Tijdens de Gennepermolen wedstrijd werd mij meerdere keren gevraagd waarom ik niet meedeed aan het NK, als ik zowel wildwatervaren als slalomvaren erg leuk vind. Hierop had ik niet direct een antwoord en na enig twijfelen heb ik me laten overhalen om mee te doen. Toen ik de week later tijdens het veiligheidsweekend de baan bij Mava zag, moest ik wel even slikken, de vervallen waren toch wel groter dan ik me kon herinneren van het veiligheidsweekend twee jaar eerder.

Maarten doet natuurlijk ook mee aan het NK. Voor elke vaarder moest ook een helper mee naar het NK om te helpen tellen, zowel onze nieuwste poortscheidsrechter Patrick als Annelie waren bereid om hiervoor mee te gaan. Nogmaals onze dank hiervoor!

sl nk mava 20151011 3

Lastig af poortje in het keerwater na de wals

sl nk mava 20151011 1

En na poortje 9 weer de hoofdstroom in, op naar 10

Het NK wordt op zondag gevaren, zaterdagmiddag is gelukkig voor mij nog mogelijkheid om te trainen op het parcours. Meedoen om de podiumplaatsen is voor mij niet haalbaar, hierdoor had ik voor mezelf het doel gesteld om geen vijftigers te varen. Het water blijkt een stuk lager te staan dan met het veiligheidsweekend, de keerwaters zijn hierdoor groter, maar de golventreinen zijn vervangen door twee stoppende walsen. Tijdens het trainen merk ik al snel dat ik een aantal alternatieve lijnen moet bedenken om alle poortjes te kunnen halen. Het trainen in het walsje van de Erft werpt voor mij wel zijn vruchten af. Bij het traverseren van poortje 15 naar 16 , die beiden direct achter het tweede verval hangen, beland ik met enige regelmaat onbedoeld side surfend in deze wals en ik vond het leuk om te merken dat ik inmiddels dan nog controle heb over de boot in plaats van direct om te liggen.

sl nk mava 20151011 5

De lastige 14-15-16 combinatie

sl nk mava 20151011 6

Niet to hoog, dan pakt de wals je, maar ook miet te laag want dan haal je 16 weer niet

Maarten, Patrick en Annelie gaan alleen zondag en missen daardoor een gezellige avond in het clubhuis van Mava met pizza en bier/cola. Zo rond 23.30 duik ik toch maar mijn tentje in.

sl nk mava 20151011 2

De volgende ochtend is het koud en het is even moet verzamelen om je om te kleden. Eenmaal op het water houdt de inspanning en de adrenaline je echter wel warm. Het water is nog wat verder gezakt, waardoor ook sommige toppers merken dat de wals weinig vergevingsgezind en goed stoppend is. Als je ook maar iets te dwars het tweede verval af gaat of als je niet voldoende opkantte of als je je rechter peddelblad niet snel genoeg in het water had, dan lag je om. Een combinatie van deze drie overkwam mij in mijn eerste run. Nadat ik zaterdag tijdens het trainen een keer in deze wals was gaan zwemmen, weigerde ik tijdens een wedstrijd uit te stappen. Je peddel diep steken om uit de wals te spoelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar nadat de wals mij eindelijk liet gaan kon ik gelukkig rollen. Eenmaal boven even oriƫnteren en diep ademhalen en weer langs diezelfde wals traverseren door poortje 15 naar poortje 16. Dit gaat gelukkig goed. Maar vrij lang onderwater hangen is niet goed voor je duurvermogen, de laatste paar poortjes is het harken naar de finish. Mijn doel is echter al wel gehaald, ik heb alle poortjes in de goede vaarrichting en in de juiste volgorde gevaren met als bonus slechts twee tikkers. De tijd zal ik maar niet vermelden.

sl nk mava 20151011 4

sl nk mava 20151011 7

Trainingsrun van Maarten, even oefenen op 14-15-16

Maarten heeft het hele jaar met de Holland Cup wedstrijden bij de senioren meegevaren. Bij de inschrijving voor het NK probeert hij nog of hij mee mag doen met de veteranen. Vanwege te goede prestaties bij de eerdere Holland Cup wedstrijden dit jaar wordt dit echter niet getolereerd, je start volgens het regelement in dezelfde klasse als tijdens de andere wedstrijden. Hij vaart een vrij nette eerste run, maar hij merkt wel dat hij het afgelopen jaar wat minder heeft getraind. De laatste poortjes gaan moeizaam vanwege de verzuring.

sl nk mava 20151011 8

9 af door het keerwater

sl nk mava 20151011 9

sl nk mava 20151011 10

14-15-16 op tempo door Maarten

De tweede run wil ik proberen om het poortje 9 (direct links naast het eerste verval) rechtstreeks te varen in plaats van er voorbij varen en via het keerwater weer omhoog voor poging twee. Het idee is goed, de uitvoering wat minder. Voor ik het weet lig ik weer onderste boven, een snelle rol zorgt echter amper voor tijdsverlies maar wel tot tikkers bij de volgende twee poortjes. De rest van de run, inclusief het tweede verval, gaat zoals gepland. Uiteindelijk ben ik in mijn tweede run ruim tien seconden sneller dan in mijn eerste run.

Maarten vaart in zijn tweede run een alles of niets poging. Dit gaat echter mis bij poortje 9 en moet net als ik omhoog varen door het keerwater om alsnog dit poortje te halen. Hij eindigt uiteindelijk 17 seconden achter de Nederlands kampioen bij de senioren en 17 seconden voor de Nederlands kampioen bij de veteranen.

sl nk mava 20151011 11

Patrick als poortscheidsrechter bij 14-15-16

Al met al vond ik het een hele leuke dag met een gezellige sfeer en uitdagend water. Het lijkt mij leuk om volgend jaar met een grote groep Batavieren naar Mava af te reizen. Met zaterdag oefenen zou een groot deel van de huidige slalomvaarders komend jaar mee kunnen varen. Marjolein en Annelie hebben al interesse, wie volgt?

Groeten Sanne