Koritnica donderdag 20070503

Voor de 2e batavierengroep stond vandaag het bevaren van de Koritnica op het programma. Onze opperhopman was Hans, verdere kabouters waren Nonja, Dènis, Alexander, Martijn, Bert, Michiel en Arnold. Na een lange afdaling kon worden begonnen met het verkennen van de kloof. Er was dit jaar minder water en een hoop minder werplijnen. Spugen in de handen en gaan dus.

Voor het kloofje moet je natuurlijk een groot keerwater links hebben, waar Martijn hier recht naartoe vaart.

 

Daarentegen gaat Arnold hier naar het kleine keerwater rechts, mist deze, en gaat maar meteen de kloof in.

Vanuit deze positie is het heel erg moeilijk het keerwater in te komen. Volgens Nonja is ze aan het opkanten, wat misschien niet duidelijk uit de foto blijkt. Na enige discussie hebben we besloten dat Nonja het toch helemaal goed deed en de fotograaf fout zat.

En zo had ze het moeten doen!

Een lange onflexibele pirouette past natuurlijk maar op 1 manier door het kloofje. Gelukkig was Nonja ook slim genoeg om in te zien dat dit niet in de dwarsrichting was en kwam ze er goed doorheen.

Met een speelbootje moet je natuurlijk ook wat uitproberen. In het begin lag het tempo redelijk hoog, maar na een heftige woordenwisseling en een herindeling van de groepjes werden er steeds meer keerwaters gepakt. Er werd zelfs uitgestapt en teruggelopen voor een golfje, alhoewel het nut daarvan in twijfel getrokken kon worden, aangezien de nuttige golftijd beperkt was tot enkele seconden.

Breed lachend splijt Nonja de golven der Koritnica. Na twee-en-een-half uur surfen hebben we het wachten maar 'opgegeven'.

Dit stukje van de Kortnica ziet er heel onschuldig uit. De stenen liggen netjes langs de kant, het water stroomt er tussendoor, het stukje verschilt niet zo heel veel van de andere stukjes. Totdat je op de details gaat letten, dan zie je pas dat het ook heel onschuldig is.

 

Al te snel kwamen we op de lunchplek aan. Geheel volgens Europese normen was dezae ingericht met stromend water, zon en giftige planten. Hier liet opperhopman Hans duidelijk een steek vallen door het niet herkennen van de Euforphia Peplus (heksenmelk). Maar misschien was dit wel met opzet, zodat wij hem het voordeel van de twijfel moeten gunnen

Bij de ingang van de tweede kloof van de Koritnica vaart Bert het eerste keerwater vrijwelperfect aan. De tweede groep onder waarnemend opperhopman Dènis is enkele minuten later vertrokken. Na vele keerwaters gevaren te hebben gaat het waarnemend opperhopman zelf vreselijk in de fout in het kloofje. Door een onbenullige fout en veerkeerd opkanten gaat deze zelf op zijn dak en moest dus zwemmen. Dit alles door het verkeerd en te laat opkanten tegen een licht onderspoelde wand in het kloofje. En zelf op de verkeerde kant te liggen om te rollen.

Lees ook:

Zaterdag: de Salza bij camping Wildalpen

Zondag: de salza vanaf de camping tot middenin de kloof

Maandag: de Salza vanaf de wasserlochklamm tot camping saggraben

Maandag: de Hinterwildalpenbach

Dinsdag: de Lieser van Gmünd tot Spittal

Woensdag: de boven Soca vanaf Kamp Soca tot Prijon testcenter

Donderdag: de Kobarid Strecke

Donderdag: de Koritnica

Vrijdag: Soca 1001 keerwaters en het slalomparcours