Mini Alpenweek + 2007

Een aantal batavieren hadden niet genoeg aan de onlangs gevaren alpenweek, en besloten om het nog maar eens “dunnetjes” over te doen. Dunnetjes omdat we deze keer maar (hehe) 4 dagen varen. Echter zal de oplettende lezer ook de plus in de titel opgevallen zijn. Deze plus staat niet alleen voor de waterstand (die beter was als in de originele alpenweek), maar ook omdat we versterking kregen van non-alpenweek-vaarders, onder de naam van Erik en Maarten.

Donderdagavond vertrokken Menno, Erik en ondergetekende richting Zwitserland, Hans was daar al, Wanda vertrok vrijdagochtend, en Sven en Maarten vrijdagavond naar onze camping Viamala in Thusis, ideaal gelegen vlak bij de samenkomst van Vorderrhein, Hinterrhein en Albula, De Inn is 1.5 uur over de pas en in een half uur ben je in het dal van de Landquart.

In het dal van de Vorderrhein zijn zijrivieren als Valserrhein, Glenner, Somvixer rhein en Medelser rhein te varen. In het dal van de Vorderrhein wacht ook de Averserrhein nog op een bevaring.

Helaas hebben we maar 3.5 vaardag en de eerste dag maar een auto dus pakken we de meest waterzekere en reeds bekende trajecten als Vorderrhein, Giarsun kloof, Landquart en Glenner. De volgende keer moeten we hier toch maar eens naartoe voor een week zodat er wat ruimte is om die spannende zijsloten te verkennen en te varen.

 

Vrijdag: de Vorderrhein

Traject: Ilanz – Reichenau, 20 km WW I-II (1 x III bij het schwarzes Loch)

Waterstand: 70 m3 iets stijgend op peilschaal Ilanz

Donderdagavond, na een stevige pasta aan de vijver van Menno in Lent, vertrekken we net na zessen naar Basel. Menno heeft daar een Etapje gereserveerd en na een nightcap duiken we om 1.30 uur onder de lakens. Vrijdagochtend staan we om half tien in Reichenau, lekker op tijd, we gaan gelijk varen.

Ingestapt in de trein die ons stroomopwaarts brengt. Ook dit is voor mij een erst-befahrung. Maar hier in Zwitserland kijken ze daar niet raar van op: 3 kayakers in neopreen, met boten op hun nek in de trein. Bij enkele van de stationnetjes is o.a. een kanovereniging en een kanowinkel. Ook zitten hier overal kayak en raft bedrijfjes langs de rivier en stations.

We stappen uit in Ilanz en lopen met onze boten naar het water. De Vorderrhein heeft zat water, is wel vrij breed en echte vette passages zijn er eigenlijk niet. Er staat wel druk op en we passeren regelmatig dikke golventreinen. Voor mij een goede gelegenheid om maar eens aan mn burn te wennen. Surfen word afgestraft en telkens word ik er dwars uitgezet. Alles wat met het rodeobootje wel lukt, lukt nu niet.

Menno en Erik hangen in elke golf, maar ik geef al mn kracht en ga er toch telkens scheef eruit. We komen langs een aantal leuke bochten en 1 kleinere passage (voor alpenbegrippen) met een mooie wals erin.

Bij een rots met een mooi vol kussen ervoor kan ik wel los. Als het surfen niet lukt, rammen we toch gewoon vol over rots en kussen heen? Das ook leuk! Ik stuiter omhoog en loop dik achterover langs de rots. Helaas had noch Menno, noch Erik zijn camera paraat… 20 km na het instappunt komen we aan in Reichenau. Gevaren in een mooie omgeving, ook wel de Zwitserse grand canyon genoemd (de Flimser Schlucht).

Helaas zonder zon, maar dat werd goed gemaakt bij de uitstap, met een lekker warm zonnetje kleden we ons om, met zicht op een raft babe. Menno’s gedachten dwalen af naar mag 7 :D. M’n vaarbroek leg ik op het dak van Eriks wagen, en die is 10 minuutjes later alweer droog, dus die kan gelijk weer aan J . We wilden eigenlijk ook nog de Abula (Abdullah) varen, maar ik ben te moe na een nacht rijden en 20 km scheppen, en Erik hoeft ook niet meer zo nodig. We gaan nog wel even kijken bij de Abdullah-kloof, maar die staat droog. We kijken ook nog even wat verder stroom opwaarts bij hotel Abdullah (onder het genot van een drankje :D) Hier staat wel mooi water, de stuw haalt schijnbaar al het water eraf. Later in het weekend komt Menno op een scout-ritje erachter dat maar 1 bocht hoger bij het hotel 90% van dit water via een pijp word doorgelaten en daarboven is het alweer droog.

 

Harry