Gpwie.? Oh, GPS oftewel Global Positioning System. Die manier om nog steeds even vaak verkeerd te rijden (de verkeerde kant opvaren met wildwatervaren zal niet zo snel gebeuren) of te wandelen maar nu weet je tenminste zeker dat je de weg kwijt bent. Afhankelijk van het GPS systeem dat je hebt kan je op de ingebouwde kaart nog de goede weg opzoeken.
Na dit gebazel even serieus: het is een "hebbedingetje" met wel hele leuke kanten. Wat doet een GPS systeem? Boven de aarde draaien een aantal satellieten rond die signalen uitzenden die opgepakt worden door de GPS ontvanger. De ontvanger kan met behulp van 3 of meer signalen (van de satellieten) berekenen waar de ontvanger zich bevind. Dit geheel onafhankelijk van waar je bent; op de noord of zuidpool, midden op zee of hoog in de bergen of rondwandelen in je (meer als 5 meter grote) tuin, het maakt niet uit.
De te halen nauwkeurigheid is onvoorstelbaar; met de nieuwste systemen met WAAS (de naam doet anders vermoeden.) kun je op 3 m nauwkeurig je plaats bepalen. Naast je plaatsbepaling krijg je ook een redelijke indicatie van de hoogte waarop je je bevind. De wat uitgebreidere systemen hebben tegenwoordig allemaal een vorm van een kaart ingebouwd. Hierop kun je al bewegende zien waar jij je bevind op de kaart. Dit soort kaarten kun je laden in het (al of niet uitbreidbare) geheugen van de GPS. GPS systemen zijn er in uitgebreide vorm als complete navigatie systemen voor in auto's vliegtuig of boot maar er zijn ook de minder uitgebreide systemen die je zo in je rugzak (190 gram) stopt waar ook een gedetailleerde kaart inzit. Het laatste nieuwtje is een telefoon met ingebouwde GPS, maar ook voor "palmtops" zijn er GPS uitbreidingen.
Wat kun je hier nou mee? Zoals al aangegeven je kan prima zien dat je de weg kwijtbent cq verkeerd bent gereden. Al werkende ermee zul je merken dat je steeds minder vaak de verkeerde kant opgaat. De, exact dezelfde, weg terug vinden is kinderspel (als je reserve batterijen maar niet vergeet!). Je kan er dus ook heel precies mee aangeven waar je ergens moet zijn of waar ergens iets zich bevindt.
Wat is er lastig aan? De batterijen kunnen opraken zoals bij alle elektronische speeltjes, reserve meenemen dus als het echt noodzakelijk is (je hebt ook al zonnecelladers die je oplaadbare batterijen voeren). Achter dit soort elektronische zaken zitten redelijk uitgebreide software programma's. Je kan er dus heel veel mee maar je moet er wel tijd insteken om het je eigen te maken (is wel leuk). Alleen een GPS is (tot op dit moment nog) geen vervanging van een kaart maar met wat behendigheid met een GPS heb je die bijna niet meer nodig (uiteraard moet er dan wel een kaart in de GPS zitten van het gebied waar je naar toe wil).
Wat kunnen we er mee bij de Batavier? Zoals al gebleken is verkeerd rijden dus. Maar er kan meer; aan het eind van dit verhaal staat een lijst met waypoints. Dit zijn exacte plaatsbepalingen van iets, en dit iets zijn in ons geval oa instapplaatsen, winkels en het clubhuis. Met die waypoints kan een GPS bezitter precies de weg vinden naar het aangegeven waypoint. Het is dus een soort adres, dit adres zet je in de GPS en dan zal de GPS aangeven in welke richting je dient te gaan. Dit kan bijvoorbeeld aangegeven worden met een vriendelijke stem die je naar je eindbestemming loodst bij de alleruitgebreidste systemen zoals die in auto's ingebouwd kunnen worden. Minder duur (vanaf Euro 200,=) zie je alleen op je scherm welke kant je opmoet. Veel GPS systemen hebben tegenwoordig een ingebouwde kaart die je kan gebruiken om te zien waar je uiteindelijk moet zijn. Al rijdende zie je waar je je bevindt en wat je tijd tot je doelbestemming is.
Lijst met bekende waypoints
Joost van Haaren