17 nov 2011, we gaan vandaag voor de 3e keer voor de Etive, noem het maar bij gebrek aan water. Wel is het plan om het Alltje waar we gister langs liepen ook te gaan ‘varen’/stuiteren.

Bij aankomst komt Michiel erachter dat hij zijn droge spullen is vergeten in de bus te gooien. Gelukkig is onze voorbereiding zo solide gegaan dat Michiel kan kiezen uit meerdere outfits. Hij kiest voor de meest modieuze en we kunnen de rivier op.

De Etive is ondertussen wel bekend, dus we kunnen de meeste passages dus nu zonder uit te stappen af varen. De waterstand is nu nog lager dan gister en eergister, dus tussendoor is het keien rijen.

 

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_1

 

Letterbox gaat bij iedereen prima, ik kom ook even in het keerwater van Harry terecht, maar weet me snel eruit te trekken. We soppen door Skijump, bij Crack of Doom worden er nog wat wandjes geraakt en de Crack of Dawn moeten we helaas omdragen. De Right Angle Falls (6m waterval) word deze keer gestyled door Bram en Paul, de rest komt er ook heelhuids vanaf.

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_2

Right Angle Falls

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_3

De afsluitende Etive drop 

We beginnen aan de inloop omhoog naar de Allt A’Chaorainn, een zijbeekje van de Etive: steil, stenig en smal. De inloop is korter dan verwacht en na een half uurtje staan we al bij de eerste slide, een groot keerwater bovenin waarna je naar beneden een gangetje van een halve meter breed induikt met een slide van 5 meter waarna je vliegend in het keerwater eronder wordt gegooid. Michiel mag als eerste en hij komt er super doorheen en vliegt het keerwater in.

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_5

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_4

Hierna vliegt de een nog mooier dan de ander en nadat iedereen em 3 keer heeft gedaan gaan we pas door.

De volgende passage is een lange, gladde rotsplaat van 60 meter naar beneden met 3 keerwaters ertussen. De ingangsdrop zitten een paar lelijke stenen waarop sommige blijven hangen, maar verder is het gewoon jezelf hard naar beneden laten glijden waarna je in het keerwater plonst en dit dan 3 of 4 keer vlak achter elkaar.

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_6

Hierna is het even wat keien rijen voordat we bij de 3e passage uitkomen. Dit is weer een steile  rotsplaat slide van zo’n 25 meter, maar nu met een lijpe S bocht erin. Op YouTube hebben we al wat filmpjes hiervan gezien en iedereen stuitert hier echt letterlijk vanaf met sprongen van een halve meter hoog soms! Een kans om deze passage gecontroleerd te varen is nihil. Harry offert zich op om deze voor te stuiteren en hij wordt door de bocht vol in wand gegooid met zijn punt en stuitert zo achteruit de laatste paar meters af. Goed voorbeeld doet volgen en Paul gaat er hetzelfde vanaf. Bram weet daarna als eerste de hele passage met puntje vooruit te stuiteren.

ww schotland_2011_allt_a_chaorainn_7

Rene en ik nemen voorbeeld aan Bram en komen hier ook ‘goed’ vanaf, Michiel besluit met zijn C1 hier toch maar te dragen. Direct hierna zit de laatste passage, eerst een klein stukje kloof met daarachter een watervalletje/slide door een nog smaller kanaaltje waar de boten nog net doorheen passen. Harry ziet een lijn (er is er maar 1) en vaart voor, met de peddel naast zijn boot schiet hij erdoorheen en komt in het keerwater terecht. Iedereen knalt erdoorheen met peddel strak naast de boot en komt mooi in het keerwater. Hierna is het nog een paar meters schrapen en we zijn er weer.

Tom