Chili, rio Llancahue

2009-12-28

Lees ook de vorige dag op de Rio Desague

Regen en ietsje langer slapen dan normaal besluiten we dan om de plannen weer es te veranderen. In de pts van naar de San Pedro naar de Llancahue. Das dan ni echt voor de beek, maar de termassen (warmwaterbronnen) die er ook liggen. Bij de instap wil iedereen eigenlijk zo rap mogelijk naar het warme water, maar senor guia wil toch eerst nog es varen. Gelukkig wil er toch nog ene van de nirjhara bende mee.

Ik probeer nog om iemand meer mee te krijgen maar het is of te koud of geen zin of hebben wel een of ander blessure waarmee ze niet in het (koude) water mogen. Na een beetje verkennen stappen Gert en ik in. Iedereen staat bij de waterval 500 m na de instap te wachten om fotootjes te maken. We nemen het keerwater net erboven en doen teken dat we komen.

 

Ik duik er eerst vanaf en laat Gert een beetje nerveus achter bovenin. Hup keerwater in, en wachten op Gert. Wil een foto maken ma daar vliegt Gert al. Schoon gevaren op de kop, rol ai nog ne rol en ja hij ligt veilig naast me in het keerwater. De paparazzi die boven staan willen nu eigenlijk in hun boot zitten, ma ja ….

 

We varen rustig verder, nog een dropje, iets verkennen en daar is de wornversnelling al onder de brug. Gert gaat dragen, en ik vaar alleen door, de paparazzi staan alweer klaar. Ik zwaai nog naar een meisje op de kant, maar zou eigenlijk iets meer op de versnelling letten, het is iets dikker dan ik dacht en vaar het ni echt zo lekker maar kom toch heelhuids in het keerwater beneden.

 

Gert komt erbij en we varen rustig verder. Es overdragen, nog es scouten dropje varen en maar verder. We komen bij een dropje we scouten. Makkelijke aanvaar maar dikke stopper beneden.

 

We beslissen om kort op elkaar te varen, maar het gaat fout. Ik mis mijn boof en ga vol de stopper in. Mijn peddel word uit mijn handen gerukt. Ik probeer nog mijn handrol maar het lukt ni, ik trek de lus en baf Gert springt boven op mij en duwt me de wals uit maar senor guia is wel aan het zwemmen. Ik heb mijne boot snel aan de kant en Gert gaat achter mijne peddel.

Wim slaat een beetje in paniek omdat 300 m verder een dikke onbevaarbare pasaje zit, maar geen probleem. Gert neemt een keerwater met mijne peddel en we besluiten om ietsje sneller dan gepland om naar de warmwaterbronnen te rijden.

David (Senor Guia)

Nadat David en Gert de Llancahue gevaren hebben, gaan we door naar de Thermas, natuurlijke warmwater bronnen die rechtstreeks verwarmd worden door de vulkaan van Villarica. Hier heeft iedereen wel zin in, na deze koude regenachtige dag.

Via een dirt-road komen we bij de thermas geometricas, alwaar de parkeerplaats vol staat met dikke 4x4 bakken. Dat belooft wat, zouden wij stinkende kayakers niet heel erg uit de toon vallen?

We vallen inderdaad aardig op, maar dat komt meer door de grote van onze groep. In zwembroek, neopreen shorty of ondergoed plonzen we het eerste bad in. Direct staat op al onze gezichten een gelukzalige glimlach. Dit is genieten! Bij de ingang stond een bordje: “do not contaminate the water in any way….” Maar waarschijnlijk drijft er al vlot een olie-achtige vlek in en op het water ;)

 

De locatie is schitterend. Het hele gebeuren is gebouwd in een spectaculair kloofje, waar een ondiep beekje doorheen kabbelt. Op palen is een vloer gebouwd en een pad omhoog de kloof in, langs vele warme baden. Het beekje en een paar watervalletjes en douches zorgt voor koud water bassins.

 

Helemaal bovenin is een schitterende waterval en de kloof is groen van het mos en plantengroei. Gewoonweg fantastisch!

 

We houden ons nog in, al komen er af en toe bepaalde ontblote lichaamsdelen boven drijven.

 

We gaan van bad naar bad steeds verder omhoog, onder begeleiding van foto- en video- camera’s. Helemaal bovenin gaan David, Bert en Koert nog even een koude douche nemen onder de grote waterval. Door de druk van het water worden ze direct ondersteboven gespoeld.

 

We blijven tot vlak voor negen uur badderen, het wordt schemerig, en het gaat zachtjes regenen. We kleden ons om en vertrekken in een bus vol met zwaffel…, euh, zwavelgeur richting een restaurantje een paar dorpen verder en zoeken dan een kampeerplek voor de nacht, aan een meer.

 

Harry

Lees ook de volgende dag op de rio San Pedro