Rodeovaren in Listrup, Duitsland

Zondag 26 aug 07

Vaarders:Arjan, Thomas en Harry (via kanoforum.nl)

Zie ook filmpje

Naar aanleiding van een post op kanoforum.nl zijn we zondag de golf gaan checken bij het Emswehr in Listrup. De waterstand zou ideaal zijn. We gaan eerst ff kijken. Het ziet er heftig uit, maar zo te zien spoelt ie goed door. Dus kleden we ons om en eerst stap ik in de boot en voor de zekerheid staat Arjan aan de kant met een werplijn. Ik vaar in, dit gaat supermakkelijk, en zit in de golf.

Hij plakt goed, en ik kom er toch ook makkelijk uit. Opnieuw vaar ik in en laat me omgaan. Direct spoel ik door. Ideaal dus. De uitstroom is krachtig en de overgang keermeer-hoofdstroom turbulent met paddos en kolken.

Surfers rechts van de golf zit eerst een vistrap, met gevaarlijke walsen erin.

Nog verder naar rechts zit over de hele verdere breedte een gevaarlijke stuw met meters terugloop. Flesjes die in die stuw gevangen zitten, verdwijnen onder water om pas na lange tijd weer boven te komen. Levensgevaarlijk dus.

We varen vanaf 11 uur, en front-, back- en side-surfen, spinnen en bouncen er op los. Arjan maakt ook wat blunts, ik maak een spontane 1e rodeorol en blijf in de Wolf (kicken), en wat mystery-moves :D Wel is de Wolf turbulent en heb je al je aandacht nodig, alleen al met gewoon surfen. Spinnen gaat als vanzelf, verticale moves is echter niet gelukt, hij gaat te snel en we krijgen de neus gewoonweg niet in de Wolf. We vermaken ons geweldig, en de tijd vliegt. Even voor 3-en arriveerd Thomas en ook hij gaat gelijk los.Tot nu toe hadden we de Wolf voor ons alleen, maar gelijk met Thomas arriveren er ook vier duitse vaarders. Zij pauzeren echter al weer vlot, des te meer speeltijd voor ons.

Dan, om 4 uur, arriveert de polizei. Natuurlijk hebben we de bordjes "Baden Verboten" gezien, maar we gaan toch niet zwemmen! :D En bij normale waterstand is zwemmen hier, ook links, dodelijk, maar dus niet vandaag. (wegens de hoge stand) Bij normale stand (onder 530) onstaat er voor de wolf een wals met dikke terugloop, tussen de stuw-muren in, die geen ontsnappingsmogelijkheid overlaat. De polizei weet dit ook, en roept ons naar de kant. Hij zegt meteen dat hij ziet dat we ervaring genoeg hebben, en dat vandaag de waterstand inderdaad ongevaarlijk is. We krijgen ook geen boete, maar hij moet ons wel waarschuwen en we moeten eruit. Echter, zegt de agent; Met een uurtje zijn we weer weg, dan kunnen jullie rustig weer je gang gaan :D Kein Probleem. Wij zijn al 5 uur aan 't knallen en besluiten dat we geen uur gaan wachten, en laten de duitse kayakkers achter, en kleden ons om en vertrekken. De hele dag prachtig weer gehad en de spot is relatief dichtbij en makkelijk te vinden.Topdag met hoofdletter "T".

Ideale stand: minimum 530 op peilschaal Greven, dit is echter een flink eind stroomop, dus altijd goed zelf de golf checken. Is die buiten de muren, zit je waarschijnlijk goed. Alles hoger dan 530 maakt de golf heftiger.

Houdt rekening met een vertraging eer het water van Greven bij Listrup is, de duitsers zeiden zelfs dat dat meer als een dag was! Als back-up zit er iets hogerop, bij Rheine, nog een spot.

Tomtom jezelf naar Listrup (niet listrup,denemarken :D ), bij Listrup ff opletten voor een kein weggetje rechtsaf, met een bordje "Emswehr". Parkeer bij het sluisje, steek die over en je ziet de golf.

!!! Let op: Hier varen is dus officieel nicht erlaubt, en bij foute waterstand gevaarlijk. Een goede stand komt meestal alleen soms in de winter voor.

Be Safe, Happy Boatin', Harry

 

P.S. Jahaaa Sven, Had je nou maar wel meegegaan :D