Sjaschlik

Sjaschlik voor zeer grote groepen

Hoeveelheden voor 24 personen

Ingredinten sjaschlik

  • 3,5 kg. mager varkensvlees
  • 1 kg. doorregen spek
  • 15 groene paprika's
  • 15 middelgrote uien
  • 26 kleinere stevige tomaten

Bereiding

  1. Vlees in kleinere stukken snijden (ca. 2,5 x 2,5 cm.).
  2. Spek in smalle plakjes snijden (ca. 3 mm. dik) in bijpassend formaat. Paprika's, uien en tomaten schoonmaken, wassen en paprika's en ui in stukken snijden passend bij het formaat van het vlees.
  3. Tomaten heel laten.
  4. Vlees afwisselend met spek, paprika, ui aan de spies rijgen. Hele tomaat op de top (wordt niet zo heet).
  5. Spies ca. 20 min. op barbecue of gril of houtvuur, mits deze goed op temperatuur is en smeulend (dus geen vlammen meer!).

Ingredinten sjaschliksaus

  • 2 pakjes roomboter
  • 1 fles (0,7 ltr.) zoete rode wijn (Pleegzuster Bloedwijn)
  • 2 flesjes chilisaus (bijv. Calv)
  • 2 grote of 8 kleine runderbouillonblokjes
  • sambal
  • een verse Spaanse peper
  • mazena
  • resten paprika, ui en tomaat
  • 12 teentjes / ca. 2 bolletjes knoflook (niet pers noodzakelijk)
  • koffiemelk

Bereiding

  1. Boter op zacht vuur laten smelten en goudbruin laten worden.
  2. Gesnipperde Spaanse peper zacht enkele minuten mee opbakken, evenals de geperste of klein gesneden knoflook, uien, paprika en tomaat.
  3. Zoete rode wijn roerend toevoegen en nt aan de kook brengen.
  4. Bouillonblokjes toevoegen, sambal naar smaak (kun je altijd nog meer bijdoen) toevoegen.
  5. Chilisaus roerend toevoegen en opnieuw nt aan de kook brengen.
  6. Binden met mazena (van tevoren aangelengd tot met wat water) totdat een gladde dikke saus ontstaat.
  7. Eventueel afblussen / verzachten met enkele scheutjes koffiemelk.

Combinatie

Prima te combineren met rijst en erwten, bonenschotel met rijst of met stokbrood en salade.

Hans Platenburg