Inn kloven, zomer 2002

Deelnemers: Eef Muselaars, Saskia Hoeksema, Peter en Joyce Dost-Vahl, Richard van Lankveld, Timo Oudhuis, Mark Prins en Menno van Renswoude

Basiskamp: camping Chapella net 2 km onder S-chanf.

Trajecten:

In de zomer van 2001 hadden Peter, Joyce, Saskia en ik het snode plan opgevat eerst wat in te gaan varen op de Vorder Rhein, Hinter Rhein en wat zijbeken. De hoofdmoot van onze WW experience zouden de kloven van de Inn moeten worden. Zelf was ik daar 10 jaar geleden een tweetal keren geweest en de kloven van de Inn hebben toen een onuitwisbare indruk achter gelaten. Zo veel trajecten van moeilijkheidsgraad WW III-IV+ kort bij elkaar zodat je met gemak een hele wildwater week kunt vullen. 

Helaas kwamen we in 2001 door omstandigheden niet meer toe aan de Inn. Dit jaar moest het toch echt gebeuren. Peter had in de tussentijd al zoveel zin gekregen dat via HKC (Eef en Richard) en UKC (Timo en Mark) wat extra vaar potentieel kon worden ingereden. Niet onverstandig want de kloven van de Inn staan niet bekend om hun vergeeflijke karakter. Eenmaal erin is er vaak maar een enkele weg eruit, varen! Met boot uit een Brail, Giarsun, Ardez (om maar niet te praten van de Finstermnster) klimmen is vaak absoluut gekkenwerk. 

Koppel daaraan de moeilijkheidsgraad van de stukken, altijd WW III, diverse langere stukken WW IV en, afhankelijk van waterstand, een aantal passages WW V tot VI. Die laatste zijn gelukkig altijd goed (nou ja, het kost een paar zooltjes) om te dragen.

Op zaterdag wordt verzameld op camping Chapella, net onder het dorpje S-chanf. De camping bestaat uit twee delen, bovenin een groot veld met veel sta-caravans, eenmaal doorgereden duik je met 15% naar beneden en komt uit op een schitterende kampeerveldje direct aan de Inn. Fikkie stoken is toegestaan!

Combineer: aan de Inn gelegen (in en uitstappen op de camping dus); fikkie stoken mag; iedere morgen wordt het brood voor je gehaald; superieur sanitair; warme stortbaden inclusief; lage prijs, en je hebt alle ingredinten die nodig zijn voor een uitstekende kanocamping.

Minpuntje waren de 119 treden die bestegen moesten worden om de warme baden te kunnen uitstorten over het vermoeide kanolijf (chips, nu realiseer ik mij pas dat ik die *&^%$#@-trap op de foto had moeten zetten). En geloof mij, 119 treden omhoog, op 1360 meter boven NAP, na een dag varen en met een pilsje op de nuchtere maag, daar worden hart en longen niet blij van.

Zondag is de eerste vaardag, strak blauw, de Inn staat naar mijn mening vrij laag dus we besluiten in te gaan varen in de Giarsun  kloof. Dat is WW III met een paar passages IV en met deze waterstand lijkt dat geen probleem, goed om te wennen aan het klovige karakter van de Inn.

Zondag, Giarsun kloof

Maandag Ardez Kloof , Scuol kloof er achteraan

Het weer is er niet beter op geworden en we eindige n de Scuol kloof met fikse regenbuien. Eenmaal terug op de camping blijkt het nog wat harder te hebben geregend. Onze tent staat vol en de rivier is bruin.

Na diverse tenten verplaatst te hebben besluiten we dat dit geen weer is om te koken, op naar het restaurant in Zuoz een pittoresk ski dorp net boven S-chanf.

Dinsdag lijkt het water voor de camping mij wat hoger. Misschien wel de enige kans die we krijgen dus op naar de Brail kloof

Na drie dagen varen heeft peter het wel gehad. Hij is "rot" zoals hij dat zelf zegt. Dat betekent dus het volgende beeld:

Vrouw kind en hond tonen meer energie dan Peter zelf. Toch wat te weinig waarmeters  in het voorjaar gemaakt?

De ribben van Richard beginnen nu op te spelen en ook hij haakt af voor vandaag, naar later blijkt is de kneuzing serieus en zal hij deze week niet meer mee kunnen varen. Ook Mark vind een rustdag wel mooi dus dan resteren er nog maar 4 vaarders. Op dus naar de Giarsun kloofnu met duidelijk meer water. Gewoon een dagje lekker spelen.

Voor donderdag hebben we Landquart (zijrivier van de Rijn) op het programma gezet, die stond vorig jaar al op het verlanglijstje maar is er toen niet van gekomen. Vroeg vertrekken we via de Fluelapas naar Davos om vandaar het dal van de Landquart in te duiken. De gehele reis naar het instappunt in Kblis duurt net iets minder dan 100 minuten.

Vrijdag, het is zwaarbewolkt en het is onduidelijk of het nog beter gaat worden. Eigenlijk wil ik de Finstermnster kloof gaan varen maar met bewolkt en potentieel regenweer heb ik daar geen zin in, dan is het niet leuk om daarmee een week af te sluiten. Het is tenslotte een kort stuk met een heftige overdraag passage. Naast het avontuurlijke van de Finstermnster met zijn hoge wanden moet je gebruik maken van de watermassa om te spelen in golven en walzen. Met slecht weer is de lol daar zo vanaf. We besluiten dus voor een alternatief plan: De S-chanf kloof boven de camping hebben we nog niet gevaren, als we die combineren met een tweede tocht door de Brail kloof dan is onze dag weer helemaal gevuld en is de wildwaterweek voltooid. Een tweede keer de Brail is voor Peter onvoldoende uitdaging en hij besluit vandaag reeds op te breken en naar huis te rijden.Het vochtige en koude weer is niet bevorderlijk voor Joyce en Kim. Prompt wordt het die vrijdag het mooiste weer van de hele week.

Eef, Mark en Timo vertrekken zaterdagochtend naar Nederland. Richard, Babs en kids blijven nog even hangen en wij vertrekken naar de Durance om onze rodeo kunde wat op te vijzelen. Al met al moeten we concluderen dat de keuze voor een weekje Inn juist was. Indrukwekkende kloven, zowel qua water als qua natuur. Hier komen we weer terug. We moeten de Finstermunster tenslotte nog doen en een keertje de Brail  en de S-chanf met veel water lijkt mij ook een interessante uitdaging. Wie weet, volgend jaar weer terug?

Menno