BASF Sort dag 1, Estaron- Llavorsi
Al vorig jaar hadden Marije en ik besloten dat als we corona technisch dit jaar weer een echte BASF mochten organiseren, dat we dit jaar weer naar de Durance zouden gaan. Corona bleek dit jaar geen spelbreker, maar toch moesten we na een tip van Menno om de waterstanden in het Durance gebied te checken last minute op zoek naar een back-up plan.
Er was afgelopen winter zo weinig sneeuw gevallen in de Franse Alpen dat de waterstand in de Guil en Ubaye begin juni al op de normale (lage) stand van half augustus stond. Uiteindelijk, in de BASF week gaf de peilschaal van de Guil 19cm aan en die van de Ubaye 5m3/sec (absolute minimum voor de Guil is 30cm en 30-35cm is een normale zomerwaterstand. Het absolute minimum voor de Ubaye is 8m3/sec, een normale zomerwaterstand is 9-11m3/sec).
Gelukkig was er in de Spaanse Pyreneen wel voldoende sneeuw gevallen en na een lokale check van de voorspelde waterlossingen voor de zomer was de keuze voor Sort als alternatief snel gemaakt.
Gelukkig schrok de verdere reisafstand niemand af en kwamen er op het laatste moment zelfs nog wat inschrijvingen bij. De teller stond uiteindelijk op 30 Batavieren. Zij druppelden vrijdag en zaterdag langzaam de camping binnen, het kamp breidde zich steeds verder uit en de eerste meters op het baantje bij de camping werden op zarterdag al gemaakt.
Rob heeft de slalomboot thuis gelaten, met een Inazone gaat het ook best goed
Abel maakt zijn eerste meters in een iets te grote Burn
Saskia amuseert zich in de Kingpin
Lucas bedwingt de WK freestyle golf bij een te lage waterstand om er te spelen
Die avond presentatie van de BASF T-shirts
En de eerste 30 personen maaltijd is een fiet
Omdat er best wat mensen waren die al langere tijd niet in de boot hadden gezeten was de keuze voor het 1-e dagtraject snel gemaakt. Een relatief makkelijk traject waar toch nog voldoende speelplekjes te vinden waren om de beginners en herintreders weer aan het stromende water te laten wennen en zo nodig uit te dagen door ze achteruit te laten traverseren en keerwaters te laten varen.
Instap bij bruggetje naar Estaron
Ondanks wat zwempartijtjes hebben zij grote stappen gemaakt en gezien het aantal gezichten met een grote glimlach erop hebben we meeste mensen zich prima vermaakt.
Sigi is best blij
Bram van oor tot oor
Femke haar eerste BASF meters, dat ging lang niet verkeerd
Bram en Abel vechten om de golf
Een klein detail was dat er wat mensen waren met opstart problemen waardoor we wat te laat op de camping vertrokken en dat we geen toestemming van de camping baas kregen om de auto’s op de camping bij het eind punt neer te zetten. Hierdoor duurder het omrijden een stuk langer dan verwacht en lagen groepjes 3, 4 en 5 pas op het water op het moment dat het water bij de instap al langzaam aan het zakken was. Dit ging tot ¾ van het traject goed, daarna werd het water wel heel dun en werd het voor ons in groepje 4 hard doorvaren om nog zonder al te veel stenen te raken en vast te lopen bij het eindpunt te komen. Dit is nog net gelukt, op naar dag 2!
Vaargast Daan kan uitstekend uit de voeten op een golf
Vaargast Mirko is op de eerste dag nog niet helemaal op zijn gemak, maar het gaat best goed
Elke geconcentreerd door de golven
Ps: op verzoek van Hester de reden waarom ik moet schrijven: ’s ochtends te druk zijn met controleren of iedereen wel luchtzakken in de boot had en zelf mijn spatzeil in de auto laten liggen en daar pas achter komen op het moment dat de auto net weg rijdt ;-)
Groeten Sanne
Sanne
ijsjes toe!
Vandaag is het een dag dat je met je superfun kunt varen. Dit bleek achteraf niet voor mij van toepassing. Het begon eigenlijk al snel na de instap waar we gingen traverseren, vooruit, achteruit en met de ogen dicht.
Jacques
Erwin
Bas
Marije
Mijn superfun was niet echt super fun, althans voor mij niet… Ik had moeite met de balans tussen naar voren en naar achter hangen. Te ver naar voren gaf water op mijn schepje en te ver naar achteren weer op mijn achterpunt… Uiteindelijk tijdens het achteruit invaren van een keerwater toch op mijn dak gegaan. Eén poging gedaan te rollen, maar kennelijk wilde ik tegen de wand rollen en dat gaat niet. Dus uitstappen, hozen en dus een schrijfactie… Het verdere traject ging wel goed maar de deuk zat er wel in. Morgen heul zeker weer zen in mn Zen!
Bram en Abel bij een van de laatste bochten
Patrick
Traject: brug richting Estaron tot de camping net boven Llavorsi, WW I+ met enkele passages 2
Water: 12,4 kuub (93 cm), lossing op de peilschaal Escalo van 08.30-12.30. Bij instap begon 11:45 water al weer langzaam te dalen (red: de daling op de peilschaal van Escalo zet pas 12:30 in, dus deze laatste observatie klopt waarschijnlijk niet).
De peilschalen Escalo en Collegats vind je in de River App (https://www.riverapp.net/en) welke absoluut de moeite waard is voor je Apple/Android telefoon.
De bron gegevens van peilschaal Escalo vind je terug op de hydrografische website van Spanje: http://www.saihebro.com/saihebro/index.php?url=/datos/ficha/estacion:A252&tipoestacion=A.
De peilschaal Collegats bevind zich aan het einde van het onderste traject, Je ziet die pas net voor 17:00 uur omhoog gaan. Deze peilschaal geeft dus vooral aan hoeveel water er "geweest" is. Dat was in dit geval 16 kuub. Bij Llavorsi zal er dus circa 15 kuub gestaan hebben. Dat zou betekenen dat er circa 3 kuub in Llavorsi bij komt uit de pijp bij de raftinstap (dat klopt met het beeld dat ik heb van die uitstroom op woensdag en donderdag).
De bron gegevens van peilschaal Collegats vind je terug op de hydrografische webstie van Spanje: http://www.saihebro.com/saihebro/index.php?url=/datos/ficha/estacion:A102.
Menno