Watersport Nijmegen (WSN) werkt aan de realisatie van een watersportpark rond de toekomstige nevengeul bij de Waal bij Nijmegen. Opgericht door Nijmeegse water- en oeversportverenigingen, zoals roeien en kanoën, triatlon, windsurfen, beachsporten, zeilen en zeilschool, open water zwemmen, skaten en de Nijmeegse Reddingsbrigade.Gezamenlijk op dit moment zo'n 1200 actieve sporters.

 

wsn 4

De droom van Watersport Nijmegen is om langs de nevengeul een soort sportdorpje te ontwikkelen in een parkachtige omgeving. Het gaat dan om duurzame actieve sporten met respect voor de natuur.

 

wsn 1

Deze nevengeul wordt zo'n 200 meter breed en 3,5 km. lang en leent zich voor alle water- en oeversporten. Voor roeiers eindelijk een geschikte trainings- en wedstrijdbaan, voor zeilers en surfers een spot voor clinics en beginnerscursussen. Voor kanoërs start- en eindpunt voor tochten, maar ook een kanopoloveld op een zichtlocatie en een wildwater slalombaan bij de inlaat. Voor de reddingsbrigade een oefenlocatie voor redden in stromend water en varend redden. En beachsporten zoals volley, voetbal etc. passen daar natuurlijk bij, evenals skaten, triathlon, open water zwemmen, wandelen, fietsen etc.

wsn 2

Door recreaten en toeristen kan daar een bootje worden gehuurd of een roei-, kano-, of zeilclinic worden gevolgd. Maar ook het schouwspel vanaf een terrasje is mogelijk. Ook wil Watersport Nijmegen eenvoudige (groeps)overnachtingaccommodatie realiseren voor passanten, sporters en toeristen. Een kleine passantenhaven zou hierbij kunnen passen, waar ook surf- en zeillessen voor jeugd kunnen worden gegeven en er kunnen een beperkt aantal kampeerplekken worden gerealiseerd.

Vanwege de fantastische ligging verwachten de verenigingen een aanloop van nieuwe leden en van mensen die af en toe eens iets met watersport willen doen. WSN mikt dus niet op een afgesloten sportpark, maar op een parkachtige omgeving waarin al die activiteiten natuurlijk worden ingebed. Het moet aantrekkelijk zijn om er op een mooie dag ook gewoon eens doorheen te wandelen en te kijken naar die sporters en recreanten.

Verenigingen worden ondersteund door studenten en docenten van onderwijsinstellingen op het gebied van (water- en oever)sport. HAN, CIOS, ALO en ROC willen een deel van hun buitensport- en sportopleidingen vanuit de watersportcampus organiseren. Studenten vinden er stageplekken. Daarnaast hoopt de stichting een aantal maatschappelijke activiteiten aan de watersportcampus te verbinden: buitenschoolse opvang en huiswerkbegeleiding, sporten voor ouderen, aangepast sporten, revalidatie en fysiotherapie.

Er komen faciliteiten voor trainingskampen en een krachthonk/fitness gecombineerd met fysiotherapiepraktijk.

Watersporten lenen zich uitstekend voor een leven lang sporten en mensen met een lichamelijke beperking. Ook hierin is de relatie met de opleidingen (HAN, en ROC) en de maatschappelijke organisaties belangrijk. WSN legt die verbindingen.

Deze maatschappelijke activiteiten creëren niet alleen meer aanloop, maar versterken ook de economische haalbaarheid van het project. Thema gerelateerde horeca en winkels op de campus versterken eveneens de aantrekkingskracht.

De sportverenigingen richten zich op betere faciliteiten en meer mogelijkheden voor hun leden en daarmee een sterkere basis voor de toekomst. Mede door de zichtlocatie verwacht men ook nieuwe leden te trekken. Voor het gebied De Waalsprong, waar bijna mensen komen te wonen, verwachten we op het gebied van jeugdsport en lichamelijke opvoeding in samenwerking met de KION en scholen een goede rol te kunnen spelen..

Meer informatie op Watersport Nijmegen

 

Logo WSN