Chili, rio Maipo

2009-12-14

Meten van de handbagage

Na een zware tocht naar Weert, Eindhoven, Zaventem,waar een eerste oprisping van belgische vaderlandsliefde opstak, ze wilden voorkomen dat Harry Madrid ging halen, kwam het goed, we mogen allemaal de vlieger in, ook Harry.

ze wisten het, dieper, dieper, die...

Daarna Madrid

Madrid airport

en vervolgens Santiago, we zijn we eindelijk ter plaatse.

Madrid by night

Nog even een momemtje van schrik, als blijkt dat één van de tassen van Birdy onvindbaar blijkt. En dat klopt ook, die staat nog in Madrid. Er word een en ander overlegd over hoe en wanneer de koffer op te halen. Morgen dus (manjana, dat klinkt al vertrouwd...) .

Onze gids David Joos staat ons op te wachten bij de uitgang. Het is hier inderdaad volle bak zomer en snel kleedt iedereen zich even om naast de bus, en even later vertrekken we in zomeroutfit richting stad Santiago.

Komt goe... kan er echt allemaal in.... Denk ik .............

We ontbijten bij de schoonouders van David waar alle boten in de tuin liggen opgeslagen, doen inkopen en proberen een auto te huren voor Thomas, dat kost een uurtje wachten voor de deur maar uiteindelijk kunnen we vertrekken, helaas zonder huur-auto, die komt, hoe kan het ook anders, manjana.

Bij een bushalte stoppen we weer, nu om de extra chauffeur voor de komende weken op ta pakken: Albert, een Chileens kanovaarder die zijn schouder uit de kom heeft gevaren, niet mag varen en dus een ideale (hoewel mannelijk en niet blond) shuttlebunny blijkt te zijn. Albert zal begin 20 zijn, spreekt uiteraard vloeiend Chileens-Spaans en heeft contacten, vooral vrouwelijk, in iedere stad.

Met 11 man, dito bagage en 10 boten op de bus vertrekken we volgeladen richting Maipo, volgens onze nieuwe Mr Guide de ideale invaarder, ware het niet dat ze op hoge waterstand staat (mwah, achteraf gezien, staat ze altijd op deze waterstand. ;-)Daarbij komt nog dat velen nog een beetje moeten wennen aan hun boot.

Tijdens het aanrijden verkennen we een van de 'grotere' passages: rots op links, vette wals midden, rechts erlangs, rots met groot kussen rechts, links voor kussen wegvaren, haakse bocht met tolwater links bovenin en kussen recht voor, rechts doorvaren en dan weer rustig. Klinkt als Ardennen, maar is dan wel 50 meter breed en poepie bruin (-;) Slik.

We komen aan op het raftcentrum van Chilote, een vriend van David die naast een raftcentrum ook voldoende ruimte heeft om onze tenten onderaan het water op te zetten.

Maar eerst varen, het is inmiddels al na zessen Chileense tijd en dat betekend dat we net voor elf uur 'savonds Europese tijd nog een riviertje gaan varen. Gezien de beperkte slaap van de laatste 24 uur, ik ben benieuwd!!!

Het water is flink bruin, maar dat schijnt het op de Maipo altijd zo te zijn. We vertrekken... In het eerste echte keerwater wat we nemen ligt Harry al gelijk op z'n dak. Het bekende Burn-syndroom steekt dus meteen weer de kop op. Ingewijden weten dat hij met de burn altijd oorlog heeft en voornamelijk op de eerste dag dat ie daar in vaart. Maar de rol zit er toch wel prima in, dat moet ook wel als je oorlog met een burn hebt (-;).

We vertrekken weer en varen over grote golventreinen en om walsen heen. 1 jongen vaart op zijn dooie gemak mee, met handpeddels! Probleemloos gaat hij ons voor. Het is Josh een amerikaanse raftguide en safety boater van Chilote die het heerlijk vindt om mee te varen omdat hij dan eindelijk eens met handpaddels kan varen. Dat mag hij als safetyboater uiteraard niet.

We komen bij een bocht die al even vanaf de weg bekeken hebben. Hier zitten 3 grote gaten (rots, wals, kussen, golf) op een rij, waar we tussendoor moeten. Dit gaat allemaal goed, al vaart bijna iedereen het grote, draaiende keerwater in de hoek voor het gemak maar voorbij. David ligt er als enige in ;)

Iets verderop varen we vanuit een keerwater door een grote golf. Gert word gegrepen en doet 4 rolpogingen, maar dat mag niet baten. Gert en boot zijn vlot aan de kant en nadat de boot naar de overkant wordt gevaren gaan we verder.

dorp met supermarkt en gillende parkeerwachter

Al snel zijn we alweer bij het eindpunt, de rivier loopt vlot door. Albert staat met de bus op het eindpunt te wachten, we laden de boel weer in en gaan via de supermarkt naar het raftcentrum waar we kamperen. Daar steken we de bbq aan, rollen de platgeslagen koe uit en maken het bier, wijn en rum cola soldaat.

lekker hoor, die koeien hier!

Dag 1 is een succes, 21 uur reizen een dik uur varen en de rest eten en drinken bij temperaturen tussen de 20 en 34 graden celsius, wat wil een batavier nog meer?

A man's got to sleep when a man's got to sleep...

Harry (aanvullingen door Menno)

Rivier informatie: Maipo, Rivers of Chile Wij hebben een van de onderste delen gevaren ongeveer vanaf El Esterio tot Guayacan parque Los Heroes, WW III-III+. De waterstand inschattend: tussen midden en hoog water.

De volgende dag op de Maipo