Tomaten kebab
Benodigdheden |
Voor 4 personen |
Voor 22 kanoërs |
Rundvlees |
800 gram |
5200 gram |
Zout |
Naar smaak |
Naar smaak |
Peper |
Naar smaak |
Naar smaak |
Cayenne peper |
Naar smaak |
Naar smaak |
Olijfolie |
1 kopje |
1,5 liter |
Knoflook |
2-4 teentjes |
22 tenen |
Spaanse peper |
1 stuk |
6 stuks |
Marjolein |
1 eetlepel |
5 bosjes van de kraam op Kelfkesbos zaterdagochtend |
Geraspte citroenschil |
Van 1 citroen |
Van 5 citroenen |
Citroensap |
Van 1 citroen |
Van 5 citroenen |
Gemalen komijn |
1 – 2 theelepel |
5 eetlepels |
Uien |
2 stuks |
11 stuks |
Tomaten |
6-8 stuks |
50 stuks |
(Paprika) in het originele recept niet erin, maar ik vind het wel lekker |
2 (rood; groen) stuks |
10 stuks |
Vleesbouillon |
0,25 liter |
1,5 liter |
Basilicum |
1 eetlepel |
5 bosjes van de kraam op Kelfkesbos zaterdagochtend |
Peterselie |
1 eetlepel |
5 bosjes van de kraam op Kelfkesbos zaterdagochtend |
- Het vlees in dobbelstenen snijden (of in dobbelstenen gesneden kopen). Met zout en peper bestrooien.
- Uit knoflook, olijfolie, citroenschil, eventueel ook de citroensap, marjolein, Spaanse pepers en komijn een kruidenolie maken en het vlees minstens één nacht hierin laten marineren.
- Vlees in marinade verhitten en dichtschroeien. Uien snipperen en bij het dichtschroeien van het vlees meebakken.
- De kleingesneden tomaten erbij doen. (Het originele recept vraagt om ontvellen en uithollen, dat is mij te veel werk, ik snijd de tomaten alleen in stukjes).
- Basilicum erbij en in de oven bij 1800 C ca. 1,5 uur laten trekken. Bij gebrek aan een oven kun je het op een pit laten sudderen voor dezelfde tijd. Dat doe ik altijd zonder deksel om het vocht een beetje te laten reduceren/verdampen.
- Extra kruiden naar smaak met kruiden die ook in de marinade zitten en met Cayenne peper pittig maken. Aansluitend met peterselie bestrooien en opeten.
- Als bijgerecht is bijvoorbeeld rijst geschikt.
Aan te raden is ook een goed flesje rode wijn om het geheel af te ronden.
Martin Brussau