Vandaag het klapstuk voor de gevorderden, het Koniginnentraject van Llavorsi naar de camping bij Sort.

‘s Ochtends bleken er toch al een aantal afvallers te zijn. De verhalen over “het” koninginnenstuk hadden bij een aantal goed de schrik erin gejaagd, en mensen hadden moeilijk gedroomd na de carnage op de "Pastiche" de dag ervoor. De organisatie bleef lekker chillen op de camping, samen met een aantal beginners. Bas had de directie overgenomen, en na het omrijden vrij vlot een ongeduldige groep Batavieren ingedeeld in 4 groepen. Plan was om een beetje door te scheppen, zodat er ’s middags nog de bewonderingswaardige kloof gevaren kon worden. (Dat is uiteraard niet helemaal gelukt, maar hé……we zijn op vakantie hè ;)

Ook voor mij was het weer even aftasten op het water. Na wat makkelijkere trajecten eerder deze week, de proef of ik weer goed in mijn (/Brams) boot zat. Op de eerste paar honderd meter zat een vervelend steentje (niet noemenswaardig, maar wel uitermate vervelend als je er tegenaan geplakt zit) dat ik even moest aftasten. Vandaar dit verhaal.

Na een koude douche was ik weer wakker, en klaar voor de rest. Samen met Lucas, Bas, en Peter ff lekker invaren, zodat we warm waren voor de eerste passage.

In mijn (en meerdere mensen hun) herinnering was deze heftiger in het verleden, of wij met zijn allen beter zijn geworden in coronatijd, of er gewoon minder water was, zou nog eens opgezocht kunnen worden.

(Waterstand intermezzo: Vandaag stond er 12.1 kuub op peilschaal Escalo, op peilschaal Collegats stond er 16 m3. Er kwam dus weer iets van 3.5 kuub bij in Llavorsi. Donderdag 27 juli 2019 stond er 9.1 m3 op peilschaal Escalo. De peilschaal Collegats gaat helaas niet terug tot in 2019. Wel kwam er in 2019 iets meer water uit zijrivieren en zijkloofjes (kun je zien aan de foto's van het Canyoning kloofje). Dat effect is op het traject vanaf Llavorsi echter kleiner dan onderin de kloof van Collegats.)

ww noguera pallaresa 20220727 4

Hein in attack mode voor het keerwater

ww noguera pallaresa 20220727 5

Lucas houdt liever het midden aan

Gewoon vanuit de boot gekeken welke lijnen we wilden hebben, en welke walsjes juist niet. Sigi had dat walsje wel gevonden, en ook natte voeten gehaald daar. De rest wist de lijnen wel goed on the fly aan te passen, en suisde heerlijk het keerwater in. Eenmaal beneden was de kous eraf, neuzen nat, en zat de energie goed in.

Onder aanmoediging van Cees en Bas, en een loensende camera van Mirko toch met een aantal mensen dapper de golf in gedoken. Ook Ineke en Elke durfde hem uiteindelijk de boot er vol in te prikken.

ww noguera pallaresa 20220727 3

Leon

ww noguera pallaresa 20220727 6

 Stoempte 

ww noguera pallaresa 20220727 7

 En stoempte...

ww noguera pallaresa 20220727 8

 En stoempte...

ww noguera pallaresa 20220727 9

 Totdat de accu leeg was maar de rivier nog niet op. Dus vlak voor Rialp uitgestapt

 

Verder was het zoals we herinnerde, een mooi sloot met veel water, leuke passages waarbij je zelf je lijn kan kiezen, en veel keerwaters kunt pakken over de breedte van de rivier. Tussendoor even chillen / scheppen om de omgeving te bekijken, en lekker te genieten van leuke slalom-achtige vaarlijnen.

ww noguera pallaresa 20220727 1

 Erwin downstream van de cameraman

 

ww noguera pallaresa 20220727 2

Saskia

 

De tijd begon wel te dringen om op tijd weer terug te zijn op de camping, dus het 2e stuk hebben we redelijk hard doorgestoempt, tot we bij de stuw kwamen 2km voor de camping. Dat was nog even een leuk toetje op de verder heerlijk ontspannen, leuke dag. Even naar beneden roetsjen. Ook hier leek het alsof er minder water op stond, te merken aan de nieuwe krassen onder de boot onder de stuw (sorry Bram).

ww noguera pallaresa 20220727 11

 

ww noguera pallaresa 20220727 12

 

Iedereen stuiterde hier met een big smile vanaf, en na nog een klein stukje doorpeddelen, was het tijd om al die hongerige monden op de camping toch maar te vullen. (Want ja we hadden er dus weer behoorlijk lang over gedaan).

Heerlijk genoten!
Hein

 

Vandaag voor het eerst het koninginnestuk voor mij. We stapten in bij Llavorsi, waar ook erg veel rafts het water in gingen.

Wij gingen als eerste groepje: Roy, Jacques, Erik, Hester, Rob en ik. Na de eerste paar bochten kwamen we bij de eerste passage. Roy, Jacques en Rob waren al naar beneden. Volgens Hester moest ik beneden links of rechts langs een grote steen, afhankelijk van hoe het eruit zag.

Ik ging er rechts langs en werd door een golf omgeduwd. De eerste rolpoging lukte niet, maar ik probeerde nog een hap lucht te nemen voor de tweede, dat bleek een hap schuimend water te zijn, dus toch maar de boot uit.

Later werd ik nog een keer door een grote golf omgeduwd waarbij steunen blijkbaar niet goed lukte en rollen ook niet.

Het was wel een mooi traject met regelmatig ook wel rustige stukje. 

ww noguera pallaresa 20220727 10

 Grote grijnzen op zo'n "rustig" plekje (Bas)

ww noguera pallaresa 20220727 13

Jacques

 

ww noguera pallaresa 20220727 16

Bram V

 

ww noguera pallaresa 20220727 17

Erik

 

’s Middags de Kloof gevaren, maar daar mogen andere mensen wat over schrijven (Lucas en Paul moeten nog schrijven over de Collegats kloof, want er was een conflict wiens schuld "het" nu was) .

Laura

 

Desfiladero de Collegats

  

 ww noguera pallaresa 20220727 21

 

ww noguera pallaresa 20220727 22

 

ww noguera pallaresa 20220727 23

 

ww noguera pallaresa 20220727 24

 

ww noguera pallaresa 20220727 25

 

ww noguera pallaresa 20220727 26

 

ww noguera pallaresa 20220727 27

 

Traject 1: Raft instap in Llavorsi (net voor de brug rechts af naar een grote parkeerplaats aan de monding van het zijriviertje) tot de camping in Sort. 14 km WW III-II (bij hoog water zou een enkele passage een plusje verdienen). Al met al lijkt het traject door de jaren heen wat afgevlakt te zijn door de diverse hoogwaters.

Traject 2: Desfiladero de Collegats (in RiverApp heet dit Congost de Collegats). Het officiele traject loopt vanaf Gerri de la Sal tot de parking "Font de la Figuerta" net na de 2 tunnels. Wij zijn lager ingestapt, bij parking de les Morreres, aan het begin van de kloof, daar is een voetpad naar beneden, het totale traject is dan slechts 5 km (max) maar bevat alle highlights van de kloof. De instap is heerlijk om te badderen, zolang er nog geen water staat (vandaar die parking, denk ik).

Water: Peilschaal Escalo gaf 12.1 kuub aan. Op peilschaal Collegats stond er 16 m3. Er kwam dus weer iets van 3.5-4 kuub bij in Llavorsi. Het water was rond 10:30 in Llavorsi en rond 16:30 uur in het begin van de Collegats kloof.

De peilschalen Escalo en Collegats vind je in de River App (https://www.riverapp.net/en) welke absoluut de moeite waard is voor je Apple/Android telefoon. 

De bron gegevens voor peilschaal Escalo vind je terug op de hydrografische website van Spanje: http://www.saihebro.com/saihebro/index.php?url=/datos/ficha/estacion:A252&tipoestacion=A.

De bron gegevens van peilschaal Collegats vind je terug op de hydrografische webstie van Spanje: http://www.saihebro.com/saihebro/index.php?url=/datos/ficha/estacion:A102