Hoe vaak komt het niet voor dat je in het weekeinde maar n dag wildwater/rodeo wil of kan varen en dat je daarvoor niet helemaal naar de Ardennen of diep Duitsland in wilt rijden. De spoeling van interessant wildwater wordt dan dun. Hieronder een voorgekauwd alternatief die je op dat moment ter beschikking staat:

Spelen onder de brug op de Erft

Varen op de Erft bij Neuss in het Ruhr-gebied in Duitsland. Het is niet een van de schoonste gebieden in ons buurland maar in de laatste 2 jaar is er nog niemand ernstig ziek geworden en het lijkt zelfs schoner te worden.

Op de Erft zijn er drie alternatieven:

  • Een tocht maken met auto's op beginpunt en eindpunt. Je stapt dan in bij de Grandioze "kom ik er uit en zo ja, overeind?" speelwals van de Eppinghover mhle (anno 2002 duidelijk sterk afgevlakt en daardoor absoluut onschuldiger dan een aantal jaren terug, pas bij een peilschaal boven de 90 cm krijg je hier een echte speelwals). Uitstappunt is de Sporthafen Neuss aan de Rhein (Rijn voor intimi). Te nemen hindernissen annex speelplaatsen zijn die beroemde Hangwals en nog diverse surfgolven, zwanen, tolwaters, kantelgoten, botsrollers en meer van dat soort lekkers. Beginners kunnen hier perfect uit de voeten en ook gevorderden vinden altijd wel weer een nieuwe uitdaging (achteruit, ogen dicht, zonder peddel, of een combinantie daarvan).

  • Een tocht maken waarbij je bij de Gnadentaler Mhle (het wiesenwehr, voor rodeovaarders pas echt leuk vanaf 80 cm en 90 en hoger is helemaal top!) je boten aflaadt, de chauffeur zet de auto bij de sporthafen neer en komt hardlopend door het park terug (10 15 minuten). Je ontloopt de Zwaan en een leuke wals. Voor de rest is al het lekkers nog steeds aanwezig. Regelmatig weten een aantal Batavieren zich 3 uur lang op deze 2 kilometer bezig te houden.

Uitstappen in de sporthafen in Neuss

  • Je kun natuurlijk ook gewoon je auto bij de gnadenthaler Mhle op de parkeerplaats zetten, daar gaan varen in de wals en in de golf onder de brug stroomopwaarts. Zo kun je stevig oefenend makkelijk 3 tot 4 uur bezig blijven. Aan het einde van de dag stap je weer in de auto en rijdt naar huis. Tegenwoordig noemen ze dit Park and Play, uitgevonden door rodeovaarders die de godganse dag in een enkele wals blijven spelen en dus helemaal geen auto om hoeven te rijden.

Voor meer informatie, lees ook de tochtverslagen van onze uitstapjes naar de Erf in het wildwater archief of via de zoek functie.Waterstanden van de Erft op te vragen via de online peilschaal van de Erft bij Neubruck.

De Erft "gaat" altijd, er wordt altijd vanuit de bruinkoolmijnen voldoende grondwater afgevoerd via de Erft om deze bavaarbaar te maken. Voor de rodeo spots heb je echter meer water nodig. De wals onder de brug bij de Gnadentaler Mühle loopt pas vanaf 85 cm en tegen de meter wordt hij pas echt zuigend, daarboven zelfs TE zuigend.

Het Wiesenwehr (Eppinhover Mühle) gaat ook altijd maar pas vanaf 75 cm geen grond meer te voelen (met korte rodeoboot). 

Je kunt natuurlijk ook een dagprogramma naar de slalombaan van Hohen Limburg organiseren.

route naar de Erft