Zoals eerder aangegeven kan ik iedere dag wel schrijven. Vandaag echter niet omdat ik heb moeten zwemmen. Wat was het geval? Gisteren dacht ik maar eens op tijd naar bed te gaan. Marije had in haar dagelijkse speech aangegeven dat we om 9.45 uur zouden vertrekken. “Einde bericht”.

Later schijnt een app te zijn rondgestuurd dat het tijdstip is vervroegd. Omdat ik last heb van tijdelijk doofheid en niet wakker word van omgevingslawaai had ik de wekker op 9.00 uur gezet. Drie kwartier is voldoende om rustig op te starten, te eten, koffie drinken, kleien en omkleden. 9.15 Uur schreeuwt Marije: “kwartier voor vertrek”.

Ondanks het vakantiegevoel schiet de stress door mijn lichaam. Het gevolg is dat ik mijn dagelijks ritueel niet heb kunnen afmaken en mijn helm was vergeten in te pakken. Gelukkig kwam ik bij de instapplaats er vroegtijdig achter. Als Max Verstappen ben ik in de auto van John naar de camping op en neer gescheurd en was tijdig terug om nog in te kunnen stappen.

Het voelde wel goed om anderen en omstandigheden de schuld te geven. Helaas was ik de helm zelf vergeten.

ww noguera pallaresa 20220728 1

Team Cees aan de start

 

De rafttocht was leuk. Cees als gids heeft niet veel commando’s hoeven te geven. Als zelfsturend team verliep de tocht soepel op één botsing na.

ww noguera pallaresa 20220728 4

Invaren na de start

 

ww noguera pallaresa 20220728 6

Chaos na de start

 

De zwempartij van moeder Hester maakte Pepijn echter bang. Met een beetje mentale ondersteuning hebben we hem tot de crew kunnen behouden tot de pauzeplaats.

ww noguera pallaresa 20220728 5

Hester deserteert naar de zwemploeg

Ondertussen werden we geënterd door een andere raft. Roos uit de andere raft dacht ons te kunnen overmeesteren. Abel was blij met zijn jonkvrouw. Toen hem werd medegedeeld dat de buit moest worden gedeeld werd ze door Abel snel geloosd.

ww noguera pallaresa 20220728 16

Team Cees na de glijgoot

Paul

Tot morgen!

ww noguera pallaresa 20220728 3

Team Marije na de start

ww noguera pallaresa 20220728 7

 Team Marije bij Roc Roi

 

Klein intermezzo. Ik moest even een smoes verzinnen om ook iets te schrijven, en dat is gelukt. In een keerwater werd m’n peddel afgepakt (ok, misschien was ik afgeleid met een klein kusje uit een raft). Voldoende om te schrijven? Ja toch?

ww noguera pallaresa 20220728 10

Vandaag werd er dus het Koninginnestuk gevaren met rafts. Er waren ook koppige mensen die per se in een kayak moesten, die zouden ‘safety’ zijn. Blijkbaar vonden onze raftguides dat niet nodig, want ze gingen er hard vandoor.

Maar hierbij het bruggetje. Vandaag dus Koninginnestuk, net als gisteren. Gisteren was er echter iemand die schitterde in afwezigheid. Iemand die op een of andere manier blijkbaar last had dat haar bed schommelde. En dat op een matje op de harde grond… magisch! Wellicht dat de sannegria van de avond ervoor er iets mee te maken had? We zullen het nooit zeker weten…

Bram

 

Nadat we gisteren het Koninginnestuk in de kayak bedwongen hadden, was het vandaag tijd om hetzelfde stuk per raft te verkennen. Dat ging, onder leiding van stuurlui Erik en Roy, uitstekend!

ww noguera pallaresa 20220728 8

Team Roy/Erik neemt de chicken line bij Roc Roi

 

De eerste en lastigste passage bedwongen we zonder kleerscheuren. Helaas kwam er niet veel later een steen om de hoek zetten (erg vervelend dat die steen bewoog, wij stuurden prima), waardoor Laura en ik het water in gelanceerd werden. Au! Gelukkig bleef de rest van de bemanning zitten en konden ze ons voor de volgende passage weer binnenboord hijsen. Daarna zijn we gelukkig niemand meer verloren onderweg en konden we oefenen met keerwaters halen en traveseren in de golf. Olé!

ww noguera pallaresa 20220728 13

’s Middags waren de heren toe aan een siësta en ging er een damesraft (geoefende vaarders Marije, Roos en Hester en beginners Sanne, Sigi en Elke) de slalombaan en de wk-golf af. Toen werd pas duidelijk wat raften echt is! Er komt heel wat samenwerking en ook wat lenigheid bij kijken. Sanne werd snel bijgespijkerd als stuurvrouw en de slalombaan en de wk-golf kwamen we probleemloos af. We konden ook nog wat surfen.

Toen was alleen het “lieve walsje” onder de golf nog over. Sanne had voor de zekerheid haar neusklem maar vast opgezet, want Marije had al gehint dat daar nog wel eens gezwommen kon gaan worden. En inderdaad… het raft ging net niet om, maar vijf van de zes vaarsters lagen eruit. Daar zat ik dan, in mijn eentje in een klotsend raft in een iets te goed plakkende wals. Na drie minuten rodeoraften en tevergeefs proberen het raft uit de wals te krijgen, vond ik het wel welletjes en ben ik er maar uit gesprongen.

En het raft? Die hebben we met verenigde krachten van alle dames in het water en oud-raftinstructeur Daan die heldhaftig vanuit de wals in de klotsende boot geklommen was ongedeerd uit het water kunnen halen.

Elke

 

En uiteraard hebben wij, de kanoers onder ons, heerlijk door deze raft chaos heen kunnen varen. Ik had nog gevraagd af en toe te stoppen in een keerwater zodat ik van onderen de rafts zou kunnen filmen, na de Roc Roi passage gaven de rafters vol gas en waren verdwenen. Er was voor ons rechtgeaarde Batavieren speulers niet meer bij te komen. Na een paarhonderd meter hebben we de handdoek aan de rem gebonden en zijn lekker voor onszelf gaan varen.

ww noguera pallaresa 20220728 9

Keerwatertje in, keerwatertje uit, surfje pakken etcetra etcetera.

 

ww noguera pallaresa 20220728 11

In achtervolging op Saskia

 

ww noguera pallaresa 20220728 12

 Erwin om de wals door naar het keerwater...

 

ww noguera pallaresa 20220728 14

 Saskia ziet een wals over het hoofd maar houdt de boel onder controle en surft eruit

 

ww noguera pallaresa 20220728 15

 De glijgoot vanaf boven, toch best lastig strak in dat rechter keerwater te komen

Na het uitbuiken op de camping nog lekker gespeeld op het slalomparcours.

Menno

Traject 1: Raft instap in Llavorsi (net voor de brug rechts af naar een grote parkeerplaats aan de monding van het zijriviertje) tot de camping in Sort. 14 km WW III-II (bij hoog water zou een enkele passage een plusje verdienen). Al met al lijkt het traject door de jaren heen wat afgevlakt te zijn door de diverse hoogwaters.

Water: Peilschaal Escalo gaf 12.1 kuub aan. Op peilschaal Collegats stond er 17.3 m3. Er kwam dus iets van 5 kuub bij in Llavorsi. Het water was rond 10:30 in Llavorsi.

De peilschalen Escalo en Collegats vind je in de River App (https://www.riverapp.net/en) welke absoluut de moeite waard is voor je Apple/Android telefoon. 

De bron gegevens voor peilschaal Escalo vind je terug op de hydrografische website van Spanje: http://www.saihebro.com/saihebro/index.php?url=/datos/ficha/estacion:A252&tipoestacion=A.

De bron gegevens van peilschaal Collegats vind je terug op de hydrografische webstie van Spanje: http://www.saihebro.com/saihebro/index.php?url=/datos/ficha/estacion:A102