Kijk ook de films.
Waterhoogte Nijmegen Haven: 1149-1152 cm
Gert:
Terwijl een groot deel van Nederland zich door Rijkswaterstaat gerust laat stellen dat onze dijken voorlopig echt niet gaan overstromen, kan de waterstand voor een select gezelschap niet snel genoeg stijgen. Dit licht asociale trekje is niet kenmerkend voor dit gezelschap; niet bang voor natte voeten en andere lichaamsdelen is eerder van toepassing.
Gelukkig betreft bovenstaande een dijkje dat speciaal is ontworpen om droge voeten te houden door over te stromen in de Spiegelwaal bij een waterstand die (nog) niet schadelijk is voor de rest van Nijmegen.
Al mijmerend hierover ben ik in de auto gestapt om dit natuurlijk fenomeen van dichtbij te gaan onderzoeken. De lichtborden flitsen me hun boodschap toe: ‘blijf thuis’. Past zo’n actie eigenlijk wel binnen de Coronarichtlijnen? Alleen met mijn kayak in de auto mijmer ik verder. 1,5 meter afstand houden lijkt me geen enkel probleem op de Spiegelwaal zelfs niet in een wals. Daarvoor hoef dus niet thuis te blijven. Het koude water en een wat roestige rol door gebrek aan oefening de laatste maanden misschien wel.
Die wals heeft door het wassende water inmiddels een serieuze omvang aangenomen. Ware het niet dat kaboutertjes (zonder angst voor natte voeten) op tijd enige obstakels om de palen op de dijk hebben gedrapeerd, dan zou het schier onmogelijk zijn om nog van onderaf de was in te varen.
Om 12 uur is de wals leeg, de enige kayaker die ik spotte was z’n boot net weer aan het inladen.
Geheel Coronaproof dus.
Anke’s begroeting rukt mij uit mijn glazige overpeinzingen. De gebruikelijke knuffel laten we achterwege. Tijd voor actie!
Ik besluit dat vandaag een mooie test is voor de latex sokken die ik aan mijn droogbroek heb gelijmd. Anke heeft de hare net gemold, dus we besluiten dat het geen zwemweer is.
De invaart bij de dikke paal is met deze waterstand praktisch onmogelijk; we komen niet over de golf heen die ons scheidt van de wals.
Bij de dunne paal is het makkelijker afhankelijk van de hoeveelheid paddestoelen. Ik overwin mijn schroom en duik enthousiast naar links de wals in. Stuiter aardig heen en weer, een eerste rommelige spin lukt zowaar. De tweede heeft een dramatischer effect, voor ik het weet lig ik om, knie onder m’n steun vandaan. De halfslachtige rolpoging heeft als enig effect dat ik in een oogwenk helemaal naast m’n boot drijf. Wel nuttig voor de droogbroektest. Gelukkig is Anke zo vriendelijk om mij incl. boot een lift te bieden naar een drogere plek. Over natte voeten gesproken, brrrr.
Zonder handschoenen en ego schud ik de kou en overbodige roest van me af; zoals de oude Chinezen al zeiden: “second run, double fun” (en zelfs toen al was er geen definitie Hoelang die eerste zou moeten zijn).
De wals blijkt rechts v.d. kleine paal een stukje aaibaarder. Inmiddels heeft Bjarne van kanovereniging Oss zich bij ons gevoegd en laat zien hoe het ook kan.
Anke surft als een bezetene en spint rondjes, alleen rechtsom. Linksom spoelt ze er steeds uit.
Mijn voorkeurskant is juist linksom, maar uitspoelen ligt op de loer.
Het steeds opnieuw op en invaren kost best wel energie en na een dik uur begint mijn batterijtje aardig te knipperen. Het enthousiasme is echter nog net groter, zeker met een laag zonnetje erbij.
Tegen de tijd dat ik me nog net met moeite weer rechtop weet te rollen is het voor mij klaar.
Ik neem afscheid van het inmiddels aardig in omvang toegenomen gezelschap.
Heerlijk zo’n middagje Coronatherapie op de Spiegelwaal.
Tenzij we zo’n waterstand ook in hoogzomer kunnen bestellen, verheug ik me nu al op de warme douche en kleedruimte die een clubhuis aan de Spiegelwaal gaat bieden.
Gert
Bram:
Vandaag was de Batavier goed vertegenwoordigd (in de vorm van individuele sporters uiteraard) in de spiegelgolf... ik telde er 12 op het water, en nog 4 ernaast...
Maar niet alleen op het water waren we goed te zien. Via het bestuur had Ineke TV Gelderland én De Gelderlander geregeld die ons kwamen interviewen. Bij de eerste was ondertekende ook onderdeel... gelukkig hadden ze de aanleiding waarom ik schrijf niet in het item opgenomen ;)
Het water stond iets hoger dan gisteren, wat vooral het invaren lastiger maakte. De conclusie was al dat de volgende keer de toevallig aanspoelende pallets best wel wat hoger mogen zijn! Alsnog was het goed te doen, al had je soms het juiste moment nodig.
De wals plakte voor mij mooi, precies genoeg om leuk in te spelen. Zeker sinds ik sinds gisteren (bedankt Menno!) eindelijk weet hoe je dat nou doet (én wat meer durf).
De samenvatting is: "stel, je ligt dwars in de wals, en je dreigt eruit gedrukt te worden, dan kan je (volledig tegen je gevoel in) met je peddel je achterkant terug in de wals stoppen met een duwslag (aan de kant waar het water naartoe gaat). Nog korter dus: stop je kont gewoon in dat gat! Je merkt dan dat je weer terug in de wals zakt (je boot is "smaller", dus je wordt minder weggeduwd). En als je dan bang bent dat je achterpuntje gepakt wordt kan je jezelf net op tijd weer gewoon met diezelfde peddel/boogslag weer dwarser draaien.
Ok, volgens Menno is dat les 2, les 1 was uberhaupt met een lage steun in dwars in die wals liggen, waar dat bij mij standaard een hoge steun is ;
Verder heb ik me gisteren en vandaag vermaakt met les 3: 180 graden flat-spin (met voorkant langs de kant waar het water vandaan komt zodat je in ieder geval nog kunt zien wat je doet, en niet zo hoeft na te denken over hoe en wanneer je opkant). Dat gaat al best redelijk..
Nu les 4 nog: 180 graden draaien met m'n achterkant richting waar het water vandaan komt. Gelukkig is de hoge waterstand er nog even.. Wat viel vandaag nog meer op:
- lekker weer! Zonnetje zelfs!
- Sophie die keistoer ook even de golf van het begin tot het eind kwam doorsurfen... en zich niet liet kisten door een zwempartij of 2
- Laura die ook niet te stoppen is en steeds relaxter de golf bedwingt
- Wessel weer mét peddel
- Batavieren die van heinde (achter Amsterdam) en verre (Twente) komen voor 'onze' golf
Bram
Extra drone beelden van Peter van der Heijden, uncut, als er een B4 op staat, dan zit het erin:
Groet, Menno