Zeekano tocht van de vlakwatergroep van NKSV De Batavier op zondag 2 augustus 2015.

Onder de goede en motiverende leiding van Marc van Bebber hebben acht personen meegedaan aan een prachtige zeekanotocht van ca 25 km vanaf de buitenhaven van Stellendam.

Rene van de Ven, Jan Rikken en Richard Leenders hadden er zoveel zin in, dat ze al op vrijdag richting Stellendam trokken en de zaterdag gebruikten om een flinke tocht op het Grevelingenmeer te maken.
Matthijs Nokkert (met gezin), Danielle van Unen, Pedro Wouters en Stefan Zwerink maakten er een mooi eendaagse uitje van.

De omstandigheden waren op 2 augustus perfect, windkracht 1 a 2 , een temperatuur van ca 25+ C, en een nagenoeg wolkenloze hemel, zorgen bij de meesten voor een fijne eerste indruk van het zee varen. Naast Marc had alleen Jan Rikken weleens op zee gevaren.

Na wat uitleg over het gebied, de zeekaart, de kustlijn/herkenningspunten, de getijden, de invloed van de golven en de weersomstandigheden op het varen en de vaar omstandigheden gingen we vanuit Stellendam, langs de vaargeul, westwaarts.

zee stellendam 20150802 1

Eenmaal, qua hoogte, voorbij de Hinderplaat (een natuurgebied) dat bij eb droog komt te liggen, staken we de vaargeul over en voeren we ten westen van de Hinderplaat richting de nieuwe Maasvlakte .

Na ca 14 km te hebben gevaren konden we op het strand ( ter hoogte van de nieuwe Maasvlakte en de oude kustlijn) pauzeren. Voor sommigen ging dat niet van zelf, want die moesten nog even ``wat lopen`` of ``wadlopen`` of was het nu ``over het waterlopen`` ? Ze werden, in elk geval, plotseling verrast door ondiep water.

zee stellendam 20150802 3

Na een lekkere lunch- en zonne-pauze voeren we langs de oostkant van de Hinderplaat weer terug richting Stellendam. Onderweg werden we op afstand ( 25 a 75 m) begeleidt door nieuwsgierige zeehonden. Ook kwamen we enkele oorlogsbunkers tegen die door de veranderende kustlijn inmiddels in het water lagen. Aan het einde van de tocht hebben we nog wat reddingsoefeningen gedaan , waaronder de kiwi-, hiel- en puntjes-redding. Ook werd er een aantal keren geëskimoteerd en met hoge en lage steunen geoefend.

zee stellendam 20150802 2

Kortom een dag die smaakt naar meer en zeker voor herhaling vatbaar is.

Stefan Zwerink

 

 Voor de liefhebbers die zich wat verder in technieken en navigatie willen verdiepen hierbij  een paar boektips.

 Sea Kayak Handling, Doug Couper, ISBN: 978-1-906095-18-5, Pesda Press

Sea Kayak Navigation, Franco Ferrero, ISBN: 978-1-906095-03-1, Pesda Press

 Ook te krijgen bij Bol.com voor € 18,49 resp. € 16,99.

 Absoluut de moeite waard!

 Tot ziens,

Marc van Bebber