IJssel, Deventer, 20241027
De wintertijd is net ingegaan, maar het voelt meer als zomer als zes Batavieren, Dick, Els, Stefan, Eunike, Nico en Jenny richting Deventer gaan om van zonnige herfstkleuren en taferelen te genieten.
Bij de gasfabriek naast Deventer Kano Vereniging is voldoende parkeergelegenheid om daarvandaan ca. 140 meter naar de stijger te lopen waar het goed instappen is.
Met een fraai gezicht op Deventer verlaten we de club waar we tegen de stroming in richting Zutphen varen. Het is windstil en op enkele vissers en binnenvaartschepen na is het rustig op het water.
Onderweg zien we een paar leuke kleine strandjes die een fijne pauzeplek lijken. Maar we besluiten rustig verder langs de kabbelende kribben richting Ruïne De Nijenbeek te gaan.
Net daarvoor maakt de IJssel een kleine inham met een mini slalom parcours die Stefan en Nico met succes nemen.
De anderen besluiten om het zekere voor het onzekere te nemen en varen naar een uitstapplek met zicht op de ruine waar wij met z’n allen in het zonnetje lekker lunchen.
Net voor vertrek maken wij een praatje met een kanoër uit Zutphen die nog een stukje terug naar zijn club moet. Wij mogen met de stroming mee en een licht briesje richting Deventer varen. Dit gaat dusdanig snel dat sommigen nog even onder de brug richting haven doorgaan.
Al snel staan wij allemaal weer op het drogen bij de club. Hier komen wij een van de vriendelijke clubleden André tegen die bezig is met snoeien en andere klusjes. Hij opent de clubhuis voor het geval wij daar willen omkleden enz. en geeft ook nog een paar handige tips.
Blij met een paar leuke uurtjes op het water rijden we weer richting Nijmegen en huis.
Jenny
Weetjes Ruïne De Nijenbeek:
De Nijenbeek werd in de 13e eeuw gebouwd als Donjon (verdedigingsburcht), bestond toen uit een kasteel met voorburcht en van de 16e eeuw tot de 19e eeuw werd erin gewoond.
Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven.
De Nijenbeek is in 2015 en 2016 geconsolideerd. Dat wil zeggen: niet gerestaureerd maar bevroren in de tijd, met alle sporen van dat moment, inclusief de kogelgaten vanuit WO II.