Woensdag 26 juli 2023
Groep Chateau Queyras& l'Ange Guardien
Waterstand: ca 30 cm, 4,8 m3/s
Vaarders: Gert, Cees, Daan, Bram, Bram 3 en Tom
Château Queyras
Rustdag tijdens de BASF en dus tijd voor de gevorderden om een eigen plan te trekken. Met z'n zessen gaan we naar de Guil om Chateau Queyras en l'Ange Guardien (Guardian Angel / Kloof Engelbewaarder) te varen. Voor de helft van de groep (Daan, Bram en Bram 3) wordt het een erst-befahrung en de ervaringen van afgelopen alpenweek (2 gevorderden zwemmers, 1 gebroken peddel en een heftige rolpoging) zorgen ervoor dat we met spanning bij de instap staan. De waterstand is echter de helft van wat het was tijdens Alpenweek en er schijnt een lekker zonnetje dus we hebben er ook wel erg veel zin in.
De kloof is gewoon één lange dendertrein van golven en walsen. Een prachtige kloof met steile hoge wanden en een kasteel daarbovenop. Mooier kan bijna niet. Lastige eraan is een passage in het begin van de kloof met als bijnaam de 'wc-pot'. Een smal stuk van ca 2 meter breed met 5 walsen/kussens achter elkaar die schuin op elkaar vallen. Daar overeind blijven is het devies omdat je vlak daarachter nog een passage hebt met een verval en lelijk keerwater waar je in kan blijven plakken.
We komen echter allemaal goed door deze twee passages heen. Cees en ik zitten in de boten met de kleinste achterpuntjes en wij worden allebei wel even op onze achterpunt gezet, maar gelukkig niet omgegooid. Bram 3 raakt bij de tweede passage nog wel even de wand van de kloof aan, maar verder geen problemen. Nu is de spanning eraf en varen we een stuk relaxter door het tweede deel van de kloof. Genieten van de mooie plek waar we zijn en nog een aantal mooie passages varen.
Reden voor mijn schrijven is niet omdat ik heb gezwommen, maar vanwege een afspraak met Bram dat als hij overeind de kloof door zou komen ik zou gaan schrijven (en omdat ik mijn EHBO setje was vergeten…).
Tom
L'Ange Guardian
Zoals Tom hierboven al omschreef was L'Ange Gaurdien een eerste afvaart voor mij. Na op een euforische golf te zitten omdat chateau Queras bij iedereen goed gegaan was vaarden wij 6-en verder de rivier af. De eerste paar honderd meter waren gemakkelijk en wij dobberden vrolijk achter elkaar aan.
Wat mij ontgaan was is dat L'Ange Gaurdien een traject is waar de Guil het grootste gedeelte door een kloof stroomt. Extra vet! En ook nog eens een prachtige omgeving. Iets wat breder dan het stuk hierboven, maar zeker niet minder mooi. Tom omschreef het traject als een: 'drop en pool'. En zo voelt het dan ook. Korte passages met onderin grote keerwaters om de rest weer te scouten.
Halverwege bij de eerste portage wordt er geluncht op de plek waarvan een Himalayastart gedaan kan worden. Na de lunch glijden we een voor een van de grote steen af terug het water in. Totdat Gert het goede idee heeft dat wij samen synchroon van de steen afglijden. Van beneden wordt er nog geroepen; wel hand in hand als jullie gaan! Kort hierna glijden we hand in hand van de steen af. Gert net wat eerder dan ik. En je raad het al: Gert belandt eerder in het water waarna ik en mijn boot boven op die van Gert belandden. Allebei rollen we weer overeind en zijn we weer een mooi verhaal rijker.
Een mooi verhaal is het zeker
Kort hierna ontstaat de situatie waardoor ik dit verslag nu zit te typen. Twee walsen achter elkaar met een slechte aanvaart waarvan de bovenste wals wat terugzuig kracht heeft. Na wat te twijfelen bij het scouten besluit ik hem te varen.
Aanvaart ging prima en de boof over de eerste wals ging ook redelijk. Wel wordt mijn achterpunt nog gegrepen en beland ik ondersteboven. Ik stroom ondersteboven richting Tom die klaarstaat met een werplijn. Ik kom bij dit proces ondersteboven op een steen te liggen en terugrollen lukt mij dan ook niet. Met de hulp van Tom kom ik weer boven en na een korte pauze vaar ik dan de tweede wals ook naar beneden.
Bram 3 zit weer rechtop
Ook op dit traject ook geen zwemmers maar wel een bijna zwemmer vandaar mijn verhaal :).
Bram 3
Midden Guil
Een andere groep had geen zin in het extreem gevorderde stuk en kozen voor de midden Guil van de tunnel naar beneden. Met een groepje van 7 vertrekken wij naar de tunnel toe. Na even te hebben gekeken kozen 4 personen om hem te varen de andere 3 kozen ervoor ietsje lager in te stappen. Ik stapte wel bij de tunnel in en dit ging zeer soepel de rest van de tocht ging ook heel soepel zonder enige problemen. Het ging zelf zo goed dat ik van Bas mocht vissen. Dit ging ook nog erg goed alleen op het allerlaatste moment net nadat we 1 passage hadden omgedragen waar ik nog flink twijfel had of ik het kon alleen vond ik het het risico niet waard om gepind te raken tegen de rots. Ik had nog een beetje teveel de laatste passage in mijn hoofd raak ik ongelukkig een steentje en deze gooit mij om ik probeerde nog wel mijn peddel klaar te leggen alleen kreeg ik een steen tegen mijn hoofd en vervolgens eentje tegen mijn schouder en toen trok ik mijn spatzeil los. Ik kreeg wel zelf alles aan de kant en ik zat ook vrij snel weer in de boot. Dit ging alleen zo snel dat ik was vergeten mijn dopje terug erop te zetten gelukkig waren wij al op het eind dus liep er geen water in mijn boot. Verder hebben we nog 1 schrijver die nog veel te vertellen heeft over haar ervaringen op de Guil.
Lucas
'Haar ervaringen' met de Guil waren twee zwempartijen tegenover de ene zwempartij van Lucas. Mijn energielevel was na een dag Ubaye niet heel erg hoog, maar kom op: het is de Midden-Guil!! Dit stuk stond hoog op mijn verlanglijst, dus toen Bas aankondigde dit op de 'rustdag' te gaan doen, heb ik me meteen aangemeld.
Bij de instap besloot ik 'verstandig' te doen door de tunnelpassage over te slaan om wat energie te sparen. Dus ben ik met een lijntje bij de tunnel gaan staan als back-up. Op wat spanning op sommige gezichten na, wordt deze prachtig gevaren door iedereen.
Ondertussen hebben Laura en Erwin hun boten en de mijne naar beneden gebracht bij de parkeerplaats na de tunnelpassage. We stappen in en varen als één groep na beneden.
Ergens in het beginstuk kom ik dwars op de stroming te liggen en beland ik op mijn kop. Boot en ik zijn binnen no-time aan de kant en na deze valse start gaan we rustig verder.
Een 'passage-zonder-naam' wordt van tevoren gescout omdat deze slecht zichtbaar is vanaf het water. Hij is goed over links te varen, maar eindigt met een dropje aan het einde. Dat dropje moet dan juist weer over rechts genomen worden. Bas, Lucas en Sanne varen hem rustig af en Lucas gaat met een lijntje klaar staan. Het is stenig, waardoor steunen soms flink nodig zijn. Echter op een begeven moment zak ik door mijn steun heen en ik beland op mijn kop. Met overal stenen was het al snel zwemmen. Geloof me, er zijn leukere stukken om te zwemmen… Lucas werpt me de lijn en daardoor kan ik het keerwater in komen. Mijn boot verdwijnt in de stroming met Bas en Sanne er achteraan.
Gezien ik niet het meest handige stuk had uitgekozen om te zwemmen, duurt het even voordat mijn bootje aan de kant is. Bas komt rustig terug omhoog lopen en neem de omgekeerde route terug naar mijn boot toe. Gezien mijn lege accu wordt besloten dat ik beter een stukje stroomafwaarts kan gaan instappen. De rest van de groep vaart rustig door.
Echter als Sanne en ik komen aanlopen staat de hele groep aan de kant om het 'rostblok-passage' te scouten. (Wie kan er een paar leuke namen verzinnen voor de passages in de Midden-Guil??? Hier ben ik echt niet creatief genoeg voor..) Veel kijken, veel wijzen, maar Bas is heel resoluut. Dit wordt niet gevaren… Risico-plezier balans stond naar de verkeerde zijde. Het duurt echter even voordat de gehele groep overtuigd is, aangezien ze stonden te lullen als een stel oude wijven. Behalve dat alle vrouwen al klaar stonden bij de waterkant om weer te vertrekken.... Het laatste stukje vaar ik achter Bas aan en daar worden we opgeschrikt door het gefluit van de andere vaargroep, die ons bovenaan staat op te wachten na hun eigen avonturen bij de kloof Engelenbewaarder.
Het duurt daarna nog even voordat de rest van de groep uiteindelijk bij het uitpunt is, maar daar weet Lucas alles van ;)
Annelie
Wie ligt hier op de kop?
Bijna uitstap, toch nog even zwemmen
Vaardagen BASF 2023: