Glenner, stuw tot brug Ilanz-Peidenbad

zaterdag 25 juni 2006, waterstand 15 m3

We hebben net de bovenste Vorderrhein gevaren en willen op het einde van de dag ook nog even snel een mooi stukje van de Glenner meepakken. Van een paar jaar geleden kan ik me herinneren dat er vlak na een hoge waterval een leuk stuk van circa 4 kilometer WW III en IV in zit. We zijn lekker warm gevaren op de Vorderrhein dus dit kunnen we nog mooi meepakken. We moeten Erik nog even overtuigen dat we hier zijn om te varen, zijn eerste gevoel is dat hij na de Vorderrhein toe is aan een biertje en aansluitend een dutje. Coen en ik weten hem te overtuigen dat we het water moeten "pakken" als het er is en dat je in de twee en een halve dag die we hebben zoveel mogelijk trajecten moeten varen...

Snel zetten we koers naar Ilanz.

Nadat we bij Ilanz het dal van de Glenner zijn ingereden en de weg voor de eerste keer de Glenner kruist, zetten we de mountainbike vast aan de brug en rijden door totdat we na circa 5 kilometer een hoge stuw moeten zien. Het stuk vanaf de brug tot Ilanz is nog 2 km WW III snel aflopend naar WW II dus datslaan we over.

Opeens zie ik rechts tussen de bomen door de stuw (5 meter met een ondiepe landing). We draaien om en zoeken een parkeerplekje langs de weg waar je makkelijk naar de rivier kan lopen. Snel omkleden en rond half zes zitten we op het water.

We beginnen met een kilometer WW II+ tot III, de waterstand is goed, er staat redelijk wat druk op. Dan zien we rechts de weg met de lawine galerij, dat is het teken dat de "Schlitz" eraan komt. Ik weet nog van de vorige tocht met Saskia, Peter en Rene dat we dit wel een pittige passage (IV) vonden, Rene en Saskia droegen toen om en Peter lag een halve minuut in de eerste wals te bongo├źn. We stappen links uit om te verkennen. Van boven gezien ziet het er niet echt indrukwekkend uit. Coen en Erik gaan als eersten zodat ik kan fotograferen en filmen.

Coen gaat soepel, Erik wordt door de tweede wals wat rechts tegen de muur gezet, uiteindelijk komen ze er beiden netjes doorheen. Ik volg zonder problemen.

Het vervolg is leuk, we zitten nu in stevig verblokt WW III+ tot misschien net WW IV maar alles is vanuit de boot goed te herkennen.

We amuseren ons kostelijk, veel keerwaters een paar leuke walsjes en altijd wel weer wat golven om in te surfen.

Erik begint zich steeds beter te amuseren in zijn nieuwe boot. Regelmatig betrap de camera hem op een brede gelukzalige grijns.

Dan hebben we nog een keer een wat wilder stuk waarna de wegbrug alweer in zicht komt en onze tocht ten einde is.

Ik pak de fiets, haal de auto en tegen half acht vertrekken we naar de camping bij Thusis aan de Hinterrhein. De camping is uitstekend, snel zetten we de tenten op en tegen negenen zitten we aan het weizenbier en de vleesgerechten die de campingbaas voor op het terras zelf staat te bereiden.

Traject: Glenner van de stuw tot de wegbrug van Ilanz naar Peidenbad (eerste wegbrug als je van Ilanz het dal van de Glenner omhoog rijd. Je kunt ook 2 kilometer lager uitstappen in Ilanz of verder varen op de Vorderrhein.

Hoger op de Glenner kun je uiteraard ook instappen, wij hebben alleen "even" een avondprogramma gedaan. Vanaf Uors kun je op de Valserrhein starten en dan nog 4 km erbij varen. Bij de kerk in Uors richting school rijden waar je links op een steill weggetje met de boot naar beneden kan lopen (uit het boekje gehaald). Er zit dan na 700 meter 1 passage WW IV-V in. verder geen problemen. De stuw vlak na Peidenbad moet je cia de weg rechts overdragen (500 meter) of tot stuw varen en links via de wand omklimmen. Varen kan ook, de stuw is erg ondiep, dus allen bij hoog water en een goede boof te doen.

Met laag water in midden zomer is dit stuk voor gevorderde beginners een uitstekend oefentraject voor als je rond Vorder en Hinterrhein wil oefenen op wat verblokter en steiler water.

Rivierbeschrijving Glenner

Menno