Verslag NZKV-week Holyhead-Anglesey-Wales 28 april- 3 mei 2013. 

Wij, Lianne, Saskia, Bram, Harm, Piet, Henk, Mathias, Walter en ikzelf, hebben onze eigen zeewaardigheidsgrenzen weer kunnen ervaren en verleggen. Onder de enthousiaste, vertrouwde leiding van Karien en Nico begonnen we aan deze peddelweek.

We hadden ons kamp opgeslagen bij het outdoor-center, op loop-afstand van Porth-Dafarch, een kleine baai met zandstrand.

Wat een 1e klas uitvalbasis is voor uitdagende tochten en schitterende toeristische kustverkenningen.

wales 2013052

Zoom maar eens in op "Maps" en je ziet de rafelige en hoekige kustlijn, met z.g. verblokte passages, kliffen, baaien, caves e.d.

Veel natuurbeleving zo tussen zeehonden, bruinvissen en om je heen, de talrijke vogels, alken, papegaaiduikers, plevieren, meeuwen enz.enz.

We hadden prima vaarweer, vrijwel geen regen, veel zon en met wind tot max. Bft 6+ en dus aan mooie golven geen gebrek.

wales 2013053

Het gebied is bekend/beroemd vanwege sterke stromingen door het getijverschil en de relatief nauwe doorstroming via de Ierse zee.

Stroomversnellingen over drempels op de zeebodem, met daarachter staande golven zoals die van Penrhyn Mawr (3-categoriën), bij Rhoscolyn Beacon, South- en North-stack en een verassende bij de Skerries......

wales 2013056

Ook de Menai Strait, die van Anglesey een eiland maakt, hebben we bevaren en dan met name in de stroomversnellingen (als gevolg van eb- en vloed) het nodige afgestunt.

De eerste dag even acclimatiseren vanuit de Trearddur Bay, maar direct al spektakel. Zo was er elke dag wel iets speciaals en zijn de mogelijkheden maximaal benut.

wales 2013051

De week werd afgerond met een tocht vanuit Amlwch naar Porth Wen(mooie steenfabriek-ruïne).

De noordkust gekozen vanwege de sterke Z-W wind, waarbij in de retourtocht de ronding van East-mouse nog voor een pièce de résistance zorgde. Grandioos dus!

wales 2013054

Kortom, trefwoorden; tide-races, overfalls, rock-hopping, goed eten en drinken+zeemansverhalen in onze kroeg "Paddlers return".

Erg veel gezien en met veel plezier met z'n allen gevaren, vooral ook dankzij de deskundige voorbereiding van Nico, Karien en Axel, die goed thuis zijn in dit gebied.

wales 2013055

Er is door iedereen veel gefotografeerd en gefilmd natuurlijk. Hierbij wat impressies.

 

Chris Hägele