Noorwegen impressies augustus 2005

Femund (Noorwegen)

Femunden is een van de grootste meren van Noorwegen. Het ligt plusminus 400 km ten Noorden van Oslo tegen de Zweedse grens. In de omgeving van dit meer zijn een aantal fraaie natuurgebieden en -reservaten.

Het Femund Canoe Camp www.femund-canoe-camp.com is een mooie uitvalsplaats voor tochten in de talrijke meren rondom Femunden.

Omdat het weer in de tijd dat we er waren tamelijk wisselvallig was (regelmatig buien, 5-7 graden ''s nachts en 9-15 overdag) hebben we met de kinderen helaas geen meerdaagse trektochten ondernomen.

Wel hebben we op het Gutullisjoen een fraaie dagtocht gemaakt kanoen en lopen (bestemming een zomerboerderij en de top van een lokale berg: Gutullivola. Ook en paar andere kleine meertjes waren de moeite waard.

Isteren

En op een mooie windstille avond hebben we een 10p Canadees geleend om aan de over van Femunden te eten en de zonsondergang te bekijken.

Wildwater: Glota

De Trysilselven, een rivier die zich goed leent voor een meerdaagse trektocht op stromend water, stroomt vanuit het Femund meer. Het bovenste traject van 3 km heeft een verval van 662 m => 645 m, in 6 stroomversnellingen variërend van 60 m tot 200 meter in lengte. Deze passage heet de Gloeta (eigenlijk met o en streepje er door). De invaart vanaf Femunden is de zwaarste: ww III+ bij de huidige waterstand, die redelijk lag was; nazomerpeil. Het is een grote keienpassage waar veel water over gaat.

Plm 40 m breed 3 m verval 200 m lang met enkele walsen, en nauwelijks keerwaters. We hebben hem gescout en besloten langs de linkeroever af te varen. Het was kort en heftig door hoge volume en verval was het lijn kiezen en in een keer afvaren. Kostte voor je gevoel minder dan 30 sec.

Na een paar 100 meter vlak en diep, de tweede en derde stroomversnelling. Deze waren wat minder heftig maar hadden vergelijkbaar karakter.

De vierde passage 2 m verval was de kortste, maar deze had een vieze wals midden in de hoofdstroom. Door de hoge stroomsnelheid was traverseren tricky zodat we besloten links vlak langs de wals af te varen. Volgens de theorie kun je dan goed steunen op het kussen, dat dan ommers in tegengestelde richting stroomt. Ook dit was een korte hevige ride. De laatste twee passages waren wat milder. Omdat we maar met zijn tweeën waren hebben we helaas geen foto's van de zwaarste passages... Martien heeft na deze trip de smaak weer te pakken en ik wil eigenlijk ook nog een keer....

 

Fjorden (Sogne) en Gletsjers (Jostedalsbreen)

Lustrafjord

Rijdend richting Sognefjord (onze tweede bestemming) kom je langs een aantal fraaie wildwater rivieren waaronder een van de beroemdste in Noorwegen de Sjoa. Helaas was mijn vaarmaatje niet meer aanwezig, hoewel, vele van deze rivieren zijn zodanig van volume dat ik wel twee keer achter het oor wil krabben voor ik er met mijn Drakkar Wheelboy vanaf zou gaan (een Noorse WW3 sloot kan heel intimiderend zijn!) Bijna alle rivieren vanuit de Jostedalsbreen en alle andere gletschers in de buurt hebben een enorme afvoer, grote bevaarbare stukken en ijzingwekkende watervallen, kloven etc.

Het Fjordengebied (en de aangrenzende Gletschers en hoogvlaktes) zijn geheel anders van karakter. Overal lopen grote hoeveelheden water uit de muur Ontzettende fraaie natuur.

Lustrafjord

In de Fjord (Lustrafjord) , bij Luster, hebben we Bruinvisen van nabij zijn zwemmen en peddelen op een Gletschermeer (Stygevattnet) met ijsschotsen op meer dan 1200 meter hoogte is een frisse maar zeer fraaie ervaring.

Stygevattnet

 

Groeten, Cees