De Ed’s en Willem’s Bever

Velen van ons weten als je iets aangeschaft hebt dat je dat moet onderhouden. Zo gaat dat ook bij het clubgebouw van de Batavier. Je bent lid van de club en er zijn klussen die gedaan moeten worden. En er zijn leden die met hamer-beitel-en waterpomptang en met een goed humeur gaan klussen.

Het plaatsen van de brandslang: voor de plaats zijn we bij Coen Graven (brandweerman) te rade gegaan en dat is uiteindelijk is het halletje bij de deur geworden. Na het opnemen van de benodigde materialen is eerst gezocht of er hier en daar nog iets lag wat bruikbaar was. Bij het aanleggen is gebruik gemaakt van koperen pijp van Ø 22 mm., welke nog op zolder lag evenals de knelkoppelingen. De toevoerleiding is rechtstreeks aan de inkomende waterleiding aangesloten.

De bar was enige tijd geleden al netjes geschilderd, maar ‘onder de gordel’ werd dat snel weer beschadigd door schoenen e.d. Voor schutbordmateriaal was al gezorgd (laminaat), maar nu nog effe ertegenaan kitten. De eiken bovenkant was aardig, maar de donkerbruine achterkant oogde beter en was minder kwetsbaar. Van het restant konden we tevens een spatscherm plaatsen bij de wasbak in de loods.

Ook het plaatsen van een boiler boven de afwasbak in de loods om boten, maar ook het keukenmateriaal en de kisten schoon te kunnen maken. De tamtam deed zijn werk en in korte tijd werd een elektrische boiler aangeboden door Johan Snaar, deze was overbodig door een verbouwing. 

Na montage van de boiler en overdrukventiel in de toevoerleiding (deze is nodig om de overdruk door warm water niet terug te drukken in de waterleiding, maar af te voeren naar het riool). Voor deze boiler werd een tijdklok geïnstalleerd en voor de winter een vorstbeveiliging. De boiler moet zo dus op woensdagmiddag aanspringen (opwarmen) en ’s avonds laat weer uit. Ook moet ie aanslaan wanneer het in de loods kouder wordt dan 5 graden (vorstbeveiliging). De componenten hadden Dennis Eikmans en Peter van de Heijden nog liggen, Pieter Keultjes leverde een waterdichte schakelkast, Hans heeft alles ingebouwd en tenslotte heeft Pieter de laatste hand gelegd aan installatie.

Tenslotte is op een clubavond de elektrische installatie getest, de stekker in de wandcontactdoos en pets: het clubgebouw zat in het donker, wat nu? Waxinelichtjes brachten uitkomst. Op de tast naar de meterkast om de zekering te vervangen en pats: daar ging ie weer! Na de schakelkast te hebben gecontroleerd bleek alles goed aangesloten te zijn.

De boiler moest de oorzaak zijn. En jawel het bakje onderaan de boiler stond vol met water, de aansluitingen van de verwarmingselementen kwamen in contact met het water, zodoende werd kortsluiting gemaakt dit kwam door de pakking die lekte, na het aandraaien van  de moeren van de afsluitdeksel is het euvel verholpen.

En plots gaat dan de koelkast in de barruimte fors lawaai maken. Vervelend, zeker met de seizoensopening in aantocht. John Vroemen keek eens lief rond of we toevallig…… Na onderzoek bleek het aandrijfrubber van de ventilator versleten. Jan repareerde dat met een kit, maar bij plaatsing terug werden we door Menno betrapt tijdens die opening. Zie de foto bij een eerder artikel.

Dan brandt plotseling de electrische schakelleiding van een van de buitenlampen door. Rook uit de meterkast en onrust op de vijver. Arrangement in volle uitvoering, dus precies op het verkeerde moment (dat zul je altijd zien!). Ook nog 380 volt, dus geen huis-tuin-keuken klus. Gelukkig kon Dennis binnen een half uur op het clubhuis zijn, maar hij is dan ook een flink deel van de avond bezig geweest.

Zijn er meer mensen die redelijk handig zijn en af en toe willen helpen met een klusje in/om het clubhuis, meld dat dan even bij het bestuur en ondergetekenden. Binnenkort willen we de kleedruimte in eigen beheer gaan uitbouwen, dus alle hulp is welkom!

Jan Bultje en Hans Platenburg