Wildwater varen voor beginners

Zaterdag 22 juni hebben Hein en Ineke een wildwater training georganiseerd voor ons als deelnemers aan de basiscursus.

Met een groep van 6 hebben we de boten in Nijmegen opgeladen en zijn we vertrokken met bestemming Neuss / Wiesenwehr.

alg basiscursus 201906 1

Aangekomen op de parkeerplaats wisten we direct dat hier wat te beleven was, overal om ons heen werden grote rubberboten opgeblazen en kregen deelnemers instructie om met een raft te varen.

Hein wist een mooie rustige plek waar wij de grond beginselen van het wildwater varen konden leren. We hebben kennis gemaakt met keerwaters, opkanten, traverseren en een hand vol kano gebaren. Na de eerste stroomversnellingen en zwempartij hebben we een mooi plekje opgezocht voor lunch.

Hier zijn Hester en Marcel met hun dochter Nora en zoon Pepijn onze groep komen versterken en hebben we een mooie tocht gemaakt langs spannende stroomversnellingen waar we al het geleerde in de praktijk konden brengen.

Ineke heeft haar rol als “visser” glansrijk ingevuld en mij en Andre uit het water gered als we waren omgegaan. Als ik weer bekomen was van de schrik was haar vraag “weet je ook wat er mis ging”

Onderweg hebben we heerlijke kersen gegeten die we vanuit de boot konden plukken. Aangekomen bij de Rijn hebben we in de haven nog lekker gezwommen.

We hebben het avontuur afgesloten met een heerlijke pizza, waarbij wij als groep het hele restaurant vulden.

Ik wil Hein, Ineke, Tanja, Ai-ling en André bedanken voor deze gezellige en leerzame dag.

Jon van H

Het dagje wildwater was dit jaar de afsluiter van de basiscursus. Traditiegetrouw zochten we de Erft op bij Neuss, een bescheiden riviertje, waar altijd water staat. Waar bij de spoorbrug boven het slalomparcours eerst rustig kennisgemaakt kan worden met stromend water.

alg basiscursus 201906 1

Dan even de adrenaline voor de beginners omhoog als ze onder de brug door over de golf het slalomparcours opvaren. En dan rustig op het parcours vanaf onder steeds iets hoger op oefenen met traverseren, opkanten en s-bochtjes. Ideaal om iedereen op eigen niveau het gevoel met het water te geven.

alg basiscursus 201906 1

Lunchen deden we bij de parkeerplaats, nadat iedereen over de wals gevaren was.

In de middag zijn we zonder al te veel spelen rustig de erft verder afgevaren naar de Rijn. Her en der was er een passage die het tochtje wat spannender maakte, maar daartussen ruime stukken rustig stromend water om bij te komen. Door een krib in de Rijn voeren we daarna de haven van Neuss binnen.

In zes weken tijd leerden de basiscursisten niet alleen de basistechnieken van het kanovaren. Maar ervoeren ze ook hoe het is om te vlakwatervaren, slalommen, kanopoloen en wildwatervaren.

Onder leiding van Hein en Paul als vaste instructeurs (dank heren!), versterkt door een aantal gastinstructeurs ontstond er al heel snel een heel enthousiaste groep cursisten, die niet alleen sprongen vooruit maakten op het water, maar net zo hard genoten met een drankje aan de bar.

Dit was weer een ontzettend geslaagde editie van de basiscursus waarbij we weer een heel aantal nieuwe leden op de club mogen verwelkomen! Gezellig!alg basiscursus 201906 1Ineke