Bekijk ook de film.

Na een stevig ontbijt, inpakken, uitzwaaien van Hester, Marcel, Pepijn en Nora en een ongevraagde "endreinigung" (want hier willen we wel graag een hele goede indruk achter laten, dit was echt een top huis) vertrekken we naar de Our, de non-derogatie vaarders aangevuld met Stephan doen vandaag de midden Lesse.

Uitstappunt voor ons is het instappunt van de non-derogatie vaarders de pont des Barbouillons tussen Redu en Daverdisse.

Ook hier wachten we nog met smart op stichtelijke woorden van een niet nader te benoemen zwemmer, maar de onderkant van zijn boot is ergens op de volgende foto's goed zichtbaar.

ww our 20200216 1

 Our begint smal en snel met veel overhangende takken

 

ww our 20200216 1

 Meer verboming dan verblokking op het eerste deel van de Our

 

ww our 20200216 1

 Bram op knuffel harhaling (zie boven Lesse 20200215)

 

ww our 20200216 1

  Enige echt verblokte passage, de Moulin d'Our (Sanne)

ww our 20200216 1

Moulin d'Our (Ineke)

ww our 20200216 1

 Uitstroom van het molen kanaal van Moulin d'Our

Gezellig met zijn allen lunchen op de oever. Met zo’n 14 graden en zelfs nog een flets zonnetje was het prima vertoeven, alhoewel er nog wat geklaagd werd over een ontbrekend picknick kleedje.. (tja Bram en Ineke, bíjna een perfect weekend!).

Na de lunch weer op pad. Best een uitdaging om alle bomen en takken te vermijden, maar er waren mooie keerwaters aan de kanten en ook achter keien midden op de rivier. Maar toen een lastig stukje! Bas ging voorop en gaf instructies: rechts langs een steen manoeuvreren om vervolgens meteen helemaal naar links het keerwater in te sturen. Want rechtdoor, midden in de stroming, stak een grote tak boven het water uit. Oké dacht ik, doen jullie het maar even voor jongens. Ietsje overmoedig ging ik er achteraan, maar die grote tak kwam toch wel erg snel dichtbij.. en toen.. op de kop! Maar gelukkig viste Bas me er snel weer uit en was het met zulke milde temperaturen niet de ergste dag om te zwemmen (maar toch wel fijn dat ik een wetsuit had kunnen lenen  - oh ja want die was ik vergeten in te pakken, nog een reden tot schrijven..).

Lekker doorgevaren op de Our; leuk ook om te zien dat iedereen een beetje zijn/haar eigen “vaar-stijl” heeft. Boy en John meestal rustig in het keerwater te vinden (en John soms met z’n kont in het water ipv in de boot ;p), Hein, Bas en Eva op de golven en Wessel al dan niet rechtop of ondersteboven in zijn boot. Maar we zouden niet al te lang blijven hangen overal want we wilden nog energie overhouden voor de speelgolven op de Lesse.

ww our 20200216 1

 Steeds een lekker zonnetje, wel lastig voor de camera

 

ww our 20200216 1

Van Our naar boven Lesse

 

ww our 20200216 1

Annelie in de eerste stroomversnelling op de boven Lesse (kan nog wat strakker bovenin)

 

ww our 20200216 1

Traverseren in de eerste stroomversnelling op de boven Lesse

 

Bij het voetgangersbruggetje hebben Hein en Bas zich goed vermaakt in de wals/golf en bij de dubbele trap op het eind troffen we het andere groepje weer.

ww our 20200216 1

Surfgolf in de een-na-laatste grote stroomversnelling

ww our 20200216 1

 Wessel onderzoekt het bodem profiel, daarna rolt hij netjes overeind (hij kan het dus wel).

ww our 20200216 1

Sanne haalt keerwater rechts (denk ik...)

De Batavieren helemaal in hun element: meerdere keren van de trap af en/of surfend de rivier over. Ook ik heb mijn boot nog een keertje omhoog gesleept om te proberen het keerwater rechts in het midden van de trap te pakken (yes, gelukt!).

ww our 20200216 1

 Bas komt nu ook van keerwater middenin links naar keerwater middenin rechts

ww our 20200216 1

 Eva uitvarend vanaf keerwater midden in de twee-traps Virée Jaiffe

ww our 20200216 1

Bram maakt het batterijtje helemaal leeg in de laatste speelwals, vlak voor de uitstap.

Langzaamaan werd het toch wel koud, dus groepje 1 ging vast verder en na nog een beetje heen en weer surfen dobberden wij er ook achteraan. Moe maar voldaan kwamen we aan bij het uitstappunt, de wegbrug tussen Redu en Daverdisse.

Daar kwamen we al snel de vaarders van de Midden-Lesse tegen, en na de gebruikelijke praktische perikelen (boot op welk dak? Tas in welke auto? Wie gaan Marjolein en Erwin halen in Rochefort? Oh en oeps Wessel had nog een tas in de auto liggen die was omrijden..) reden we weer richting NL. Onderweg nog een tussenstop in Visé bij de Italiaan (“Da Rino”). Aanrader; lekkere steenoven pizza’s en ondanks dat we met ‘n groep van 12 man kwamen aanwaaien stonden ze snel op tafel!

Zo dat was me het weekendje wel, volop genoten!

Marlou

 

 

Traject: Our vanaf Our tot in de boven Lesse, tot de wegbrug Redu - Daverdisse (de Pont des Barbouillons).

Waterstand: 79 cm (Peilschaal Our-Opont), licht dalend

Vaarders: 

Groepje 1: Menno, Saskia, Bram, Ineke, Annelie en Sanne
Groepje 2: Hein, Bas, Eva, Boy, John, Wessel en Marlou

 

Traject non derogatie: wegbrug Redu - Daverdisse (de Pont des Barbouillons) tot Chanly

Waterstand: geschat minder dan de maximale 14 m2 op de Brug bij Daverdisse (Peilschaal Resteigne, net stroomafwaarts van Chanly, stond op 20 m2, de Gembes levert daar 4.5 m2 aan bij en tussen instap en uitstap komt er een veelvoud van kleinere beekjes uit in de Lesse. Ik schat dat er tussen de 10 en 12 m2 liep bij pont des Barbouillons.

Vaarders: Sigi, Laura, Cees, Stephan, Erwin