 1 keer mis. Dat lukt de rest van het team absoluut niet. Ik kom zelf aan een schamele 50%, denk ik, en onze gasten van kanoforum, halen hooguit 10%.

Maar als je die 10-e keer er dan ook daadwerkelijk in zit, dan is het ook absoluut natte broeken tijd! Het water dendert met een rotgang onder je door en achter je gromt de golf een spint is snel gemaakt.

Coen probeert te blunten en dat lukt maar matig. De golf heeft absoluut potentie voor veel air, het komt er echter niet uit.

Onze eenarmige bandiet, canacees, is er ook bij maar komt duidelijk stuwing tekort. Met een blad even helemaal opvaren en over het kammetje heen duiken, dat zit er niet in. Meestal sneuvelt Cees in de trog en rolt dan uiteindelijk weer overeind. Iedere keer weer zie je de blikken van de rest, shit man! hij komt gewoon weer overeind...

Een van onze kanoforum gasten (sorry, naam niet onthouden) pakt bij het aanvaren links de wand mee, ligt in een keer stil en daarna om. Het zog drukt hem consequent om. Ik sta bovenop te fotograferen, weet wat er gaat gebeuren, en ren met werplijn al naar beneden. Kansloos uiteraard, je kan daar niets doen. Hij stapt uit en boot en mens spoelen direct door.

Wouter en Martijn hebben een nieuwe variant ontdekt, de duo surf, helemaal top!

Het zog helemaa links is verraderlijk als je er niet vol tempo overheen schiet. Een van onze vaargasten heeft er minimaal een halve minuut in rondgetold voordat hij voldoende snelheid stroomop kon verzamelen om uiteindelijk uit het zog te spoelen (wals is niet de goede naam, het is een zog, maar dan wel van de vieze soort!)

tegen tienen houden we er mee op. Ik omdat ik over m'n putjesangst heen ben, heerlijk gesurft en gespind heb, de rest waarschijnlijk omdat ze ook nog tijd over willen houden voor een biertje!

Menno