Wat gaan we doen en waar?

Een dag wildwater varen op de Erft in Duitsland. De Erft is een klein riviertje die in de stad Neuss (in Duitsland) in de Rijn uit komt. Het grootste deel van de Erft is vlakwater vergelijkbaar met een riviertje als de Niers bij Ottersum. Rustig stromend in een bedding van 10 tot 20 meter breed. Vlak water? Ja, het grootste deel wel. Echter, in de laatste 6 kilometer van de Erft zitten ongeveer 15 zogenaamde 'wildwater passages'.

Een van de moeilijkere speelplaatsen, door de versmalling stroomt het water hier veel harder en vormt een snelstromend stukje water met golven en water dat 'alle' kanten op stroomt. Ideaal om je bootgevoel te verbeteren.

 Daar heeft de rivier meer verval (gaat steiler naar beneden) en stroomt het water duidelijk sneller. Daarbij ontstaan golven, 'keerwaters' waarbij het water stroomopwaarts stroomt en 'walsen' waarin een boot vast kan blijven zitten.

 

Dat zijn allemaal verschijnselen waar een wildwatervaarder mee te maken krijgt en waarvan hij gebruik moet maken om een wildwater rivier veilig te kunnen bevaren. Daarom is de Erft zo'n ideale rivier om te beginnen, je komt er alles van het wildwatervaren tegen maar tussendoor stukken rustig water waar je kunt uitblazen. Ook als je niet voor wildwater varen lid bent of wil worden, kun je op de erft "gedoseerd" meemaken wat wildwatervaren inhoudt. Dan lig je gewoon wat vaker te kijken i.p.v. te oefenen.

Prettige bijkomstigheid is de watertemperatuur, deze is aangenaam waardoor een zwempartij niet zo erg is.

Hoe gaat het vertrek en vervoer in zijn werk?

We verzamelen 's ochtends om 9.00 uur bij het clubhuis aan de Vossendijk.

Woensdagavond hebben we reeds bepaald wie er met de auto komen, of er een trailer mee gaat en hoeveel boten we daarnaast nog op het dak van de diverse auto's moeten vervoeren.

Ook hebben we woensdag reeds bepaald wie welke boot krijgt en welk clubmateriaal er mee moet.

Nadat alle mensen, boten en bagage over de auto's verdeeld zijn vertrekken we naar Neuss. We proberen alle auto's bij elkaar te houden, lukt dat niet, dan zie de route erft.

Vanaf het instappunt brengen de chauffeurs de auto naar het eindpunt en komen in een enkele auto terug. Deze auto halen we aan het einde van de tocht op. Voor het gemak zetten we deze keer een auto op de lunchplek. Je moet dus zorgen dat je lunchpakket in die auto zit.

Let op: De meest favoriete fout is het achterlaten van de droge kleding in de auto die terug komt naar het instappunt. Dan moet je dus op het eindpunt wachten totdat de chauffeurs die auto opgehaald hebben. Dat kan in totaal best een uur duren (kooouuuddd!). Zorg dus dat je droge spullen in een auto zitten die op het eindpunt staat.

Eenmaal weer alles bij elkaar op het eindpunt rijden we samen terug naar het clubhuis. Daar aangekomen (tussen 18.00 en 20.00 uur) is het spullen opruimen en de benzine afrekenen met de chauffeur waar je bij meegereden hebt. De chauffeur bepaalt hoeveel benzine/gas/diesel hij verreden heeft en wat iedere inzittende aan hem moet betalen.

Het varen

We varen in groepjes van 4 of 5 personen. Iedere groep krijgt een instructeur toegewezen. Deze instructeur verzorgt de lesgedeelte op wildwater. Het is namelijk de bedoeling om op deze dag de eerste beginselen van het wildwater varen bij te brengen zodat je goed kan beoordelen of je verder zou willen gaan in deze tak van sport. We proberen zoveel mogelijk mensen van gelijk niveau en met gelijke vaarwensen (van "rustig aan, niet te gek" tot "ik wil alles meemaken, ik ga ervoor!") bij elkaar in een groep te stoppen zodat iedereen op het door hem gewenste niveau door de rivier kan "dartelen".

Kijk voor meer informatie over wildwater varen:  wildwater, wat is dat?

Wat moet ik meenemen?

  • Paspoort, we varen in Duitsland. Eventueel wat Duitse marken, er zit een kroegje in de buurt van het uitstappunt (zijn we nog nooit binnen geweest, maar wat niet is, kan komen).

  • Lunchpakket. Er wordt een auto aangewezen als lunchauto. Deze zetten we op de lunchplek zodat we daar de lunchpakketten ter beschikking hebben. Denk er aan dat je veel energie verbruikt en dus goed moet eten!

  • Boot, peddel, spatzijl, zwemvest, helm als je die zelf al hebt, anders worden ze op de club aan je uitgereikt voor deze tocht. Is een van deze onderdelen bij het instappunt niet aanwezig, dan kun je niet mee varen. Zorg er dus voor dat je spullen in een auto mee gaan!

  • Gymschoenen die nat mogen worden. Surfschoentjes is nog beter. De bodem van de Erft is ongelijk en bezaaid met hoekige stenen. Moet je een keer zwemmen, dan zijn stevige zolen heel prettig.

  • Een wetsuit (Surfpak of long-john) is heel handig. Heb je die niet en kun je er niet een lenen of huren (woensdagavond even met de organisatie van de tocht overleggen!), dan is een regenbroek met daaronder korte broek of zwembroek het best.

  • Als onderkleding een isolatie shirtje of wollen trui (niet te dik). Eenmaal nat, houden deze de lichaamswarmte goed vast. Een katoenen T-shirt werkt absoluut niet. Eenmaal nat en koud, dan blijft katoen ook nat en koud!

  • Daar overheen een kanojack of, als je deze niet hebt (of niet kunt lenen) een regenjack met mouwen die strak om de polsen sluiten. Dan loopt het water tijdens peddelen niet zo snel naar binnen.

  • Brildragers een touwtje waarmee bril achter hoofd vastgemaakt kan worden, ga je een keer om dan raak je de bril niet kwijt.

  • Sportlenzen? Gewone lenzen willen onder water wel eens uit je ogen spoelen.

  • Vuilniszak om de natte spullen op de terugweg te vervoeren zonder dat de auto's gaan roesten.

Meer informatie:

Algemene informatie over het kennismakingsarrangement van de Batavier

wildwater route duitsland erft

organisatie tochten

Lees ook de tochtverslagen van onze andere uitstapjes naar de Erft in het archief

Menno