Een jaarlijks terugkomend vraagstuk, in de aanloop naar de alpenweek speuren naar water.De zwitserse website www.rivermap.ch geeft het totaal overzicht. Zie je veel kleuren, dan komt het goed :)

De mobiele versie van deze website (//www.rivermap.ch/mobile/index.html) bestaat ook, geeft echter een alfabetische lijst in plaats van een overzichtskaart.

Dit geeft dus het beeld van nu, vooruitkijken doe je op basis van deze huidige waterstanden, samen met het weer en sneeuwbericht.

De Sneeuwberichten (en eventueel de webcams als de sneeuwhoogte buiten het seizoen niet meer aangegeven staat) geven je inzicht hoeveel reserve water er nog ligt en wat er dus kan gebeuren als temperaturen duidelijk omhoog gaan. De waterstanden geven niet alleen aan of het traject nu bevaarbaar is, de grafieken achter de huidige stand geven een goed beeld of je in een opgaande lijn zit of dat het water al bijna weg is. Dat, uiteraard in combinatie met de weervoorspelling en het weer in de voorafgaande week of weken, geeft een goede indicatie of je de volgende week ook nog lekker kunt varen. Let wel, zonder extra rivier kennis gaat dit niet, je moet natuurlijk wel weten of een traject boven of onder een stuwmeer of waterafleiding zit.

Tip: Wil je een gevoel krijgen wat een bepaalde waterstand betekent, pak dan een van onze vaarverslagen en bekijk de waterstand van een rivier op een datum dat we er zelf gevaren hebben. Bekijk het verslag en de foto's en je weet wat zo'n waterstand dus betekent. Nog meer inzicht kun je krijgen door de historische sneeuwhoogten te vergelijken met historische peilschaal gegeven of webcam beelden van skigebieden in de brongebieden af te spelen,  zo geeft bergfex je de mogelijkheid om webcambeelden van de laatste 14 dagen met elkaar te vergelijken, dan weet je of en hoe hard de sneeuw wegdooit.

Zeealpen, Seealpen, Alpes Maritimes in Frankrijk

//nl.wikipedia.org/wiki/Zee-Alpen_(gebergte)

Traditioneel het meest warme gebied in het voorjaar. Hier begint de zomer vroeg. Het is echter geen hoog berggebied zoals de centralere Alpen en de totale sneeuwval in de winter kan tegenvallen. Om hier veel sneeuw te hebben moeten de buien vanuit het zuidwesten binnen komen, de Seealpen zijn dan de eerste bergrug die ze tegen komen.

dit is een klassiek uitwijkgebied als alle andere gebieden nog te koud zijn. Aansluitende vaargebieden (binnen een halve dag te bereiken, dus zonder verlies van een vaardag) zijn Sesia in Italie, Ligurische kust, Franse Alpen rondom de Durance en Centraal Massief.

Waterstanden

//www.eauxvives.org/fr/niveaux/en-direct, selecteer region PROVENCE-ALPES-CôTE D'AZUR.

Relevante waterstanden zijn de Esteron, Vesubie, Tinee en Var. De Esteron heeft de minst hoge bergen en relatief klein en laag stroom gebied. Gaat die sterk omhoog, dan is het of slecht weer of je zit midden in een temperatuurstijging terwijl er nog veel sneeuw ligt in de lage delen. De Var, Tinee en Vesubie hebben een veel groter en hoger stroomgebied terwijl de Tinee ook nog eens het het skigebied Isola 2000 in zijn brongebied heeft liggen

De boven Verdon heeft geen eigen peilschaal, als referentie wordt de Var peilschaal gebruikt. Vaak is het beter om naar de rest sneeuw in de skiegebieden (bijv. Foux d'Allos) te kijken in combinatie met de stijging van de temperaturen.

Zwitserse rivermap

Sneeuwberichten

Westalpen zuid via wepowder.nl  (Pra Loup, Foux d'Allos=Verdon, Valberg = Var, Auron=Tinee, Isola=Tinee en Vesubie)

Isola 2000 via www.sneeuwhoogte.nl (kijk naar de sneeuwhistorie hoeveel er aan het einde van het ski-seizoen lag) en/of via https://nl.bergfex.com/, https://wepowder.com/nl, https://www.sneeuwhoogten.nl/sneeuwhoogte/.

Weerbericht

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/alpes-maritimes/6 (het Alpes Maritimes gebied moet je hebben).

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/entrevaux/04320 (selecteer stad Entrevaux)

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Nizza (deze voorspelt 2 weken vooruit, voor wat het waard is).

Isel, Lienz in oost Tirol in Oostenrijk

Hoewel Oost Tirol, is dit eigenlijk gewoon het meest westelijke punt van Karinthie, bekend van Jorh Haider maar ook van zijn warmere en drogere klimaat dan de rest van Oostenrijk. De Isel en zijn zijrivieren komen uit het gletschergebied en voeren in de zomer veel water. Je kunt hier dus wel eens te vroeg zijn voor de bovenlopen vande Isel. De Drau en Lieser hebben wat eerder water maar dat is ook weer eerder laag. Uitwijk gebied is hier de Soca en eventueel het Salzkammergut (moeilijker).

Waterstanden

www.rivermap.ch

Sneeuwberichten

//www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/oostenrijk/oost%20tirol/lienz (Oost Tirol, Lienz, Groszglockner)

Weerberichten

//www.wetter.at/wetter/oesterreich/tirol/lienz/prognose/9-tage

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Lienz+DOWN (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Salza, Steyrmark in Oostenrijk

Meest oostelijke vaargebied in Oostenrijk. Wat minder hoge Alpen dus minder sneeuwreserve maar als het nog koud is in de hoge Alpen komt het water in dit gebied eerder los. Daarnaast is het Oostenrijk, dus traditioneel meer regen dan in de andere landen, toch heeft Steiermark, door zijn oostelijke ligging een redelijk goede zon reputatie. Uitwijk gebieden zijn de Isel rondom Lienz, de Soca in Slovenie of eventueel het Salzkammergut aan de andere kant van het Dachstein gebergte.

Waterstanden

Voor de Salza peilschaal Wildalpen, deze peilschaal heeft minmaal midden water nodig wil je de rivieren in de omgeving ook lekker kunnen varen)

Rivermap overzichtskaart

Sneeuwberichten

hochkar (bij Wildalpen) via wepowder.nl

Dachstein (let wel, dit is het gebied in de buurt, ligt echter niet in het brongebied van de Salza)

Weerberichten

Weerbericht Wildalpen 9 dagen vooruit

Soca

Relatief zuidelijk gebied met meer invloed van de Middelandse zee dan de hoge Alpen. Te laag water in het voorjaar komt nooit voor, het karst gesteente houdt het water lang vast en zorgt in het voorjaar voor gegarandeerde minimum waterstanden. Maar als het hier regent, dan gaat het hard en langdurig met hoogwater als gevolg.

Waterstanden

Soca, brug bij Zaga (30 m3 = midden water)

Rivermap overzichtskaart

Sneeuwberichten

//nl.snow-forecast.com/resorts/Kanin (direct boven Bovec)

Sella Nevea (in de buurt van de Passo Predil)

Weerberichten

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Bovec (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Meteoblue bovec 14 dagen vooruit (ook weer voor wat het waard is)

Inn, Landeck in Oostenrijk

Meest westelijk gebied van Oostenrijk met grote en typische sneeuw smelt en gletscher gevoedde rivieren (Otz, Inn, Sanna). Vaak nog koud en laag water in het voorjaar maar wel een royale keuze aan rivieren waar laag water juist betekent dat een doorsnee clubvaarder eindelijk eens een poging kan wagen. Uitwijk gebieden in Beieren (Garmisch-Partenkirchen)  en de Vorder en Hinterrhein in Zwitserland.

Waterstanden

www.rivermap.ch

Sneeuwberichten

//www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/oostenrijk/tirol/serfaus%20-%20fiss%20%E2%80%93%20ladis (maar legio andere gebieden te vinden zoals Kappl, Kaunertaler Gletscher, Hch Otz, Insbruck ski arena)

Weerberichten

//www.wetter.at/wetter/oesterreich/tirol/landeck/prognose/9-tage

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Landeck (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Vorder en Hinter Rhein in Zwitserland

De zwitserse Alpen zijn traditioneel iets later met het loslaten van het water, het ligt wat hoger en de temperatuur moet wat verder omhoog in het voorjaar. 

Waterstanden

Overzichtskaart Zwitserland met waterstanden, trajecten en moeilijkheidsgraden

Vorder Rhein betrouwbaar midden water is voor een Alpenweek hier vereist

Glenner moet stabiel boven minimum staan

Landquart, komt van Davos, dus veel sneeuw hierboven

Sneeuwberichten

Davos-Kloster via Sneeuwhoogte.nl

Weerberichten

//www.wetter.ch/region.asp?bulletin=GRAUBUENDEN&CONTINENT=Europa&COUNTRY=Schweiz

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Ilanz (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Berner Oberland bij de Thunersee in Zwitserland

 De zwitserse Alpen zijn traditioneel iets later met het loslaten van het water, het ligt wat hoger en de temperatuur moet dus wat verder omhoog in het voorjaar. Een deel van de rivieren komt wel van de lagere voor Alpen in het Berner Oberland (Simme, Sense, Emme). Die bieden echter te weinig voor een week plezier. Dus dan moeten de hoger gelegen rivieren Engstlige, Kander en Lutschine ook lopen. De Saane zit er tussenin, die loopt altijd ;)

Waterstanden

Overzichtskaart Zwitserland met waterstanden, trajecten en moeilijkheidsgraden

Sneeuwberichten

//www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/zwitserland/berner%20oberland (zoek maar uit, Jungfrau = Lutschine, Adelboden = Engstlige, Kandersteg = ...., Gstaad = Saane)

Weerberichten

//www.wetter.ch/region.asp?bulletin=BERN-FRIBOURG

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Lauterbrunnen (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Centraal massief, Cevennen, Ardeche in Frankrijk

Een traditioneel wensgebied waar tijdens de Alpenweek bijna nooit water is. Het centraal massief is maximaal 1700 meter hoog. Er valt wel sneeuw, maar dat is in de late winter bijna altijd al weg. Je moet het hier hebben van, vanuit het zuidwesten, binnentrekkende fronten die als eerste het Centraal Massief tegen komen en daar hun lading loslaten. Een regen gebied dus. Je moet hietr dus eerst een week serieus slecht weer hebben en dan een week lekker weer. Zoals gezegd, een wensgebied dus ;) Uitwijk gebieden zijn de Jura, Durance en Zeealpen.

Waterstanden

//www.eauxvives.org/fr/niveaux/en-direct, selecteer region Auvergne-Rhone-Alpes en kijk naar de Ardeche, de Baume en de Chassezac dit is de indicatie voor het noordelijke en oostelijke deel. Selecteer region Occitanie en kijk naar de Tarn, Tarnon, Ceze, Dourbie, de Gardon's dit is het zuidelijke deel van het Centraal Massief.

Overzicht via Zwitserse Rivermap.ch

Sneeuwberichten

Geen

Weerberichten

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/ardeche/7  (noordelijk en midden)

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/lozere/48 (zuidelijk)

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Aubenas (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is).

Durance bij Guillestre in de Franse Alpen

Voor de zomer een van de grootste en meest water en zon zekere gebieden van de Alpen. Door zijn hoge ligging heb je hier wel hogere temperaturen nodig om in het voorjaar al voldoende water te krijgen. Natuurlijk uitwijkgebied is de Zeealpen.

Waterstanden

www.rivermap.ch

//www.rdbrmc.com/hydroreel2/station.php?codestation=778 (zelfde station La Clapiere in Embrun maar dan de echte bron)

https://www.queyraft.com/riviere/# (handmatig bijgehouden waterstanden van de Guil, zie recente verslagen van de Guil voor referenties)

Sneeuwberichten

//www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/frankrijk/alpes%20du%20sud (La Grave en Serre Chevalier = Guisane en Durance, Puy Saint Vincent = Gyronde, La Foret Blanche = Guil)

Weerberichten

/https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/hautes-alpes/5

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Guillestre (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Garmisch Partenkirchen in Duitsland

Een relatief klein gebied wat goed te combineren is met het gebied rondom Landeck en de daar tussenin liggende Lech. In het voorjaar relatief nat maar toch is het water vaak snel weg door de lage ligging. Uitwijk gebied is de Inn rondom Landeck.

Waterstanden

www.rivermap.ch

Sneeuwberichten

//www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/duitsland/alpen/grainau%20-%20zugspitze 

Weerberichten

//www.wetter.de/deutschland/wetter-karte-bayern-c49p9.html

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Garmisch-Partenkirchen (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Jura

Een klassiek niet gewenst gebied door zijn slecht weer reputatie:  "in de Jura regent het altijd".  Misschien waar, maar die regen zorgt dan wel weer voor bevaarbare rivieren. Van de sneeuw moet je het in de Jura niet hebben, daarvoor ligt het toch te laag. Uitwijk gebied is de Durance in de Franse Alpen met Sault-Brenaz slalombaan als tussenstop..

Waterstanden

//www.eauxvives.org/fr/niveaux/en-direct. Kijk naar de Valserine en Semine in de zuidelijke Jura (gebied Rhone Alpes) en naar de Doubs, Loue, Saine, Bienne en de Ain in de noordelijke Jura (gebied Bourgogne-Franche-Comté)

www.rivermap.ch

Sneeuwberichten

//www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/frankrijk/jura (kies webcam om te zien of er nog rest sneeuw ligt) 

Weerberichten

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/doubs/25 (noordelijke deel)

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/jura/39 (midden en zuidelijke deel)

Inn kloven in het Engadin in Zwitserland

Deze is niet voor een Alpenweek eind April. Dit ligt te hoog (dus nog koud) en is te moeilijk (WW III-V). Maar altijd leuk om vanuit de Vorder Rhein of vanuit Landeck een dagje een uitstap te maken naar dit gebied. 

Waterstanden

Overzichtskaart Zwitserland met waterstanden, trajecten en moeilijkheidsgraden

Sneeuwberichten

 //www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/zwitserland/graub%C3%BCnden/sankt%20moritz. In april ligt er in Sankt Moritz gewoon nog sneeuw hoor.

Weerberichten

//www.wetter.ch/ (Kies Sankt Moritz, dat is het hoogste gebied, de rivier trajecten liggen een paar honderd meter lager)

Het weer in Scuol, centraal gelegen in het gebied.

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Scuol (2 weken vooruit voorspelling, voor wat het waard is)

Dora Baltea in Italie

Het gebied aan de "achterkant"  van de Mont Blanc. Een typisch Gletschergebied dus, te moelijk voor een Alpenweek en nog veel te koud in April. Kom hier hartje zomer terug en je kunt je hart ophalen aan steile gletscher rivieren. Wat lager in het Dora Baltea dal komen wel zijrivieren die in Mei goed water hebben, maar dat is weer toetjes varen klasse IV en meer. 

Waterstanden

www.rivermap.ch

Dora Baltea Pre-Saint-Didier

Grand Eyvia (komt uit Gran Paradiso, direct van de gletschers boven Cogne, super uitzicht daar :))

Ayasse (steile zijrivier in lagere deel)

Lys (zij rivier in lagere deel)

Stura di Lanzo (helemaal aan de onderkant van het Gran Paradiso, dit is eigenlijk Piemonte gebied)

 //www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/itali%C3%AB/aosta (zoek er maar eentje uit, sneeuw zie je altijd tot ver in mei)

Weerberichten

//www.ilmeteo.it/Valle+d%27Aosta 

Tessin in Zwitserland en Italie

 Een nog onontdekt gebied voor de alpenweek. Hier worden altijd alleen maar de steile beken gevaren, meestal rondom pinksteren. Vanuit de Vorder Rhein zou je hier een dagtrip kunnen maken naar bijvoorbeeld de Moesa. Je zit hier aan de zuidkant van de Alpen en in april kan het hier al heel aangenaam zijn, zo dichtbij het Lago Maggiore. Het is Zwitserland, maar het voelt als Italie.

Waterstanden

Overzichtskaart Zwitserland met waterstanden, trajecten en moeilijkheidsgraden

Sneeuwberichten

Nee, ski gebieden zitten er niet in dit deel van de zuid alpen. 

Weerberichten

//www.wetter.ch/region.asp?bulletin=SUEDEN&COUNTRY=Schweiz

//www.ilmeteo.it/meteo-europa/Locarno 

Sesia, Piemonte in Italie

Je zit hier in de zuid Alpen, toch is het gebied zo groen als gras. Het regent aan de zuidkant van de Monte Rosa geregeld en stevig. Dit gebied heeft dan ook vaak mooi water. Het is echter wel moeilijk, met uitzondering van de beneden Sesia eigenlijk geen beginners trajecten in het voorjaar. Het is echter een speeltuin voor als je echte steile rivieren wilt varne met watervallen en meer lekkers.

Waterstanden

Sesia via //www.ckfiumi.net/idrometri/#piemont

www.rivermap.ch

Sneeuwberichten

Monte Rosa skigebied (Alagna ligt aan de bovenloop vande Sesia)

Weerberichten

//www.ilmeteo.it/meteo/Campertogno in het hart van het gebied

Noordelijkste Alpen

Rondom het meer van Annecy zijn  er een aantal interessante rivieren te vinden zoals Chéran, Fier, Giffre en Dranse. Of dat genoeg is voor een basiskamp van een week is nog onduidelijk, maar mogelijk een doorreisgebied van of naar het zuiden, of een combinatiegebied met de Jura.

www.rivermap.org