Chili, rio Maipo

2009-12-15

De vorige dag op de Maipo

Senor Guia gaat met Albert, Thomas en Bert terug naar Santiago om de verloren bagage van Bert en een extra huurauto op te halen waarin Thomas met ons mee zal trekken totdat hij Sandy, zijn vriendin met kerst moet gaan ophalen. David denkt dat hij wel om en uur of drie-vier terug zal zijn zodat we dan kunnen gaan varen, mocht het wat later worden, dan moeten we voor alle zekerheid maar wat regelen met Chilote zodat we aleen tripje kunnen maken.

We kunnen dus wat uitslapen, lummelen wat, kijken rond en kletsen met Josh een amerikaans Safety kayakker en raftguide die voor Chilote werkt.

Als de raftinstructeurs enkele klanten hebben om 2 uur, zien we onze kans schoon om mee te varen zodat we een shuttle terug kunnen krijgen. Nog voor de rafts in het water zijn, zijn we al met z’n allen al goed opgeschoten.

Van enige vaarapfspraken, laat staan discipline is weinig te merken we missen didelijk onze voorman en denderen als een losgeslagen zooitje erop los.

Ikzelf oefen wat de eskimorol, gisteren ging het veel te stroef. De waterstand is nu het laagst. Vannacht om een uur of 2 staat hij maximaal, bij elkaar toch wel een 40 cm verschil. Op zo'n brede rivier is dat veel extra water. Toch maakt het de rivier niet gemakkelijker. Dit blijkt uit de talrijke rollen van iedereen. De passage die we vanaf de weg konden bekijken vaar ik achter Harry. Mooie lijn.

Harry neemt het stevig draaiende keerwater op links. Waarom niet, ziet er goed uit. Beslist volg ik hem en we vinden ons beiden te draaien in het keerwater. Ok, nu eruit.

Stevig invaren dus. Het water botst vol op een rots en maakt een dik kussen, dat ik net nog naar rechts, uit het keerwater, kan nemen. Harry maakt nog een extra rondje. Tegen de rotsen duwt het water langs alle kanten en ik moet rollen. Dit lukt nu wel. Harry komt er ook mooi uit. Achter ons doet Koert ook een rolletje, die had een ambitieuze lijn, waar hij Pepe in de klassieke lijn voorbijsnelt.

De groep gaat snel vooruit en dan komen de rafts ons vervoegen. We laten ze galant voorgaan. Ze kennen de rivier immers veel beter.

Op een moment vaart Harry vooruit. Het hevigste stuk van de golftrein is voorbij en hij kijkt achterop naar de groep. Als hij terug vooruit kijkt ziet hij onverwacht een groot gat voor zijn neus. Niet te ontwijken en ik zie hem zonder genade er vol invallen. Ik kan alleen opzij kijken en hem zien vastplakken in het gat.

Gert

Harry in de put. Even kijken of ik hem met een tuck and duck uit zijn benarde situatie kan halen, even inschatten en NOT… toch maar de veilige route naast het gat nemen. Ervaring leert me dat ik hier zelf in blijf hangen. Sorry Harry maar eerst het veilige keerwater opzoeken. Koert

Harry in the hole:, als een van de laatsten kom ik aangevaren en ik zie allerlei benarde gezichten naar mij roepen, Harry zit vast!!!

Ik kijk rondom mij en ik zie niks. Waar dan vraagteken!

Plots zie ik ter hoogte van de vaarlijn een geel (Harry vindt het goud) puntje en denk “wat doet die boei daar?” Terwijl ik nog dichterbij kom, blijkt dat puntje deel uit te maken van een Burn die diep in de put zit.

Ik passeer de put, ik zie in de diepte een boot met een fantastische spray erachter, dat moet een mooie surf zijn, denk ik nog! Tot wanneer ik zijn hulpvragende blik zie… Hij zit dus vast en daar wil ik niet in zitten, veel meer kan ik niet verzinnen, ik vaar naar de kant, stap snel uit en pak mijn werplijn.

Wim

Gevloekt heb ik vanochtend toen ik merkte dat er een gat in m’n boot zat. Maar nu weet ik wel beter: beter een gat in je boot dan met je boot in een gat!

Pepe

Het is het zelfde stuk als gisteren maar we pakken nog twee extra passages mee, de laatste helemaal over rechts, grote golven ,no problemo.

Het hele stuk lijkt geen problemen op te leveren, af en toe rolt er een bootje maar niemand gaat dobberen. Zelfs de Curva Grande (voor ons dan, links 2 walzen, rechts grote steen, links tollend keerwater met wand en dan door) gaat top, Gert vindt zijn rol terug en Harry zijn keerwater (had hij hier maar wat meer geoefend....).

Dan zie ik de hele bups als een grote trein voor mij uit varen. Er komt wel wat geluid uit, maar wat ze roepen, weet ik niet.

Dan zie ik links beneden een klein peddeltje steken en een helmpje!!!

Harry zit vet in een wals, links op de rivier, rechts is 50 meter ruimte, dus waarom hij daar zit?

Iedereen vaart voorbij, hij zat voorop, ik achteraan, hij probeert uit te surfen, gaat niet, is VETTE wals, niet blij, niet leuk, doet auw aan armpie!!! Na zijn laatste surf-out poging gaat hij om en houdt als laatste hoop de peddel diep. Als hij weer overeind rolt zit hij bovenop de foam van de stopper. Met een paar snelle slagen achteruit is hij eindelijk los en safe.

Na de uitstap van gisteren gaan we nog net even verder. Ze praten hier niet in afstanden naar in passages, voor mij zie ik de rafts midden door gaan, ik zit opeens voorop, maar Josh had aangegeven, “Helemaal Rechts".

Dus na de eerste waves knal ik helemaal rechts door de wavetrain om halverwege te constateren dat midden door ook wel ok is. De golven zijn echt groot, vooral links in het midden staan flinke muren wat waar ik net naast voorbij knal.

Helemaal top en met een grote grijns eindig ik vlak erna op het uitstappunt. Snel ga ik met camera's in de aanslag terug naar de waterrand om de laatsten door de grote wavetrains te zien denderen. De meeste zijn er echter al maar Cas en Pepe moeten nog komen.

Opeens zie ik ze aan de overkant aan de kant de passage verkennen, ze zaten wat verder achterop en hebben niet gezien dat ik helemaal rechts eraf gegaan ben. Ze zijn duidelijk even de weg kwijt en besluiten te passen voor deze passage. Boven de stroomversnelling surfen ze over en pakken een bijna droogliggende aftakking om om de passage heen te varen.

Eenmaal alles op de rafts geladen rijden we achtering de bak van Chilote terug naar de camping. Het is nu al tegen zessen en nog steeds geen David, Thomas en Bert. Uiteindelijk scoren we zelf wat eten en tegen tienen 'savonds komen de mannen terug uit Santiago. De bagage is nagezonden vanuit Madrid en Thomas heeft een Chevvy pickup mee.

Met de net gehuurde Chevvy gaan ze, samen met Cas nog even het dorp in alwaar de plaatselijk politie ze snel het dorp uit begeleid nadat een maaginhoud half op de auto en de openbare weg is gedeponeerd.

Die nacht is het nog lang onrustig, ik probeer in het pikkedonker nog een bank van zo'n 50 kilo omver te schoppen, dat lukt niet, dat doet serieus auw en ik duik met twee fors gebutste schenen mijn mandje in.

Menno

Rivier informatie: Maipo, Rivers of Chile Wij hebben een van de onderste delen gevaren ongeveer vanaf El Esterio tot Guayacan parque Los Heroes, WW III-III+. De waterstand inschattend: tussen midden en hoog water.

De volgende dag op de Yeso