Sjaschlik
Sjaschlik voor zeer grote groepen
Hoeveelheden voor 24 personen
Ingredinten sjaschlik
- 3,5 kg. mager varkensvlees
- 1 kg. doorregen spek
- 15 groene paprika's
- 15 middelgrote uien
- 26 kleinere stevige tomaten
Bereiding
- Vlees in kleinere stukken snijden (ca. 2,5 x 2,5 cm.).
- Spek in smalle plakjes snijden (ca. 3 mm. dik) in bijpassend formaat. Paprika's, uien en tomaten schoonmaken, wassen en paprika's en ui in stukken snijden passend bij het formaat van het vlees.
- Tomaten heel laten.
- Vlees afwisselend met spek, paprika, ui aan de spies rijgen. Hele tomaat op de top (wordt niet zo heet).
- Spies ca. 20 min. op barbecue of gril of houtvuur, mits deze goed op temperatuur is en smeulend (dus geen vlammen meer!).
Ingredinten sjaschliksaus
- 2 pakjes roomboter
- 1 fles (0,7 ltr.) zoete rode wijn (Pleegzuster Bloedwijn)
- 2 flesjes chilisaus (bijv. Calv)
- 2 grote of 8 kleine runderbouillonblokjes
- sambal
- een verse Spaanse peper
- mazena
- resten paprika, ui en tomaat
- 12 teentjes / ca. 2 bolletjes knoflook (niet pers noodzakelijk)
- koffiemelk
Bereiding
- Boter op zacht vuur laten smelten en goudbruin laten worden.
- Gesnipperde Spaanse peper zacht enkele minuten mee opbakken, evenals de geperste of klein gesneden knoflook, uien, paprika en tomaat.
- Zoete rode wijn roerend toevoegen en nt aan de kook brengen.
- Bouillonblokjes toevoegen, sambal naar smaak (kun je altijd nog meer bijdoen) toevoegen.
- Chilisaus roerend toevoegen en opnieuw nt aan de kook brengen.
- Binden met mazena (van tevoren aangelengd tot met wat water) totdat een gladde dikke saus ontstaat.
- Eventueel afblussen / verzachten met enkele scheutjes koffiemelk.
Combinatie
Prima te combineren met rijst en erwten, bonenschotel met rijst of met stokbrood en salade.
Hans Platenburg