2 september was het Nijmeegse drakenboot festival. Vooraf popt er een app groep op en begint de traditionele pre-spam. Ik moet zeggen, ten opzichte van een Alpenweek app groep viel het mee, de meeste zaken gingen ergens over zoals inschrijfgelden, programma en techniek video's en team kleding.

Drakenboot varen is voor een Batavierse wildwatervaarder atypisch, met zeventien in een enkele boot en dan samenwerken van start tot finish, gaat dat wel lukken? Er doen ook poloers mee, maar dat zìjn eigenlijk afgevallen wildwatervaarders, dus dat zal wel niet veel beter gaan. Moeten we het dus van de vlakkies hebben vandaag, krampachtig houden we ons aan Stefan en Peter vast.

Hieronder een kort relaas met foto's. Helemaal onderaan de video van het evenement.

drakenboot2018 1

 Peter had het toch weer niet geheel begrepen en dacht dat hij zijn eigen boot mee moest nemen.  Ter plekke van de nood een deugd gemaakt, de boot fungeerde als boegbeeld, cameraboot en allround publiekstrekker. Top Peter!

drakenboot2018 1

 

drakenboot2018 1

 21 teams van 17+ vaarders verzamelen zich op de Lentse Warande, de 900 meter lange kade langs de nevengeul (Spiegelwaal) aan de Lentse kant. Doe daar de organisatie bij, de eettentjes, allerlei standjes en uiteraard de toeschouwers/bezoekers. Het was een gezellige bui onder een strakblauwe lucht en 25+ graden. 

drakenboot2018 1

drakenboot2018 1

Diverse oosterse elementen waren aanwezig, of deze het op de kop van de boot goed had gedaan weet ik niet, maar mooi was de voorstelling zeker.

drakenboot2018 1

Eenmaal compleet, bleken de instructie video's en de (toch) latent aanwezige geldingsdrang te culmineren in strak georkestreerde droog-peddel trainingen. Als enige aanwezige kanoclub begon het toch een beetje te kriebelen, we laten ons toch niet door het eerste de beste buurtteam eruit varen, dat zal ons toch niet gebeuren?

drakenboot2018 1

Ineke speelt al snel de strenge trommelares en Hannah (drakenboot wedstrijd ervaring) en Saskia (ex-NK raften) worden tot slagvrouwen gebombardeerd. Zij bepalen het slagritme en Inike brengt dat via de tamtam over naar de 16 man en vrouw daarachter).

drakenboot2018 1

De start wordt doorgesproken, 10 slagen (semi maximaal) hoog tempo om de boot op snelheid te brengen en daarna terug nemen naar een langzamer ritme met een langere slag. Om het geheel in een gezamelijke kadans te houden tellen we allemaal luid mee met de trommel, steeds van 1 tot 10. Dan moeten we op voor de eerste wedstrijd. Van de instap tot de start kunnen we oefenen en daarna moeten we aan de bak.

Heat 1

 • NKSV de Batavier
 • Groene Oever
 • Raad van Elfjes

drakenboot2018 1

Het invaren voelt goed.De stuurman, geleverd door de organisatie (ze willen die boten wel graag heel houden), legt alles van begin tot einde goed uit en enigzins blase horen we het geheel aan, ja hoor, we kunnen al kanoen, laat ons nou maar varen.... We oefenen een paar keer de start en voelt best goed, alsof we toch wel kunnen samenwerken, dat zal toch niet ?

De eerste heat gaan we er vol in, we hebben geen idee wat we moeten verwachten van de tegenstanders en er zijn maar 3 heats voordat je al een halve finale moet varen. We knallen over de baan van 500 meter en de tegenstanders liggen al snel op achterstand, met meeer dan een bootlengte voorsprong finishen we. Ik voel mijn onderarmen al, dat gaat lekker, misschien toch iets meer doseren  :)

Eenmaal aan de uitstap blijkt de tijdwaarneming het niet gedaan te hebben en kan het hele spel over. Die run voluit was dus helemaal voor niets.

We herhalen het geheel nog een keer met een vergelijkbaar resultaat, het wekelijks in de boot zitten betaalt zich toch wel uit. De tijd is 1:08:38, de Elfjes en de Groenen eindigen 7 seconden later. Dat voelt goed.

drakenboot2018 1

 Heat 2

 • 123 Machineverhuur
 • Nozem's
 • NKSV De Batavier 

drakenboot2018 1

Voor ons al de derde run, dus we zijn al redelijk ingevaren. Dat is te merken, de machine mannen en de nozems liggen toch weer een stukkie achter ons (resp. 4 en 14 seconden). Dit gaat lekker, worden we al overmoedig? Zeker als we horen dat de helve finale bepaalt wordt op basis van tijd, niet op basis van het resultaat in een heat. We hebben nu al de 2 snelste tijden (1:08 en 1:06) van allemaal en alleen de boegballen (Phocas roeiers) komen dicht in de buurt. Die halve finale zit dus wel snor. Ja hoor, we worden overmoedig.

 

Heat 3

 • Heren Roeigenootschap de Boegballen
 • NKSV de Batavier
 • Nijmegen Green Capital 

drakenboot2018 1

Vol vetrouwen nemen we onze rust

drakenboot2018 1

We poetsen de laatste grammen overtollig water uit de boot en verslaan de boegballen en het groen kapitaal. De race is echter close, misschien hadden we de eerste 3 runs toch wat beter moeten doseren toen we eenmaal royaal voorlagen. De tijden zijn 1:10.01 om 1:10.57 om 1:10.72. Allen binnen de seconde. Is dit dan de wakeup call, snel analyseren we en besluiten dat we halverwege verslapten en niet meer voluit mee telden met de slagvrouw. Dat zorgde toch voor ritme verstoringen waardoor we seconden langzamer waren dan de eerste 3 runs. Kat in het bakkie, kwestie van weer alert meetellen en gaan...

Halve finale

Nijmegen Green capital

NKSV de Batavier

Judo Tomoda

Raad van Elfjes

123 Machineverhuur

Heren Roeigenootschap de Boegballen

drakenboot2018 1

Omdat we met 20+ vaarders zijn kunnen we niet continu met dezelfde bemanning varen. Een paar zware gasten uit het midden (de middenmotor zullen we maar zeggen)nemen rust, vol vertrouwen dat dit wel even gewonnen wordt en dat zij dan weer fris de finale in kunnen gaan.

Al met al wisselen we voor de halve finale wel erg veel plaatsen en we moeten even aa ndeze nieuwe samenstelling wennen. Dat lukt niet geheel en de kadans wordt tijdens de run een paar keer verstoord. Meerennend naar de finishlijn is niet te bepalen wie er wint. Uiteindelijk blijken we met 2-honderdste seconde verslagen te zijn door Green capital, we zijn 2.5 seconden langzamer dan onze voorgaande run. 1:12 is zeker niet snel en die andere teams hebben dat ook al eerder gevaren. Als dit maar goed gaat...

Dan is de tweede halve finale met de andere drie boten. Het gaat om de snelste tijden, dus wie er wint is niet zo belangrijk, als ze maar niet te sneller dan wij zijn.

drakenboot2018 1

Gelukkig, we hebben de 2-e plek gehouden. Super close met 5 van de 6 boten allemaal in de 1:12. Moeten we de volgende keer toch even wat beter over nadenken... Als ik later naar de tijden kijk lijkt de Final toch nog wat anders bepaald te worden, de twee winners en de snelste 3-e tijd).

Finale

 • NKSV de Batavier
 • Green capital
 • Raad van Elfjes

Tijdens de finale staan we strak als snaartjes, DIT WILLEN WE WINNEN, is de boodschap. Is dit de Batavier, die nuchtere, als het niet vandaag is dan morgen, club die bij ieder spoor van competitie liefst gekke bekken gaat trekken en zeker niet al te fanatiek wil lijken? Dit is eng...

Vol concentratie oefenen we nog een paar starts en dan staan we klaar en GO.

drakenboot2018 1

1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, een, twee, drie, ... Ik tel mijn longen uit mijn lijf, halverwegen heb ik het gevoel dat er meer in zit en brul "HARDER"... Dat is de bekende mosterd want Hannah en Saskia hebben al een tandje bijgezet. We gaan voluit...

drakenboot2018 1

Het ritme is terug en de uitslag is als in de eerste 2 heats, met meer dan een boot voorsprong gaan we over de finish. Opluchting en blijdschap alom. Toch mooi de eer van de club hoog kunnen houden. Volgend jaar weer?

 

drakenboot2018 1

De prijzen zijn binnen

 

drakenboot2018 1

En het bleef nog lang onrustig...

drakenboot2018 1

drakenboot2018 1

Afsluitende BBQ

En uiteraard een filmpje van het geheel

Menno

 

Grolsch drakenboot festival:

https://www.grolschdrakenbootfestival.nl/

//www.grolschdrakenbootfestival-nijmegen.nl/nijmegen/

Uitslagen op //www.drakentijd.nl/#pagina-Nijmegen-race&race1=127

 

Drakenbootvaren, introductie en techniek:

https://youtu.be/-IL8bGKKICc

https://youtu.be/Uau86uJwQyU

https://www.youtube.com/watch?v=uqOxOjpiylM

https://www.youtube.com/watch?v=FhlVNUmDnqc