Op 21 en 28 mei 2025 hebben 10 leden van de vlakwater/Waalvaardersgroep het Kanovaardigheid A examen afgelegd. Dit is een van de diploma’s van het Watersportverbond.
Een overzicht van de verschillende diploma’s van het Watersportverbond
Waar bij sommige clubs veel wordt gewerkt met deze diploma’s, is dat binnen NKSV de Batavier niet het geval. Dat wil niet zeggen dat we zomaar iedereen mee het water op nemen of als tochtleider aanstellen, want daar is weldegelijk een intern veiligheidsbeleid voor. Daarnaast hebben we verschillende mogelijkheden om binnen iedere discipline te groeien, waarbij de meer gevorderden de beginners opleiden.
Waarom dan nu toch een KVA-examen? Voor de vlakwater- en grootwatervaarders biedt zo’n diploma verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld om met andere Nederlandse clubs of organisaties mee te kunnen op tochten of deel te nemen aan cursussen (op binnenwater, grootwater of op zee). En aangezien deze zomer sommige clubleden een Vlieland-week op de planning hebben staan, vormde dat een mooie aanleiding om dit jaar in clubverband een KVA-examen te organiseren. Daarnaast is het een mooie stap richting verdere ontwikkeling binnen de club, en een kans om te onderzoeken of dit in de toekomst een vaste plek in ons aanbod kan krijgen.
Het KVA-examen bestaat uit een praktijk- en theoriegedeelte, en dient afgenomen te worden door een gediplomeerde instructeur van het Watersportverbond. Nine vond Nico Middelkoop bereid om daarvoor twee avonden onze club te bezoeken, samen met twee (aspirant)-examinatoren. Ter voorbereiding werden er intern lessen georganiseerd. David heeft maar liefst 12 lessen gegeven in de periode maart – mei dit jaar (waarvoor dank!). Gelukkig hadden we regelmatig mooi weer, want ook natte oefeningen hoorden erbij. Daarnaast bestudeerden we allemaal het KVA-cursusboek, waarin vaartechnieken, kajakeigenschappen en veiligheidsaspecten beschreven staan die we moesten kennen.
KVA-les op zaterdag 10 mei 2025; aanvang van de les met instructie van David
Beschrijving van de lage steun in het KVA-cursusboek
Op 21 mei 2025 vond de eerste examen-avond plaats. Met verschillende leuke oefeningen werden onze vaardigheden gepeild. Bijvoorbeeld remmen; vanuit een grote cirkel vaart steeds iemand met vaart naar het midden, remt, roept de naam van de volgende, en vaart achteruit terug. Ook de dynamische steun werd flink op de proef gesteld: al steunend moest je achterom kijken en met je andere hand zwaaien. Boogslagen werden getest door ons in cirkels of achtjes te laten varen. Ook wedstrijdjes werden niet geschuwd: zo moesten we in duo’s ons zo snel mogelijk zijwaarts verplaatsen (waarbij één persoon de wrik- of trek/snijd-slag gebruikt, terwijl de andere de boten parallel naast elkaar vasthoudt). Echt examineren zat er deze avond nog niet in; we kregen vooral nog volop tips en instructies. We eindigden met een nat pak, want als onderdeel van KVA moet je ook kunnen laten zien dat je onder water uit kan stappen, gered kan worden (d.w.z. instructies op kunnen volgen om weer terug in je boot te komen), 10 meter met boot en peddel naar de kant kan zwemmen en je boot kunt hozen.
Eerste KVA-examen avond (21 mei): instructie en zijwaarts verplaatsen
Eerste KVA-examen avond (21 mei): zwemmen en boot hozen
Eerste KVA-examen avond (21 mei): nabespreking na afloop in de loods
Op 28 mei vond de tweede examen-avond plaats. We startten met het praktijkgedeelte, waarbij door de examinatoren alle vaartechnieken aftekenden. We herhaalden verschillende oefeningen van de week ervoor. Extra aandacht werd besteed aan het achterstevenroer; we moesten met vaart en met een hoek van 45 graden op de steiger afvaren en dan op het laatste moment met het achterstevenroer draaien om parallel aan de steiger te komen. Ook voor de lage steun was een leuke oefening: peddel boven je hoofd houden, opkanten totdat je het kantelpunt van de boot voelt, en dan heel snel een lage steun inzetten en weer rechtop komen.
Tweede KVA-examen avond (28 mei)
Na het praktijkgedeelte volgende het theorie-examen. De studentenroeivereniging had een feestje, en overige clubleden zaten in de kantine, dus we zochten aan de achterkant van het clubgebouw een rustig plekje op.
Tweede KVA-examen avond (28 mei): het theorie-examen werd buiten afgelegd
Tweede KVA-examen avond (28 mei): een bedankje voor David, die vele lessen ter voorbereiding heeft gegeven
Uitslag: de meeste deelnemers hebben alle technieken succesvol laten zien en ontvangen binnenkort (digitaal) hun diploma. Een aantal technieken zullen deze zomer nog worden afgerond. Een tijdje later volgde ook de resultaten van het theorie-examen: iedereen is geslaagd!
Marlou