Houtvlottocht Zweden 2003

 

groepsfoto

In 2003 kwam het er dan eindelijk van een houtvlot-tocht in zweden. Zelf van boomstammen een vlot bouwen en dan 7 dagen de rivier de Klaralven (schone rivier) afvaren. Het is prachtig, maar het is af en toe ook wel werken.

Via de veerboot Kiel – Oslo reisden wij naar de het landsdeel “Varmland” in Zweden. Wij moesten ons melden bij de outdoor-organisatie “Vildmark i Varmland” in “Gunnerud”. Dit ligt zo’n 75 km ten noorden van Karlstad. (www.vildmark.se) (kan via Buro Scandinavia)

Vildmark

Alles is hier goed geregeld. De avond voor vertrek krijg je instuctie; hoe bouw ik een vlot! De volgende ochtend vertrek je met een bus, nadat je je uitrusting hebt gekregen. Kaarten, beschrijvingen, kisten, schop en vuilniszakken enz. Als je wilt kun je zelfs voedselpakketten bestellen.

Instructie

Na een rit stroom op langs de rivier komen we op de bouwplaats. Een lang strand met stapels bomen. Sjouwen en sjorren maar. Na een uurtje of 6 zweten zitten de 2 vlotten in elkaar. 4 a 5 lagen balken kruislings op elkaar, tent erop, hangmat voor de liefhebbers en varen maar……………..

vlotten bouwen

De Klaralven is een sterk meanderende rivier met enorm veel zandafzetting. Je vindt er zandbanken en ondieptes maar het kan ook meters diep zijn.

In de binnenbochten vind je de meeste zandstranden. In de buitenbocht loopt de hoofdstroom en helaas ook keerstromen. Als je daar in komt kan het wel weer even duren voor je in de hoofdstroom verder gaat. Peddelen heeft weinig invloed. Onze oplossing; net voordat je de keerstroom in gaat de kant op (zwemmen) en met een touw het hele zaakje stroom af trekken. Je kan er zelfs handig in worden.

goede geul zoeken

Een dag aan boord bestaat uit van de natuur genieten, koffie zetten, eitje bakken, boekje lezen of spelletje doen, tukkie doen.

Landschap.

Zwemmen of vissen kan ook.

Maar soms, soms moet je duwen. Of om hem in de goede “geul” te krijgen, los te duwen, of het keerwater…..

Het blijft dus opletten dus. Ook overhangende bomen zijn geen pretje.

rust aan boord

 

Het gaat ook niet zo snel als een kano. En even een mooi kampeerplekje bezetten gaat ook niet altijd even gemakkelijk. Meestal zie je die aan de andere zijde!

Een extra kano kan hier mooie diensten leveren, als je een lange lijn hebt!

We hebben erg mooi weer gehad. In de loop van de middag een plekje zoeken, afmeren en de tent op zetten. Bij nood kun je zelfs aan boord slapen.

nachtrust aan boord

kampeerplek op zandbank

en mooi kampvuurtje maakt het kampement af.

En dan komt het einde in zicht. De laatste dag was met regen en tegenwind. Dan is het wel zwaar en behelpen. Dan nog “even” het vlot afbreken en we staren nog even met weemoed terug……………………….

vlotbalken drijven met de stroom mee

Tot “Glaskogen 2006”

Groetjes, Vera, Berdike, Jeroen en Edwin