JUNIOR GOES SOCA

Wat is er mooier om eerst boven op de Triglav (2864m) gestaan te hebben en dan twee dagen later de “cooling down” te doen in een bootje op de Soca, twee en een halve kilometer lager.

Tom, Kira, Rik en Niek deden dat (ja,ja nog wel onder begeleiding).

Hieronder volgt hun verslag van een dagje Soca.

Traject: monument zaagmolen – Cesoca (met lage zomerstand, 55cm; peilschaal Brug Saga).

 

Tom (gevaren in een Prijon F 262)

“Eerst bij het Prijon testcentrum bootjes gehaald om daarna 50 meter te zakken om bij het beginpunt te komen. Vervolgens waren we beneden allemaal spullen “kwijt”. Nadat we alles weer gevonden hadden, stapten we in.

Bij het instappen kon ik mooi even de boot uitproberen, want er zat een leuk, klein walsje. Ik had nog nooit op de Soca gevaren (of sowieso ergens in Slovenië) en ik vond het water erg mooi (na een tijdje zag ik ook nog een forel onder mijn boot doorschieten. Bij het eerste leuke walsje was het nog even wennen dus …….

ik ging om ! Ik had de hele winter in het zwembad geoefend op eskimoteren dus het lukte me om boven te komen, maar ik lag dwars in de stroming dus ………

ging ik weer om. En nou lukte het niet meer om boven te komen dus ……………

ik moest eruit. Daarna lukte de stroming wel. Toen zaten we bij de samenvloeiing van de Soca en de Koritnica. Daar gingen we met z’n allen (de kinderen) nog zwemmen. Daarna gingen we nog het einde van de Koritnica varen, waar ik goed doorkwam door leuke keerwatertjes te pakken. Daarna vaarden we door om nog een paar strominkjes te pakken en zo door naar het einde. Ik vond uiteindelijk mijn bootje niet zo super, maar wel leuk om een keer in te varen.”

Kira (gevaren in een Prijon Wizard)

“In het begin toen ik de Soca zag, dacht ik dat ik heel vaak om ging vallen, maar nadat we de spullen hadden gehaald bij het Prijon testcentrum en een stukje naar boven waren gereden, had ik er heel veel zin in!

Het water was superhelder en koud, terwijl het gisteren (3 augustus) heel hard waaide en regende. Het Wizard bootje waar ik in zat vaarde heel fijn. Ik ben uiteindelijk 0 keer omgevallen.

Het stukje Koritnica vond ik best wel lastig, maar het zwemmen was leuk. Ik ben vandaag heel vaak in walsjes blijven hangen en in keerwatertjes gevaren.

Op het einde van het stukje Soca zat een saai stukje waar je met de stroming mee drijft.”

 

Niek (gevaren in en Prijon Wizard)

“De camping waar we zaten lag aan de Soca, dus konden we het niet laten om erop te gaan varen. Dus waren we naar het Prijon testcentrum gegaan om de overige spullen te huren.. Het handige was dat Prijon bij het uitstappunt lag, dus konden we de spullen gelijk weer terug brengen. Toen we de spullen gehuurd hadden, reden we naar het beginpunt om vervolgens de spullen beneden bij de

Soca te leggen.. Bij het eerste walsje waren we even wezen hangenen zijn we daarna weer verder gegaan. Bij alle walsjes hebben we wel even “gespeeld”.

Bij het rustpunt vloeide de Soca samen met de Koritnica. Daar hebben we gezwommen en ons met de stroming mee laten drijven. Daarna was het nog maar heel kort, maar er kwam wel een grappig watervalletje bij. Bij het uitstappunt hadden we ook nog even gezwommen en daarna gingen we de spullen wegbrengen.

Toen we dat gedaan hadden gingen we nog even iets drinken bij een café om de hoek en daarna zijn we teruggegaan naar de camping.”

 

Rik (gevaren in een Prijon Cross)

“Mijn bootje, de Prijon Cross, voelde in het begin aan alsof de achterkant de hele tijd onder water lag, maar daar wende ik wel aan.

Het varen ging redelijk en het water en de omgeving waren heel mooi. Bij de rustpauze hebben we nog even gezwommen en daarna zijn we weer verder gegaan.

Alles ging goed, tot vlak voor het eind. Daar was een stroomversnelling met veel keien en daar ging ik om. Dat was op zich niet zo erg, maar toen ik naar de kant wilde stappen, merkte ik dat ik vast zat. Toen ik naar de kant stapte voelde ik het ……….. een verrekte enkelband. Laatste stuk achter Ron aan gevaren en op het eindpunt mijn enkel veel in het koude Soca water gehouden.”

 

Kira, Rik, Niek en Tom.