NU MET FILM.

John en Rien hopen de primeur te hebben het eerste echt wildwater weekeinde van het seizoen te hebben. Tot nu toe hebben de weergoden steeds niet thuis gegeven en hebben we slechts dagtrajecten op Erft, Holibo en de midden Rur kunnen varen.

De belangstelling lijkt groot te zijn, John presenteert een week vooraf al een lijst van 21 deelnemers waarbij nog aangetekend moet worden dat Cees F er nog niet op staat die by default na sluitingstijd aangeeft ook nog mee te gaan. 22 man mee op een beginners weekeinde, John en Rien zien het zitten maar maken zich wel zorgen over het niveau, het is een beginnersweekeinde maar er is geen beginner te bekennen. De extra oproep aan de beginners doet wonderen en spontaan zijn er ook twee beginners bij (Saskia en Menno), een soort herintreders, zullen we maar zeggen.

Maar een Batavieren tocht is geen Batavieren tocht als de geplande groep en/of route niet regelmatig wijzigt. Als puntje bij paaltje komt en de accommodatie reeds is geregeld, blijken er opeens flink wat afhakers te zijn de een zijn auto (we noemen geen namen omdat Patrick daar niet meer over wil praten) de ander zijn sportelleboog en meer van dat soort "excuses" .

We vertrekken met 14 of 15 Batavieren, niet iedereen komt direct, niet iedereen blijft de hele tijd en niet iedereen vaart, maar overall hebben we een stevige groep die het Gruppenhaus van Hans Vater in Oberbettingen gaan bevolken.

Conform strakke richtlijnen van de OSGF-John staat het hele team om 19:00 uur stipt voor het clubhuis. Zelfs Cees kondigt aan dat hij bijna op tijd gaat zijn (19:30) en komt op basis van die verlate tijd ook nog eens 5 minuten te vroeg, het moet niet gekker worden!

Echter, de OSGF is in geen velden of wegen te bekennen, de beginners worden zenuwachtig... Gaat het nog wel door?

Gelukkig, tegen half acht komt ook OSGF-John aankakken, wel nog net voor Cees. De mensen-, boten- en bagage-dans begint en om acht uur rijden we daadwerkelijk met 4 auto's afgeladen vol met mensen, boten, bagage en boodschappen naar Der Hans.

Vrijdagvond is het gezellig, de schoenen moeten uit bij de voordeur, in ruil krijg je vloerverwarming, die is top. Dit wil ik morgen ook in mijn boot, de ultieme beginnerswens.

Na een lekker ontbijt roept de OSGF dat we rond 10:30 uur mogelijk zouden willen vertrekken. Na een korte cursus führen wordt dit herroepen in "10:30 uur VERTREK!". Dat helpt, om  tien over tien zijn we klaar en weg. De Batavier blijft verbazen...

Menno

 

en als er dan gevaren word en niet gezwommen moeten er allerlei reden verzonnen worden om mensen te laten schrijven, en een vergeten loosdopje is dan zo iets.
rond een uur of 11 staan in elk geval een 15-tal Batavieren bij het instappunt van de kleine kyll.

ww lieser 20191130 18

Vertrek, mist en zon

Hier schijnt inmiddels de zon uitbundig, maar de mist zal steeds niet ver weg zijn.

ww lieser 20191130 18

Varen maar, het water begint al aardig te zakken. Recht tegen de zon in varen is een goed recept om flink wat stenen te raken, maar ik heb mijn oude reserve kajak bij me dus geen probleem.

ww lieser 20191130 18

Na een 500 meter komen we op de Lieser, iets meer water, hier en daar een speel plekje, prachtig weer en toch altijd weer een schitterende omgeving.

ww lieser 20191130 18

zoek Cees en gij vindt een speelplek. Of vice versa...

ww lieser 20191130 18

Steeds van een zonnig deel de schaduw weer in

ww lieser 20191130 18

Na  ca 8 km nog snel even lunchen in de zon, maar niet te lang, het vriest net niet maar gevoelsmatig wel.

Snel het water weer in, snel een foto maken van een loos dopje, ze draaien het dan wel heel sympathiek voor je dicht, en met een vette grijns wordt er gezegt, dat wordt schrijven!
Bij de volgende wegbrug nog even naar het "hans platenburg veldje" gekeken, iets met een 4 wiel drijf, een steile helling, een gezonde dosis overmoed en overschatting en, uiteindelijk de volgende ochtend, een tractor met lier die redding brengt.

ww lieser 20191130 18

De molen stuw

ww lieser 20191130 18

Het tweede stuk heeft iets meer speel plekken maar na de molenstuw komt er steeds meer mist opzetten en vertrekt de zon structureel achter de heuvels, dit geeft wel prachtige plaatjes, maar ook wel het idee dat we moeten door peddelen en sneller als gedacht is de tocht weer voorbij, bij de Alte Pleiner Mühle die helaas, wegens verbouwing, dicht was.

ww lieser 20191130 1

Marlou, net na het laatste kloofje voor de uitstap.

Hans


Zoals Hans al zei, er worden allerlei redenen gezocht om mensen toch een stukje te laten schrijven. Na een flink stuk peddelen komen we aan bij een boom waar we omheen moeten lopen. Bij de Vroemens gaat het uitstappen niet heel soepel (red: iets met heupen?) en er is ook zo'n gezegde "zo vader zo zoon" dus zoals mijn vader al vaker heeft gedaan gebeurde het bij mij ook. ik stap niet zo soepel uit en hup daar lig je ineens helemaal in het water. Een lekkere duik in het koude water is misschien niet heel verstandig met een temperatuur tegen nul, maar ja soms gebeuren die dingen.

ww lieser 20191130 18

Leuke plekjes in het tweede deel

ww lieser 20191130 18

 

ww lieser 20191130 18

Kloofje voor de uitstap

ww lieser 20191130 18

 

ww lieser 20191130 18

Verder ging het  allemaal goed en uiteindelijk helemaal koud uitgestapt op het eindpunt.

Lucas

 

Bij het opstappen, yep het is bijna Sinterklaas, die ik een Vroementje en zet pardoes mijn schoen, niet onder de schoorsteen maar op semi-stromend water. Niet zo'n handige plek voor een .... Piet!

John

 ww lieser 20191130 18

 

ww lieser 20191130 18

Die avond was het nog lang onrustig

 

traject Kleine Kyll vanaf wegbrug Manderscheid - Grosslittgen tot de (Alte) Pleiner Mühle

Waterstand: Pegel Plein: 80 cm dalend naar 77 cm (laag water dus)

Accomodatie: Gruppen Haus in Oberbettingen (goed vanaf 15 tot 30 personen)